lørdag 5. november 2016

Fuglefotografering

Medlemsmøte 01.11.2016


Foredrag ved Dag Wennesland

Denne kvelden ga han medlemmene innsyn i hvordan han tenker om det å ferdes i naturen, nødvendig og om greit-å-ha-utstyr til fotografering. Det gjelder både teknisk utstyr og passende klær.



Tekst og bilder: Anne Lund Sjøstrand




Fra Dag var liten gutt gikk han i Ravnedalen med mat til fuglene, så interessen for fugl har han hatt i nærmere 60 år. Denne kvelden ga han medlemmene innsyn i hvordan han tenker om det å ferdes i naturen, om nødvendig og greit-å-ha-utstyr til fotografering. Det gjelder både teknisk utstyr og passende klær.

Når det gjelder teknikk, mente Dag at det å lære seg hvordan kamerautstyret virker teknisk, er viktig - å lære seg teorien. Særlig la han vekt på hvordan AF , autofokusen, virker. Det har alt å si for å få tatt et godt fuglefoto. Men utstyr som riktig optikk, stativ eller ertepose for å stabilisere kameraet, sekk og regntrekk til kameraet kan komme godt med. Det gjelder også ekstra minnekort og batteri, samt fjernutløser og polafilter. For ikke å glemme varme klær og egnet fottøy. Kamuflasjeutstyr kan også komme hendig inn.

Mens Dag viste sine praktfulle fuglebilder, sa han også at det er viktig å tenke lys, miljø og bakgrunn i bildet. Disse elementene kan brukes på forskjellige måter for å få det utrykket som man ønsker. Det ene flotte bildet avløste det andre på skjermen mens han snakket varmt og engasjert om dette som han helt tydelig var veldig opptatt av, ikke minst etikken vedrørende fuglefotografering.

Naturfotografers oppførsel i naturen fikk en del plass i foredraget til Dag. Han minnet om at mennesker, også naturfotografer, er gjester i naturen, som er fuglenes og dyrenes rike. Som gjester trår man forsiktig og viser respekt for de som lever der. Hvor nærgående man som gjest kan være, vil man kunne lese av kroppsspråket til de man nærmer seg.

Man må bevege seg rolig og hensynsfullt, vise med eget kroppsspråk at man ikke har til hensikt å gjøre noe vondt, men holde tilbørlig avstand. Man skal ikke stresse eller skremme fuglene. Kamuflasjetelt kan være en løsning for å komme nærmest mulig. Bruker man tid og viser hensyn, kan man bli tolerert ganske nær fuglene. OG – hold kamera klar.

Ørn og hubro fløy over lerretet og fra Nord-Norge fikk medlemmene se lomvier og mange andre fuglearter. Fra Canada ble det vist snøugler, som i parentes bemerket, ble foret med levende mus, og Canadisk nøtteskrike. Et par bilder av mår og rev fra en nasjonalpark var også med.


Et særdeles flott og interessant foredrag. Mange fuglefotografer var til stede og øvet og uøvet fikk mye å se og tenke på.  


Pause med kaffe, kaker og sosialt samvær

Praten går .........

også over kaffebordet

Aldri for gammel til å være nysgjerrig

...................


En prat med foredragsholderen ...



Pauseprat





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar