torsdag 6. september 2012

Fugler er også dyr - medlemsmøtet 4. september

Terje Alveberg bragte oss inn i den tekniske delen ved fuglefotografering.
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
 
Da Terje Alveberg og Tom L. Larsen bragte oss inn i fuglefotograferingens verden under medlemsmøtet 4. september, hadde 37 fremmøtte mye på hjertet. Spørsmålene ble besvart på en god måte, og kommentarene hang løst. Her var det mye å hente; både på den tekniske siden, og gjennom tips til enkel fòringsplass i egen hage.

Under Månedens Foto var også aktiviteten stor fra de oppmøtte, og bildekritikken ga positiv, konstruktiv kritikk til den enkelte fotograf, som deltok med bilder til "Dyr i miljø"-konkurransen. Det blir svært spennende å se hvem som havner helt til topps denne gang, og som vinner verdikort på CeWe-fotobok sponset av Japan Photo - Kr.sand, som får omtale i Fædrelandsvennen, og som havner her i bloggen ift. "Tre på topp"...?

Mobilfoto: Anne-Lise Stangenes


Kveldens program
Foto: Anne-Lise Stangenes
 


Anne-Lise ønsket de 37 fremmøtte velkommen etter en lang og god sommer. Det var tydeligvis mange som var glade for igjen å være igang med medlemsmøtene i foreninga. Flere nye fjes var å se i forsamlinga, og det er ekstra gledelig når dette skjer. Alle er velkomne hos oss!



Ivrige tilhørere under medlemsmøtet
Foto: Anne-Lise Stangenes


Nytt fra styret denne gang var informasjon om ny nestleder i sørlandsavdelinga. Øivinn Bruce overtar vervet etter Britt, og fra oktober er det Øivinn som vil ha ansvaret for bl.a. Månedens Foto, og som overtar for leder når denne ikke har anledning. Øivinn, som bl.a. deltok i jurygruppa under det interne fotomaratonet til Moss Fotoklubb i mai - sammen med andre BioFotinger, er også en positiv pådriver på vår Facebook-side. Han er i tillegg med i bok-komiteen ifm. prosjektet "Vannets reise - fra kilden til havet" (et emne - flere media) - vårt samarbeidsprosjekt med kunstner Yvonne Ranestad. Vi ønsker Øivinn velkommen i styret!

I forbindelse med "Vannets reise - fra kilden til havet", ble det opplyst noe om hvordan kunstneren og styret til nå har arbeidet frem tanker for videre fremdrift. Mer om dette finner du HER. De antatte fotografiene fra delkonkurranse 2: "Vann om våren", og delkonkurranse 3; "Blåklokke/r med vanndråpe/r" ble vist frem av Tore, og Anne-Lise ga informasjon om hvordan juryeringen har foregått. Hun oppfordret alle til å sende inn bilder til kommende delkonkurranse; nr. 4 - som har temaet "Insekt/er og / eller vannplante/r" med frist 30. september. Det er VI som er BioFoto Sørlandet, og som skal løfte foreninga gjennom prosjektet, og ikke bare deg eller meg, eller styret - men VI - OSS og ALLE som er betalende medlemmer!

Terje Alveberg; medlem av valgkomiteen som ble valgt under årsmøtet i januar, informerte om at Dagfinn Vemmelvik er styrets representant i komitearbeidet, mens han selv og Arne Kvåle er valgt inn blant øvrige medlemmer. Valgkomiteen vil ta kontakt med nåværende styrerepresentanter utover høsten, for å innhente informasjon om hvem som stiller til gjenvalg, og hvem som ønsker "å gå". Videre opplyste Alveberg at alle medlemmer kan ta kontakt med enten ham, Dagfinn eller Arne utover høsten, for å foreslå kandidater til nytt styre anno 2013. Det er selvfølgelig også mulig å foreslå seg selv inn i styret. Et spørsmål fra de fremmøtte, som gikk på hvor lenge nåværende representanter skal sitte ble besvart av Anne-Lise: "Under årsmøtet ble det vedtatt at BFS skal ha sine egne lokale, vedtekter tuftet på vedtektene fra BioFoto Norge. Styret fikk fullmakt til å utarbeide disse, og de er nå offentlige, tilpasset lokale forhold. Med grunnlag i dette, gikk nåværende styrerepresentanter inn i styret med det for øyet å sitte i 1 år. Fra årsmøtet i januar 2013, vil imidlertid vedtekten over hvor lenge den enkelte skal sitte i styret være gjeldende".

Så var det tid for introduksjonen til fuglefotografering. Terje loset oss gjennom sin del av dette, med stø og sikker hånd. Han var innom det tekniske ift. fotografering av fugl, og viste eksempler på ethvert område han berørte gjennom egne fotografier. Å fortelle om lukkertider, blenderåpninger, ISO, lysforhold osv. uten å vise eksempler kunne nok fått noen og enhver til å bli sittende med store, uforstående øyne, men gjennom eksemplene som viste dette tydelig, sank informasjonen inn, og ble klarere for de fleste. Laila holdt styr på bildevisningen, mens Terje fortalte med stor innlevelse. Tydelig og godt gjennomført, og med gode svar på de mange spørsmålene som dukket opp.



Med lengre lukkertid får du frem bevegelse i vingene
Foto: Anne-Lise Stangenes
 

Tom kom med gode tips til hvordan det er mulig å lage sin egen fòringsplass hjemme i hagen. Han bor selv nær E-18, og har hatt opptil 23 arter på fòringa. Tom viste fotografier av plassen sin. Bl.a. har han brukt ei tønne med ei flott trerot på, for å forsterke miljøet, og han ga tips om hvordan det er mulig å få en fugl til å bli sittende noe lenger på ei slik trerot - noe som er en fordel under fotografering. "Du gjemmer fett og frø innimellom i sprekker og hull i trerota, så fuglen må jobbe litt for å få det frem, og dermed blir fuglen der lenger"! Et godt tips å ta med seg. Larsen viste fram et godt utvalg bilder av ulike fuglearter gjennom årstidene fra fòringa si, og var også innom sykdom hos fugl, og noen av fuglens fiender; katten i nabohuset og spurvehauken.

Som takk for flott forelesning før pausen, da det også var mulig å se utstyr for fuglefotografering og prate om emnet, hadde Brit ordnet med gavekort til foreleserne til bruk nettopp for å kjøpe utstyr eller fòr til fugl.

I pausen gikk praten lystig og lett. Boller, eplekake, kaffe og brus til kr 20,- fikk fart på stemmebåndene. I tillegg var det mulig å beundre utstillingen "Deres Majestet" i 2. etg. på Agder Naturmuseum og Botaniske Hage, noe flere benyttet seg av.



Det går unna med kaffematen i pausen
Foto: Anne-Lise Stangenes

Å slå av en prat i pausen er alltid hyggelig.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Arnfinn (Arendal Fotoklubb) og Anne-Lise i lystig prat over kaffekoppen
Foto: Terje Alveberg

Kunstner Yvonne Ranestad t.v., hadde med seg et nytt arbeide til visning under møtet ifm. Vannets reise. Til høyre
ses Tom idet han viser frem noe av det utstyret han bruker til fotografering av fugl.
Foto: Anne-Lise Stangenes
Flere benyttet anledningen til å få med seg utstillingen "Deres Majestet" i pausen
Foto: Anne-Lise Stangenes

I Månedens Foto, der temaet var "Dyr i miljø" (ikke dyrepark), var det kommet inn 15 bilder som ble vurdert under gitte kriterier. Definisjonen av ordet "dyr" ble gjennomgått før visningen, og dette var en nyttig bevisstgjøring. En del tenker nok kun pattedyr når de hører dette ordet, og setter bl.a. fugl og fisk i andre båser. Ordet "dyr" er imidlertid et overordnet begrep ift. de aller fleste skapninger med tarmsystem; encellete og flercellete, så det er først når vi kommer til svampen, at vi beveger oss bort fra selve begrepet "dyr".

De innsendte fotografiene viste både pattedyr, fugl og fisk, så variasjonen var i tråd med begrepet selv. Alle som var tilstede kunne delta under den skriftlige, anonyme stemmegivningen. Brit og Liv Anette har det eminente oppdraget med å telle opp stemmene i ettertid, og resultatet kommer her i bloggen, og blir sendt ut via e-mail til alle betalende medlemmer når det er klart. Vinneren får i tillegg en verdisjekk på kr 349,- på en CeWe-fotobok - sponset av Japan Photo i Kristiansand, og kommer på trykk i lokalaviens papirutgave; Fædrelandsvennen. Under denne visningen fikk vi erfaring med at projektoren vår behøver en justering, så frem til neste møte vil Dagfinn sørge for at dette gjøres. Forhåpentligvis vil vi også denne gang få god hjelp av Jarl til dette!

De siste 45 minuttene av medlemsmøtet, godt på overtid etter enighet med museets representant, Beate, ble brukt til å gi positiv, konstruktiv bildekritikk til det enkelte fotografi. Vårt nye opplegg her, med klare kriterier for hva en skal se etter, gjør at enda fler er aktive og deltakende. Det er kjempeflott! Først det positive som fungerer godt ved bildet, og deretter tips til forbedring, noe som førte til mye latter da enkelte ploppa ut med forbedringsforslag med det samme...

Kvelden ble rundet av med informasjon om neste medlemsmøte 2. oktober kl. 18.30Agder Naturmuseum og Botaniske Hage. Da får vi besøk av ei sprudlende jente med glimt i øyet, nemlig Ingebjørg Fyrileiv Guldvik, medlem av Norske Naturfotografer. Ingebjørg skal bl.a. vise oss "Lys", "Edderkopper" og "Sommer", og vil bringe oss inn i hennes måte å tenke på når hun skaper sine fotografier, ledsaget av både ord og musikk. Vi gleder oss!



BFS takker nok en gang Agder Naturmuseum og Botaniske Hage for bruk av lokaler under medlemsmøtene våre!
Foto: Anne-Lise Stangenes


 

2 kommentarer:

  1. En trivelig start på høstsesongen. Syns ellers at referat, bilder og møteledelse fortjener en blomst. Godt jobba Anne-Lise.

    SvarSlett
  2. Enig med Terje, flott start på høsten og en blomst til dere alle i gjennomføringen av møtet.
    Liker at dere bruker klubbens egne krefter, det fungerte helt greit med to foredragsholdere.

    SvarSlett