mandag 13. februar 2012

13 blå i Moys paradis

Tore viser frem "Moys paradis"; Tromøya ved Arendal. Foto: Anne-Lise Stangenes


Endelig kom vinteren til sørlandet. 13 blå grader, kuldeknas under føttene, strålende sol, vind og en smilende fornøyd Tore Moy som viste meg sitt paradis; Tromøya...

Fotografer: Tore Moy og Anne-Lise Stangenes
Tekst: Anne-Lise StangenesFoto: Tore Moy

Tromøy i Arendal kommune er den største øya på sørlandet; i Aust-Agder fylke. Fra 1961 har øya hatt veiforbindelse med fastlandet. Øya er i nord adskilt fra fastlandet med Tromøysund, og i vest er øya adskilt av Galtesund mot Hisøy.


Det menes å ha vært et hov; en hedensk kultplass, på hoveodden i oldtida. Ca. 60 gravhauger, boplasser og løsfunn er gjort her - datert 1800 f.Kr - 1000 e.Kr. Det kan tyde på at der var bosetting på Hove helt siden steinalderen, noe som er svært spennende å tenke på idet Tore viser vei nettopp gjennom dette området på Hovodden med sikt mot store- og lille Torungen fyr.


Jeg er svært spent på hva jeg kommer til å få se? Gjennom konkurransen "Månedens foto" under medlemsmøtene i BioFoto Sørlandet, har Tore stadig bidratt med bilder nettopp fra denne øya, som kanskje mest av alt i dag er landskjent for Hovefestivalen - en av landets største musikkfestivaler i sommerhalvåret. Jeg blir absolutt ikke skuffet. Her er hav, bølger, fugl, og vridde furutrær. Her er snødekte strender og rullestein, og et omskiftelig lys som krever full konsentrasjon og bevissthet.


Foto: Tore Moy

Foto: Tore MoySpennende snøformasjoner skapt av vinden er å se mange steder, og vi bestemmer oss for å jobbe litt med noen av dem. Her gjelder det å fange lyset, se linjer, tenke mer abstrakt.Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Anne-Lise Stangenes

Lyset endrer seg stadig idet dagslyset myknes mot ettermiddagens solnedgang. Parat står vi med kameraene våre og ser sola gli sakte ned mot horisonten. Her er det bare å nyte naturen med vinterens magi over landskapet.


Foto: Tore Moy

Foto: Anne-Lise Stangenes

Foto: Tore Moy

Foto: Tore Moy

Foto: Tore Moy

Store Torungen fyr. Foto: Anne-Lise Stangenes

Blåtimen på Hove mot lille Torungen fyr. Foto: Anne-Lise Stangenes


Med iskalde fingertupper pakker vi til slutt sammen og tar avsted mot bilen som står parkert ved Hove Camping, ikke langt unna. En vakker ettermiddag i Moys paradis er over, og jeg har full forståelse for Tores begeistring over akkurat dette området. Her er det noe for enhver fotoentusiast! 
6 kommentarer:

 1. Flotte bilder fra en tydeligvis givende fotodag i fjæra. Syns dere har brukt konkrete motiver, linjer, lys og farger på en fin måte her. Bra levert av folk som tar kulda på alvor, kler seg og fanger det flotte lyset.
  Terje A

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi fikk brukt tida godt denne dagen, og fikk prøvd oss med ulike fokus ift. ulikt lys og ulike motiver, Terje! :-) Og ja - du har også helt rett i at påkledninga er essensiell! ;-) Det blåste godt så lag på lag var veldig lurt! :-) Bedre med et plagg for mye enn for lite!

   Slett
 2. Det var jo en fin vinter reklame fra tromøya.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, Tore?! :-D Du fikk vist det godt frem i vinterdrakt nå! Tusen takk for to turer ut dit! Tar gjerne flere! :-)

   Slett
 3. Sigmund Raniszewski13. februar 2012 kl. 22:54

  Kjenner det begynner å krible i langefingeren nå, er alt for lenge siden jeg har vært på Tromøya nå. Mitt favoritt område er noe lenger øst, mot Bjelland, gjerne før soloppgang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, Sigmund! Tore har også vist meg den delen av Tromøya, og jeg liker meg også svært godt der. Noe for enhver fotoentusiast, så absolutt, for variasjon er der - ingen tvil om det! :-)

   Slett