tirsdag 18. november 2014

Medlemsmøte 4/11-14 - med Arnt Ove JøsangArnt Ove Jøsang fra Stavanger Foto var kveldens foredragsholder i november.
Foto: Øystein Birkenes


Denne gang ble de 47 frammøtte ønsket velkommen og minnet på flere ting som må besvares og som skal foregå framover.: Fototur til Grimstad, besøk hos Promarc i Arendal, «Førjulsstemning på museet», forslag til vårprogrammet og desembermøtet med «medlemmenes aften». Deretter kunne Anne-Lise presentere kveldens foredragsholder Arnt Ove Jøsang...


Tekst og foto: Øystein Birkenes


I en liten beskrivelse av seg selv fortalte han at han jobber i «Stavanger Foto», som eies av flesteparten av de 10 ansatte, og han viste seg etter kort tid å være en både artig og dyktig forteller og fotograf.Foto: Arnt Ove Jøsang
Illustrasjonsfoto: Øystein Birkenes

Foto: Arnt Ove Jøsang
Illustrasjonsfoto: Øystein Birkenes

 
Bilder av hubro var det første som ble vist. Som han sa var han først blitt «skuffet» siden planen var å fotografere havørn. En fugl som for øvrig har blitt et vanlig syn på hans trakter. Fra før å være ganske sjelden, kan man nå gjerne se tre havørner på en dag. De fleste bildene han tar, deriblant de han viste denne kvelden, var fra i nærheten av familiens hytte ytterst i havgapet ved Boknafjorden. For å tiltrekke seg hubroen bruker han og fotointeresserte naboer åte, og sammen har de også bygget kamuflasjehytte. I sommer gikk det f.eks. med 180 kråker. For at ikke fuglene skal ta de med seg, blir de festet med strips. Han kunne videre fortelle at hubroen har sine faste rutiner, da den begynner med å rive av hodet på kråka. Dette blir den borte med ei lang stund før den kommer tilbake. Vi fikk bl.a. også vite at den kan bli hele 50 år. Som sagt fikk vi se mange flotte bilder, og med utprøving av forskjellige brennvidder, objektiver, lyssetting og blitz; noe som forresten ikke så ut til å affisere fuglene, ifølge Arnt Ove.

Etter over en halv time med hubroen, gikk han så over til måren som han sammen med de samme hyttenaboene har lokket fram. Også den ved hjelp av åte og skjul. I tillegg har de bygget et basseng for å ta gode speilingsbilder, og siden måren er både vàr og rask har de prøvd ut mange typer sensorer. Han viste eksempler på flere hjemmelagde patenter med bl.a. portåpner fra Clas Ohlsson osv. Bevegelsessensor er forresten noe de også mye bruker til hubrofotograferinga.

Han viste videre mange fine ekornbilder. Og som han sa så er dette et tillitsfullt dyr der det ved at fotografen endrer på stubber, greiner, mose etc., så er det mulig å forandre bildene. Det hele kan planlegges og arrangeres nærmest slik man ønsker. Til slutt hadde han også med mange bilder av det som ofte blir betraktet som sjeldne fugler siden veldig mange arter overvintrer eller trekker via Jæren.


Med honning fra "Tre bier" takker Anne-Lise på vegne av BFS for inspirerende foredrag.
Foto: Øystein Birkenes

Som takk for besøket ble han til folkets applaus overrakt et glass med vår lokale honning fra "Tre bier" og birøkter Kristin Uleberg.
Foto: Øystein Birkenes
 
Pausekos i lokalet for vår utstilling "Vannets reise - fra kilden til havet".
Foto: Øystein Birkenes
 
Blide BioFotinger
Foto: Øystein Birkenes
 

En lang og sosial pause ble det så gjort plass til før møtets siste del med «Månedens foto». Denne gangen var det hele 31 bilder med, og for at temaet skulle passe foredraget var dette «fugl/fugler». Anne-Lise repeterte for sikkerhets skyld først reglene. Deretter fikk vi, som så mange ganger før, se mange fine blinkskudd fra medlemmene. På tross av et stort antall fotos, ble det tid til en kort bildekritikk, dog med en «stram» regi for at tidsskjemaet skulle overholdes.

KLIKK RESULTAT MÅNEDENS FOTO - KLIKK 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar