mandag 14. april 2014

Portrettintervju med Jan Inge W. Nygård

"Jan Inge W. Nygård"
Foto: Helge Nygård

 
Jan Inge W. Nygård ble for alvor bitt av fotobasillen da han deltok på en tur til Finland i regi av Bent Olsen i 2008. Etter en fantastisk opplevelse med ulv, jerv og bjørn, var han solgt. Iboende hadde han fra før gleden over naturen fra barndommens tid, med lek og turer i naturen, og med skogen tett inntil husene. Senere har Jan Inge også fått oppfylt sin drøm om å reise til Afrika, men også nærmiljøet gir rike naturopplevelser for naturfotografen...Portrettfotos: Helge Nygård og Ivar Sviland
Øvrige foto: Jan Inge W. Nygård
Intervjuer: Anne-Lise Stangenes


1. Hvem er Jan Inge W. Nygård som fotograf?

Jan Inge W. Nygård fotografert av Ivar Sviland

 
Jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera et Canon 30 D i 2007. Bortsett fra et pocket kamera og foto som valgfag på ungdomskolen, hadde jeg ikke noe særlig erfaring med naturfoto før dette.

Jeg meldte meg inn i Vennesla Film og Naturfotoklubb. På et av de første møtene viste Bent Olsen fantastiske bilder av ulv og bjørn fra Finland. Etter visningen spurte han om det var noen som var interessert i å være med på tur. Jeg meldte meg på. Bestilte så en 300 mm. Turen til Finland ble en kjempeopplevelse hvor vi fikk bilder av både ulv, jerv og bjørn. Fotointeressen ble tent for alvor.
 
 

"Bjørn"
Fra min første tur som naturfotograf.
Foto: Jan Inge W. Nygård

 

 

2. Hva er grunnen til at du begynte å fotografere, og hva inspirerer deg som fotograf i dag?

Jeg er vokst opp ved skogen helt inn til husene, og mye av tiden gikk med til lek og turer ute i naturen. Senere ble det lengre turer i fjellet, jakt og dykking. Interesse for natur og foto har ligget der hele tiden. Jag har en bror som har vært aktiv i Vennesla Film og Naturfotoklubb i mange år, som fikk meg til å kjøpe kamera og bli med i klubben.
 

"Blåmeis"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 

 


 

3. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Det varier med årstidene hvor mye tid jeg får til fotografering. Er glad i å reise. Det å kunne reise på fototur sammen med naturfotografer gir ofte gode resultater. Bruker også en god del tid i nærmiljøet. Spesielt vinterstid liker jeg å fotografere langs Otra - gjerne i dårlig vær.
 
 
"Bever"
Vigeland Brug
Foto: Jan Inge W. Nygård
 

"Sangsvaner i snøvær"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 
 
 
 
 
 

4. Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Jeg har et nøkternt forhold til utstyr, men for å ta gode bilder trenger man noe utstyr. Har et Canon 5D Mark II med Canon 24-105mm f4 en Canon 300mm f2.8 og en vidvinkel Canon 16-35 f2.8. Men for å ta gode bilder holder det ikke bare med godt utstyr. Det er fotografen som gjør bildet.

 
"Frosk"
Bildet er tatt med Canon G1
Foto: Jan Inge W. Nygård

 


5. Hvilke tanker har du om bilderedigering?

Jeg tar mine bilder i RAW og redigerer i Lightroom. Tenker at et naturbilde skal være mest mulig naturtro og være tatt ute i naturen. Hvis ikke må det informeres om at bildet er redigert.
 

"Leopard"
Leopard som strekker på klørne før den gjør seg klar til matjakt etter å ha ligget oppe i treet hele dagen. Kenya, Afrika.
Foto: Jan Inge W. Nygård

"Leopard"
Å fange dyr i bevegelse er ikke alltid like lett, og det blir mange bomskudd, men når en treffer kan ofte resultatet bli bra. Kenya, Afrika.
Foto: Jan Inge W. Nygård
"Elefanter"
Kenya, Afrika.
Foto: Jan Inge W. Nygård

"Dyrenes konge som skuer utover sitt rike. Like etterpå bryter uværet løs"
Kenya, Afrika.
Foto: Jan Inge W. Nygård

 
6. Hva er et godt fotografi for deg?

Ettersom man får mer erfaring og kunnskap flytter man kravene til hva som er et godt fotografi. Det er nok det som gjør at jeg fortsatt jakter etter det perfekte bildet. Et godt bilde er et bilde som forteller meg noe. Gjerne noe nytt som jeg ikke har sett før.
 

"Hjort"
Jægersborg, Danmark
Foto: Jan Inge W. Nygård

"Moskus"
Dovre
Foto: Jan Inge W. Nygård

 
 
 
 
 
 

7. Hvordan vil DU definere hva et naturfoto er?

Har ingen strenge grenser på hva et naturfoto er, personer i landskap, rundt et bål eller der det er naturlig at det passer inn, synes jeg er helt ok.
 

"Oksøy fyr"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 


8. Hvilke fototips vil du dele med oss andre når det gjelder fotografering på senvinteren/tidlig vår? Har du fototips som gjelder andre årstider også - som du vil dele med oss andre?

Senvinter / tidlig vår er en spennende tid. Om det er ut for å finne den første blåveisen, lete etter spor fra orre eller tiurleik, finne småbekker med smeltevann. Hele naturen våkner til nytt liv.

"Spillegal tiur som går til angrep på fotografen"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 
 
 
 
 
 
 

9. Hva og/eller hvor er ditt "fotoparadis" på den årstiden vi er inne i nå, og hva vil du begrunne svaret ditt med?

Nå er det dessverre slik at senvinter/tidlig vår er den årstiden da jeg normalt har minst tid til fotografering. Det er mye som skal klargjøres før sommeren. Jeg prøver imidlertid alltid å komme meg ut på både tiur- og orreleik, og blåveisen må en få med seg. Har også de siste årene tatt turen til Runde. En tur som kan anbefales hvis du er interessert i fuglefotografering.
 

"Lunde som kommer inn for landing"
Foto: Jan Inge W. Nygård
"Svane - Lista"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 

 
 
 
 
 

10. På hvilke måter tenker du at naturfotografer kan ta hensyn til livet i naturen når vi er ute og fotograferer?

Vis hensyn! Ikke forstyrr unødvendig, og forlat området slik det var før jeg kom. Det viktigste er ikke at jeg får det beste bildet, men at dyrelivet ikke skades.
 

"Hvithodet havørn på fiskejakt i Alaska"
Foto: Jan Inge W. Nygård
"Bjørn"
Alaska
Foto: Jan Inge W. Nygård

"Bjørner som leter etter skjell ved lavvann"
Alaska
Foto: Jan Inge W. Nygård

"To lekne bjørnunger"
Alaska
Foto: Jan Inge W. Nygård

"Bjørnunge"
Alaska
Foto: Jan Inge W. Nygård
 


11. Hva var din bakgrunn for å bli medlem av BioFoto/BioFoto Sørlandet, og hva tilfører medlemskapet deg personlig?

Har vært medlem av BioFoto siden 2008, men det er først etter BioFoto Sørlandet startet opp at jeg begynte å gå på møter.

 


12. Dersom du skal vise oss et tidlig vårfotografi som du er ekstra godt fornøyd med, hvilket bilde blir det? Forklar hvorfor du plukker ut akkurat dette bildet?

Bildet er av sangsvaner som holdt seg i otra vinteren 2011/12 hvor jeg brukte mye tid. Om vinteren når det fryser til trekker sangsvanene sørover til åpent vann. Bildet ble tatt en av de siste dagene før de trakk nordover igjen.
 
 

"Sangsvaner i flukt"
Foto: Jan Inge W. Nygård
 
 
 
 

13. Er det noe annet ifm. natur og fotografering som du har lyst til å dele med oss til slutt?

Å komme til Afrika å få oppleve det enorme mangfold av dyreliv har vært en drøm lenge. I november 2013 reiste vi 12 naturfotografer på safari tur til Masai Mara i Kenya. Å reise som naturfotograf sammen med andre naturfotografer, og kunne bruke hele tiden til fotografering, gir ofte fullt utbytte mht. lysforhold og posisjonering.

"Afrika"
Foto: Jan Inge W. Nygård 

1 kommentar: