søndag 11. oktober 2015

En trane vender tilbake

Medlemsmøte 06.10.2015


Denne oktoberkvelden fikk Biofotos medlemmer se en film med musikk der rev og trane spankulerer tilsynelatende i full harmoni. Anders Tveit fulgte tranepar i 5 år, fra parring og tranedans til det å ligge på egg og klekke ut de små og til det å forsvare sine revir. Det skulle vise seg at livet som trane ikke er en dans, selv om de gjennom tranedansen virket hensatt til en utenomjordisk opplevelse og var et fantastisk skue.
 
 

 
 
Tekst og foto: Anne Lund Sjøstrand
 


Anders Tveit er utdannet adjunkt og har jobbet i grunnskolen fra 1979 til 2011. Han har i ca 20 år undervist i foto-valgfag på ungdomstrinnet og jobber nå med filmproduksjon. 

Foruten naturfotografering og filming, har han fotografert i brylluper, konfirmasjon og annet. Han etablerte etter hvert sitt eget enkeltmannsforetak, Foto Anders Tveit. Etter hvert har det blitt mest filming. Innen det faget har han vunnet seervideokonkurranse og deltatt i flere Ut i naturen-program på NRK, også med sine filmer, se linker.

Dette var en film om traner, men også om tranens sameksistens med rådyr, elg og ikke minst rev og kråke som lusket rundt ved hekkeplassen for å snike til seg et egg eller to - med lyd og musikk. Vakkert, betagende - og hjerteskjærende når hekkingen mislyktes og paret gikk gjennom sommeren uten avkom. 




Den første sommeren fikk traneparet besøk av et annet tranepar mens de hadde egg på reir, et par som var ute etter hekkeplassen deres. Det ble kamp mellom hannene, mens hunnene stod på sidelinjen og heiet på sin make og tidvis kjeftet på hverandre. Det var ikke noe vakkert syn. Særlig ille var det å se at de som utfordret, hakket hull på eggene til de hekkende. Det endte med at de hekkende måtte vike plassen og forsvant.


Om det var det samme paret som kom igjen neste vår, vites ikke, men det kom et tranepar til Tranemyra (fotografens navn på plassen). I løpet av et døgn hadde de laget reir og lagt et egg mens elg og bever romsterte med sitt i nærheten og reven lusket omkring. Tranen ligger på egget, men blir forstyrret av fotografen. Det resulterer i at paret forlater redet og overlater det til kråka, som også holder seg i nærheten i håp om en matbit. Det blir ingen unger den sommeren heller. Hendelsen illustrerer hvor sårbar naturen er i forhold til menneskets tilstedeværelse.


Hver vår i 5 sesonger kommer det tranepar til Tranemyra og hver gang må de overvinne store utfordringer eller trekke seg bort til andre steder. Et år fant fotografen et tranepar et annet sted og fikk se at de greide å drive frem et kull på 2. Allerede første dagen ble de tatt med på sin første svømmetur og hadde moro med å mate hverandre, som søsken flest. Den ene ble snart borte, men den andre vokste seg stor utover sommeren.


To andre filmsnuter ble også vist, Vinter og Grevling, der tematikken var strevet med å finne mat, der den sterkeste overlever. De tilstedeværende fikk se fugl, ørn, elg og rådyr, med fokus på at mennesket er gjester i dyrenes verden og bør opptre deretter. Vi fikk se grevlingen i samspill med mennesket for å overleve, der mennesket, et farlig individ grevlingen må passe seg for, har lagt ut mat til den. Men det gikk godt denne gangen også. Grevlingen kunne krype tilbake i hiet sitt, mett og god i magen.


Anders Tveit med sin lille assistent i samtale med Biofoto Sørlandet leder Anne-Lise Stangenes



Alle hoder rettet mot lerretet



En gave som seg hør og bør - lokal honning produsert av en Biofoting

..... og en bok - natur, selvsagt

.... som Anders ikke hadde fra før

Info om videre program for kvelden

I pausen

Forfriskninger med kaffe, te, mineralvann og kaker

 og køen er lang

Utstillingen denne gang var frøsamlingen på Svalbard


Flere hadde behov for å snakke litt med produsenten etter fremvisningen



Og praten går .....



Linker:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar