torsdag 9. februar 2012

Roy Mangersnes - en svært inspirerende fotograf


Kasserer Dagfinn Vemmelvik inspirerer vår nye projektor, med naturfotograf Roy Mangersnes i bakgrunnen.


Et sus av forventning hvilte over de enogfemti fremmøtte under lokallagets medlemsmøte tirsdag 7. februar. Med Roy Mangersnes som foredragsholder, og innvielse av vår nyinnkjøpte projektor, var spenningen og interessen stor...

Tekst og foto: Tom Lennart Larsen
Møtet startet ved at Anne-Lise ønsket alle velkommen, særlig kveldens hovedperson; naturfotograf Roy Mangersnes. Deretter fulgte en kort presentasjon av det nye styret. Den nye projektoren, som foreningen har gått til anskaffelse av, ble presentert, og i løpet av kvelden viste den seg fra sin aller beste side. Denne vil vi få stor glede av.Anne-Lise presenterte så foredragsholderen som kommer til oss i mars; Alf Jacob Nilsen fra Hidra Kameraklubb. Han hadde tatt turen inn til Kristiansand for å få med seg foredragene til Mangersnes, så det er ingen tvil om at Roy på forhånd har et godt ry. Temaet for Nilsens foredrag i mars har temaet ”biolog med kamera”. Alf Jacob ønsker å vise fotografier fra ”rundt forbi i verden” der han har vært, sett gjennom en biologs øyne. Vi gleder oss allerede. Nilsen og Anne-Lise fortalte også noe om fototuren som BioFoto Sørlandet og Hidra Kameraklubb i samarbeide planlegger for medlemmene fra begge foreninger søndag 13. mai. ”Vi har alt av vær på Hidra i mai, sa Nilsen; vi kan enten få strålende solskinn eller høljende regn”.Videre ble det opplyst om det kommende Lightroom-kurset 18. – og 19. februar, der Jostein Øksne (leder for BioFoto sentralt) er kursholder, og det ble opplyst om en bok på norsk; Lightroom 3, som kan kjøpes på nettet; HER Det er flott med aktive, våkne medlemmer som av eget initiativ bringer med seg slik informasjon til møtene våre. Tusen takk!Deretter kom vi til kveldens høydepunkt; foredragene ved Roy Mangersnes fra Stavanger, nå bosatt i Sandnes.  Han innledet med en kort presentasjon av seg selv. Han sa bl.a. at han er gift med en meget tålmodig kone, Irene, og at han er biologutdannet med spesiell vekt på blåstrupen.


Foredraget hadde han delt i 2. Første del kalte han ”En historie” og andre del ”Svalbards lys”. Under begge foredragene fortalte han om hvordan han jobber og tenker for å få fram akkurat de bildene og de historiene han ønsker å formidle.

Roy viste også noen fornøyelige timelapser, bl.a. da de lastet opp bilen med utstyret de skulle ha med på en av fototurene. Det var nesten utenkelig at de kunne få alt dette med seg i en bil. Mangersnes viste også noen småfilmer han hadde kalt ”bak kameraet”.Roy krydret fortellingene flott med anekdoter og fakta, og det ble mye latter innimellom. Han snakket også kort om de tre bøkene han har laget, og som de fremmøtte kunne få kjøpt i kaffepausen. Vi fikk en del gode tips til hva vi kan gjøre for å få tatt de bildene vi ønsker, noe som var svært inspirerende.I kaffepausen på en drøy halvtime, var det mange som benyttet anledningen til å samtale med Roy over kaffe, brus, eplekake, sjokoladekake og boller, og mange fikk gode tips og råd fra ham også da. Pausen ble også brukt av flere til å se utstillingen på Agder Naturmuseum og Botaniske Hage, der vi er så heldige å få låne lokaler. Utstillingen i disse dager bærer tittelen "Mot naturens orden" - om homofili i dyreriket.


Det var to kjempeflotte foredrag med fantastiske bilder av dyr, fugler og landskap. Alle med nydelig lys og en historie og fortelle. Det var så mange flotte bilder at det er umulig å trekke frem noen av dem, noe som forteller om det enkelte fotografiets høye kvalitet.


De 36 medlemmene og de 15 gjestene fikk virkelig innfridd alle forventninger ved kveldens slutt, både i forhold til foredragene og i forhold til projektoren vår.

Hvilke inntrykk sitter DU igjen med etter denne kvelden? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under:7 kommentarer:

 1. Veldig fint referat og bilder til et inspirerende møte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han Tom er virkelig en verdig "paparazzi - arvtaker" etter deg, Magne! :-)

   Slett
 2. kjempeinspirerende bilder og foredrag av Roy Mangersnes.....det ga lyst til å dra ut og fotografere mye mer!!!!
  Hilsen Beate S Johansen

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi to, Beate! :-) Flott tilbakemelding! :-) Kjekt for styret å ta med seg videre!

   Slett
 3. En skikkelig høydare, Roy! Dette var bra! Alt fra din måte å holde foredraget på gjennom historier omkring det enkelte bilde, og serie, til timelapser og små filmsnutter bak kamera, til humorististe innslag både muntlig og gjennom bildene dine... Svært inspirerende å både høre på deg og se arbeidet ditt! Tusen, tusen takk for at du deler med verden! :-) Å søke annerledes måter å formidle historier på enn hva jeg til nå har gjort, er noe av det jeg sitter igjen med fra de to foredragene dine! Er veldig glad for at du hadde mulighet til å komme til oss! :-)

  SvarSlett
 4. Flott fotokveld som ga et skikkelig løft for oss glade amatører som liker å dra rundt i naturen med kamera.Variert og fint foredrag med varierte bilder - pluss en fin humor i det hele. Sånt liker jeg. Så mye bra bilder, men jeg likte spesielt godt noen av motivene fra Svalbard med enkle motiver og farger.
  Takker for en kjempekveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg, Terje! En kjempekveld, og en kveld til inspirasjon ift. både eget arbeid innen foto, og for styrets videre arbeid ift. program osv. Flott med slike kommentarer! Det gavner alle oss i BioFoto Sørlandet! :-)

   Slett