mandag 28. april 2014

Portrettintervju med Jarle I. Kvam

Jarle I. Kvam og hans gode venn og turkamerat; drevertispen Wanja.
Foto: Tore Moy

 
Jarle I. Kvam gjenopptok fotograferingen da mobilkameraene ble bedre, og har enkelte ganger opplevd at mennesker han møter - som i utgangspunktet har likt et av hans bilder, med ett ikke synes noe om det lenger når han forteller at det er tatt med mobilkameraet. For Jarle er imidlertid hans Iphone 4S en god venn å ha med seg når han og drevertispen Wanja drar i hver sin ende av hundebåndet, til tross for at han også er eier av et Canon 600D.  Jarle, som er litt over gjennomsnittet friluftsinteressert, har sitt fotoparadis i områdene som nå er i ferd med å inngå i Raet Nasjonalpark - med åpning juni 2016. 


Portrettfoto: Tore Moy og Line Haakonsen
Øvrige foto: Jarle I. Kvam
Intervjuer: Anne-Lise Stangenes
 

 
1. Hvem er Jarle I. Kvam som fotograf?

Hvem Jarle I. Kvam er, er lett å svare på, men samtidig svært vanskelig. Offentlig tjenestemann med snart 25 år bak seg i Arendal kommune, hvorav de siste 10 i kommunens Service- og informasjonsavdeling. Godt passert middagshøyden aldersmessig og friluftsinteressert litt over gjennomsnittet. Hater å gå bare på tur, men elsker bærturer, fisketurer, soppturer og jaktturer, og det siste året også fototurer.

Glad i å lese, men får for lite tid til det. Hytta som jeg disponerer i Åmli gir meg mye glede og tidsfordriv, to snille døtre og ikke minst Wanja, min turvenninne på de fleste turene. En overivrig drevertispe som er med på det meste, men som hater å være i ro, selv om tålmodigheten er mye bedre nå en da ho kom til meg.

Fotografisk er jeg altetende, men jeg har jo en forkjærlighet for naturfotografering. Siden jeg bruker mye av fritiden ute i skog og mark blir det mye bilder av hav, skog, solopp- og nedganger. Ellers prøver jeg å fange opp spesielle ting i hverdagen. Jeg liker å eksperimentere også, selv om jeg ikke har kommet så langt der enda.
 

"Lyngør fyr"
Foto: Jarle I. Kvam

"Sommeråpent i byen"
Foto: Jarle I. Kvam


 
 
 
 
 

2. Hva er grunnen til at du begynte å fotografere, og hva inspirerer deg som fotograf i dag?

En av grunnene til at jeg begynte å fotografere var nok Sverre M. Fjeldstads programmer på NRK og drømmen om å gjøre noe lignende. Selv om fotograferingen den gang aldri tok av, resulterte det i at jeg brukte konfirmasjonspengene mine til en brukt Chinonflex, som senere ble byttet ut med en Pentax KM. Jeg var med å starte opp en fotoklubb i den lokale ungdomsklubben i Øvre Årdal der jeg vokste opp. Der gikk det så å si kun i svart/hvitt og mørkeromsarbeid. Alt av bilder fra den gang er mer eller mindre forsvunnet i diverse flytteprosesser, så der har jeg dessverre ikke noe å vise. 
 
Jarle I. Kvam
Foto: Line Haakonsen
At jeg i voksen alder tok opp igjen fotografering kan jeg nok takke både utviklingen av mobilkameraene for, og ikke minst kombinertmedlemmene Arendal fotoklubb / Gå’riljaen (turgruppe). Der ble jeg kjent med Tore Moy, Anne Lund Sjøstrand, Lisbeth Sæthra og ikke minst Line Haakonsen, som solgte meg sitt brukte Canon 450D med diverse objektiver og utstyr. Det var på tur sammen med disse at jeg begynte å ta bilder med mobilen. Disse ble så bra at jeg igjen fikk blod på tann og ville gå videre. 450’en fikk et kort liv hos meg. Vi ble tatt av bølgene ute på Raet begge to og bare jeg kom fra det fremdeles funksjonsdyktig.

Ellers har jeg hentet mye inspirasjon fra nettet og fra bøker. Der flommer det over av fantastiske bilder. Gjennom medlemskap i Arendal fotoklubb og i Biofoto Sørlandet har jeg også fått tilgang til andres kunnskap, utvekslet ideer og ikke minst fått uvurderlig hjelp med å komme i gang.

 
 
 
 
 

3. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Jeg jobber jo fullt og har bare min tilmålte fritid til rådighet. Jakt, fiske, hund, barn, hus og hytte tar sin del av tiden, men det som da er til overs går med til fotografering. De fleste fototurene er en eller annen kombinasjon med andre typer friluftsliv.  At det blir mye soloppganger og solnedganger kommer nok av at jeg trives best ute før stiene og strendene blir overfylte og etter at alle de andre har gått hjem for dagen. Synd for dem for det er jo da det vakreste lyset er og da den vakreste tiden er, og som de går glipp av.

Ambisjoner har jeg vel ikke akkurat utover det å kunne glede andre med bildene mine, delta på noen konkurranser, utstillinger etc. Jeg må tilstå at mitt største utstillingsvindu er Facebook, og der har jeg til tider fått hyggelige tilbakemeldinger på bildene mine. Jeg har solgt noen få, gitt bort noen som har blitt brukt av forskjellige, bl.a. NRK og YR.no og aviser.

Kurs har jeg ikke fått med meg ennå. Jeg snapper opp litt her og litt der og er ikke redd for å spørre. Noen ganger får jeg gode svar og tålmodig hjelp og slik utvikler jeg meg, sakte, men fremover.
 


"Solsnu på Hoveodden"
Foto: Jarle I. Kvam


 

4. Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Etter at det første kameraet ble tatt av bølgene, investerte jeg i et Canon 600D sammen med et Canon 18 – 55, et 75 – 300 og et Sigma 18 – 200. Jeg har alltid med meg min Iphone 4S, som tar utrolig gode bilder til mobil å være. Jeg har fått tilbakemeldinger på bilder tatt med telefonen hvor det er sådd tvil om sannhetsgehalten i påstanden om at det er mobilbilder. Ellers er jeg ikke utstyrsfanatiker og jeg har tenkt å holde meg på dette nivået i uoverskuelig fremtid. I hvert fall til jeg føler at det stopper opp og at jeg ikke kommer lenger på grunn av begrensinger i utstyret. Først skal jeg kunne bruke det jeg har til det ytterste. Skal jeg investere i noe må det bli et objektiv, men det blir på sikt. Jeg tar fremdeles mye bilder med mobilen, og ser det som helt ok. Alt etter hva det skal brukes til og hvilken tid jeg har til rådighet. Jeg har møtt folk som har likt et bilde, men skiftet mening når de fikk høre at det var tatt med mobil. Slike mennesker takler jeg dårlig. Jeg ser at utstyret har betydning på kvaliteten på bilder, men som jeg og Tore Moy har snakket mye om - det hjelper ikke hvor mange tusen en legger i utstyret hvis en ikke ser motivet.

 

"Høstskyer over Hoveodden"
Foto: Jarle I. Kvam
 
"Den første høststormen på Hoveodden"
Foto: Jarle I. Kvam

 

5. Hvilke tanker har du om bilderedigering?

Jeg er først nå begynt å ta mine første bilder i RAW og ”fremkaller” de i Lightroom. Her er jeg så fersk i gamet at det knapt bør nevnes. Jeg ble tidlig introdusert for Picasa og ser i ettertid med gru på enkelte over redigerte bilder fra den tiden. Jeg har i ettertid lært meg å bruke programmet med større forsiktighet og bruker det nå stort sett til å fremheve det naturlige i bildene, samt få inn det jeg føler at jeg ser av farger og kontraster, men som ikke blir med inn på brikken. Jeg syns folk kan gjøre det de vil med bildene sine, men å legge til, fjerne eller overbehandle bilder uten å tilkjennegi dette - det setter jeg liten pris på. Mye av redigeringen foregår jo allerede i kameraet i det du tar bildet, noe valgt og noe i kameraets programvare allikevel. Et naturbilde skal være naturlig, ellers er det kunstfoto, og da får man kalle det det.
 
De tre bildene nedenfor er redigert med Picasa og er tatt med Canon 450D og Canon 600D.

"Den sovende elefant i blåtimen"
Foto: Jarle I. Kvam

"Den sovende elefanten i soloppgangen"
Foto: Jarle I. Kvam

"Fjære sjø"
Foto: Jarle I. Kvam
 
 
 
 
 

 

6. Hva er et godt fotografi for deg?

Dette er et spørsmål det er umulig å svare enkelt på. Jeg er veldig glad i fotografier som forteller historier. Slike bilder kan jeg se på om att og om att. Ellers er det moro å se bilder hvor fotografen tydelig har utfordret seg selv for å få tatt bildet. På den måten forteller slike bilder også en historie. Selvfølgelig historien til han eller hun som tok det. Og selvfølgelig - teknisk gode fotografier der samspillet mellom fotograf, lys og teknikk viser seg i et godt bilde, det er moro å studere. Andre ganger overgår motivet og fortellingen de tekniske kvalitetene og det er det en husker bildet for, selv om det kan være både uklart og kornete.

 
 

"Forelskelse på Raet"
Foto: Jarle I. Kvam

 
 
 
 
 
 

7. Hvordan vil DU definere hva et naturfoto er?

Igjen et veldig vanskelig spørsmål å svare enkelt på. Jeg er ikke ekstrem på den måten at menneskeskapte elementer ikke må være med i et naturbilde. I mange tilfeller vil det tvert i mot være med å fremheve naturen rundt. Det kan være seg et bål i skogen eller en høyspentmast i fjellet.

Makrobølgen har jeg ikke kastet meg på, ennå, og ekstreme makrobilder av blåveisens støvbærere har jeg ikke noe forhold til bortsett fra at jeg kan bli imponert over det rent tekniske. Hvis bildet får meg til å få lyst å dra dit bildet er tatt, er formidlingen for meg vellykket.

Her følger ett bilde av kjerringrokk som jeg vil kalle et nærbilde, ikke macro. Dette er fullstendig upløyd mark for meg. Jeg har en 18 - 55 mm med macro som jeg nettopp har tatt i bruk. Kan bli noe mer nærfotografering utover sommeren ettersom det dukker opp rariteter i skog og mark, men noen macrofantast blir jeg nok ikke :-)
 
 

"Kjerringrokk - vårskudd"
Foto: Jarle I. Kvam


 
 

 

8. Hvilke fototips vil du dele med oss andre når det gjelder fotografering på våren? Har du fototips som gjelder andre årstider også - som du vil dele med oss andre?

Tips nummer en må vel være å komme seg opp om morran og ut. Det er ikke mye som slår lyset om morgenen og det gjelder alle årstider.  Let etter nye vinkler. Kom deg gjerne ned, helt ned flatt på magen - for å finne perspektiver som andre ikke ser. Følg med og lær deg solens og månens gang så du kan utnytte lyset til fulle.  Tenk ut av boksen og ikke vær redd for å bli våt J
 

"Nærmere kom jeg ikke"
Foto: Jarle I. Kvam

"Splash i morgensol"
Foto: Jarle I. Kvam
 
Spesielle vårtips har jeg ikke bortsett fra at vassdrag på denne tiden ofte har stor vannføring i forhold til ellers om året, og sammen med det økende lyset om våren kan dette være spennende. Ja, og nyutsprunget løv. Det er ikke mye som slår den fargen.

Jeg har blitt spurt noen ganger hvordan jeg klarer å ta bildene mine og hver gang har jeg svart at det viktigste for å ta fine bilder er å være der de fine bildene er. Resten kan man mer eller mindre lære.

Begrensningen min er jo Wanja, hunden min. Hyperaktiv jakthund som hater å være i ro. Dette gjør at konsentrasjonen om fotograferingen til tider blir så som så, og grunnen til at mobilen er viktig for meg, men samtidig er hun også en av grunnene til at jeg kommer meg så mye ut.

 


 

9. Hva og/eller hvor er ditt "fotoparadis" på den årstiden vi er inne i nå, og hva vil du begrunne svaret ditt med?

Mitt fotoparadis er først og fremst Raet langsmed og utenfor Tromøya. Jeg har jo ikke drevet på så lenge med fotografering, men høsten og vinteren i fjor - frem til jul - var fantastisk. At november og desember er grå og fargeløse kan bildene mine motbevise.
 

"Vivendel - Raets blomst"
Foto: Jarle I. Kvam

 
 

"Høstkveld på Raet"
Foto: Jarle I. Kvam

 
 
 
Jeg har store forventninger til Fylkesmannen i Aust-Agders arbeid med å etablere Raet nasjonalpark. Området er i dag landskapsvernområde og verneskogen på utsiden av Tromøy fyller i år 100 år som vernet.
 

"Raet Landskapsvernområde 100 år i 2014"
Foto: Jarle I. Kvam

 
Landskapsvernområdet er i dag i Arendal kommune, mens nasjonalparken vil omfatte områder fra Tvedestrand, ytre deler av Arendal og til slutt inkludere østlige deler av Grimstad. Planen er at nasjonalparken skal vedtas av Stortinget i juni 2016, og åpnes med stor festivitas i august samme år.

Jeg har også et håp om at det blir tatt midlertidige grep i området. Slitasjen på verneskogen er stor, og det er det viktigste utfartsstedet for befolkningen i denne delen av Aust-Agder, og til tross for fredningen blir altfor mye av den gamle skogen brukt til bålved. Forsøplinga er stor, mye pga. mangelen på organisert avfallshåndtering; søppelkasser etc.

 
Ellers trives jeg godt innover i landet. Jeg disponerer hytte i Åmli og har en hytte i Jotunheimen, enn så lenge, samt at jeg har hatt sommerjobb som budeie i Valdres i mange år. Her har jeg hatt ansvaret for "liv og død" for en krøtterflokk på noenogtyve dyr. Fødsler, nødslakt, og inseminasjoner ga hele syklusen i løpet av en sommer. Jeg håper nå at sommeren skal bringe mange fulle brikker, og at jeg får utnyttet min nyervervede kunnskap til fulle utover sommeren og til høsten


"Stølsliv i Valdres"
Foto: Jarle I. Kvam

"Stølshunden Doffen"
Foto: Jarle I. Kvam

"Give us a kiss luv`...!"
Foto: Jarle I. Kvam

"Lykkja i Hemsedal"
Sommeren 2013
Foto: Jarle I. Kvam

 
"Utladalen landskapsvernområde, Jotunheimen"
Foto: Jarle I. Kvam
 
"Den første nattefrosten"
Foto: Jarle I. Kvam
10. På hvilke måter tenker du at naturfotografer kan ta hensyn til livet i naturen når vi er ute og fotograferer?

All ferdsel i naturen skal skje på naturens egne premisser. En skal ta hensyn til de som bor i den og man forlater den som man ønsker å finne den. Mer er det vel ikke å si om den saken.

"Steinen på Spornes i lav vårsol"
Foto: Jarle I. Kvam
  


11. Hva var din bakgrunn for å bli medlem av BioFoto/BioFoto Sørlandet, og hva håper du at medlemskapet vil tilføre deg personlig?

Grunnen til at jeg meldte meg inn er at flere venner var medlemmer og jeg kunne følge aktivitetene i klubben fra sidelinjen på Facebook. Håpet er at jeg på sikt kan bidra med bilder, ideer og tips. Frem til den tid kommer, suger jeg til meg alt jeg kan av lærdom både på blogger, ved å se bilder og på møter. Jeg liker jo, som de fleste som driver med ett eller annet kreativt, å vise frem det jeg gjør jeg også.

 

12. Dersom du skal vise oss en serie bilder du har jobbet med over tid, hvilken serie blir det? Forklar hvorfor du plukker ut akkurat denne serien?
 
Jeg er som du skjønner veldig fascinert av fyr og hav, men selv om jeg er en skogens mann ser jeg ikke motivene for bare trær :-)
 
Det er blitt viktig for meg å fanget blinket i fyret.Bildene nedenfor er forresten tatt med Canon 450D og Canon 600D
"Hoveodden og Store Torungen"
Foto: Jarle I. Kvam


"Juletre i dei djupe skogane"
Foto: Jarle I. Kvam

"Langerumpa, Merdø, Lille- og Store Torungen"
Foto: Jarle I. Kvam

"Lille Torungen"
Foto: Jarle I. Kvam

"Merdø og Torungene"
Foto: Jarle I. Kvam


"Regnbue"
Foto: Jarle I. Kvam
 
 
 
 
 
 
13. Er det noe annet ifm. natur og fotografering som du har lyst til å dele med oss til slutt?

Jeg leser lite faglitteratur på området. Jeg prioriterer å være ute, så tips her som ikke Biofotingene kjenner til - tviler jeg på at jeg har. Men, en oppfordring kan jeg komme med:  Vær ærlig og oppriktig i det du gjør, del dine erfaringer, ta i mot andres og ikke vær redd for å lære noe nytt. 

9 kommentarer:

 1. Hei Jarle :) Koselig å se dine bilder her og lese dine tanker omkring foto....synes bildene er en fin presentasjon av deg og ditt forhold til naturen...slik jeg kjenner deg, en skogens mann som også trives godt langs den vakre kysten vår....det er mange flotte bilder her...likevel er det ett bilde som fanget min interesse...den siden du ikke har vist så mye av ennå...nærbilde kaller Du det...jeg ble tiltrukket av kjerringrokken...synes den er kjempefin på bildet, og tenker at den ville bli enda mere fremhevet med dusere bakgrunn...jeg ble inspirert av netopp det bildet nå...får lyst til å jakte på den planten og forevige den i et spesielt lys....Takk for inspirasjon Jarle :)

  SvarSlett
 2. Hei Jarle. Utrolig flink fotograf du har blitt da!! Likte spesielt godt bildene av elefanten i vannet, det er jo tydelig at den er der.... Et godt og utfyllende intervju som nok viser deg som den fotokunstneren du alltid har vært. Husker godt alle timene du var i fotorommet i Lykkja, og mange fine bilder vart det der også. Minnes at det var veldig mange bilder av jenter?? så det var nok formene du var ute etter da også :-) Lykke til videre, og fortsett og del bildene på Facebok, og ha en strålende sommer liggende på magen i lyng og småstein med kameraet fremme!!

  SvarSlett
 3. Kjempeflott intervju med en flott reresentant for klubben! Flotte bilder!

  SvarSlett
 4. Bedre sent enn aldri, Jarle. Av grunner du kanskje kjenner til, har jeg ikke sett og lest intervjuet med deg, men det er fortsatt like friskt, så dette var moro. Du er en interessant fyr, ærlig, enkel og grei. Du har integritet og er ikke redd for å stå for det du gjør. Dette kommer godt frem i intervjuet. Tross din lille erfaring tar du til dels fantastiske bilder og jeg gleder meg til å bli inspirert av deg fremover og følge utviklingen din.

  SvarSlett
 5. Amazing photographs and also wonderful thoughts, even though I only know a bit Svedish. Thank you for sharing the light in Norway with us - it's the most thrilling experience I've ever had. And you captured it with your extraordinary pictures. Thanks again!

  SvarSlett
 6. Amazing photographs and also wonderful thoughts, even though I only know a bit Svedish. Thank you for sharing the light in Norway with us - it's the most thrilling experience I've ever had. And you captured it with your extraordinary pictures. Thanks again!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Sabine.
   The pleasure o sharing is all mine. We are fortunate that are able to live in this landscapes. I love my mountains and I love the forrest and seashores just as much :-)
   You can visit my Facebookpage for more pictures. Almost dayli updates.
   Regards Jarle

   Slett
 7. Vakre bilder og fine tanker om din naturglede som inspirerer meg!

  SvarSlett
 8. Takk Lene
  Det er hyggelig at du fant meg her og, dette intervjuet er jo noen år gammelt nå :-)
  Takk for at du liker bildene mine..!

  Hilsen
  Jarle

  SvarSlett