søndag 14. april 2013

Medlemsmøtet tirsdag 9. april – Medlemmenes aften


Leder/sekretær Anne-Lise Stangenes, ønsker velkommen og gir informasjon fra styret.
Foto: Øystein Birkenes

 

Kveldens program
Foto: Anne-Lise Stangenes

31 personer ble ønsket velkommen av Anne-Lise. Første post på programmet var nytt fra styret der hun informerte om en del framtidige hendelser og alle påmeldingsfrister som er nært forestående.
 
Referat og portrett: Øystein Birkenes (styremedlem)

Andre foto og tekster; Bjørn Vidar Olsson, Anne-Lise Stangenes, Tore Moy, Hannah E. Edmunds, Beate S. Johansen, Harald O. Steen, Brit I. Lande, Sigmund Raniszewski, Hilde Skiffard, Ivar Sviland og Leif Olsen
Deretter var det MånedensFoto som sto for tur. Hele 21 bilder deltok og ble presentert av Øivinn. Igjen viste medlemmene sin enorme dyktighet og kreativitet, og med «Fritt motiv» som emne var spekteret av uttrykk veldig stort. Avstemmingsjobben ble derfor ganske krevende, og siden programmet var så rikholdig ble bildekritikken kuttet ut.

Derimot var alle oppfordret til å ta med seg ett bilde utenom til et eget punkt i programmet for positiv og konstruktiv bildekritikk. Få tilbakemelding om hva som fungerer godt ved bildet og tips til forbedring. Deltagelsen var liten, men det ble en god og nyttig diskusjon omkring bildene og «problemene». Bjørn Vidar Olsson var først ute med et artig bilde satt sammen av to. Han hadde tatt et nonfigurativt bilde av skog i bevegelse og lagt over et råttent løvblad der bare nervetrådene var igjen. Hans spørsmål til forsamlingen var om hvor grensen gikk for hva som er naturfoto? Selv om dette er en form for manipulering ble det godt likt, og som flere sa var det en ny og kreativ presentasjon. Det var etter alles mening altså innenfor betegnelsen naturfoto og fikk superlativer og assosiasjoner til bl.a. mosaikk, matematikk og kirkevinduer.Hvor går grensen for hva som kan godtas som naturfoto, spurte Bjørn Vidar Olsson, og viste dette fotografiet.
Foto: Bjørn Vidar Olsson
 
 
Anne-Lise var den neste, med to bilder av snø. Hennes spørsmål var om noen hadde tips om den på en naturlig måte kunne/burde gjøres hvitere i de blå-grå skyggepartiene som var der nå. Flere tips om fargejusteringer i bildebehandlingsprogram, justering av hvitbalanse, eksponeringskompensasjon osv. kom fram i diskusjonen som fulgte. Men det virket også å være enighet om at denne naturlige fargetonen i skumringsbilder bør bevares. I den samme kritikkrunda ba også Hilde Skiffard og Leif Olsen om kommentarer på  bildene de hadde deltatt med i Månedens Fotokonkurranse. Igjen kom det velrettet ros, og gode tips fra både fotografer og publikum.
 

"Hvordan stille inn kameraet for å unngå at snøen blir veldig blå i de skyggefulle partiene"?
Her er det Tore Moy som er fotografert på Bjellandstrand på Tromøya ved Arendal.
Olympus E-620, f/14, 1/50 sek, ISO-200, eksponeringskomp. +1,3, 200mm.
Foto: Anne-Lise Stangenes

I dette fotografiet fra isbreen Myrdalsjökull på Island, er det ønskelig at de mer skyggefulle partiene skal komme
frem for å fremheve linjer og struktur, men dersom dette ikke var ønskelig -
eller det var ønskelig å dempe disse, hvordan kunne da innstillingene på kameraet ha vært?
Olympus E-5, f4,5, 1/500sek, ISO-200, eksponeringskomp. +1,0, 200mm
Foto: Anne-Lise Stangenes
 

Etter pausen var det så 10 av medlemmene som hadde visning av bilder (se nedenfor). Felles for alle var at de ble godt likt og mottatt, selv om både antall, tema og presentasjonsmåte varierte veldig. Som sagt var noe viet til å forklare og belyse spesielle dyr, fugler eller andre tema, mens andre beskrev stemninger og steder. M.a.o. en rikholdig framvisning, og etter en inspirerende og lærerik kveld virket det som ingen hadde noe mot at vi holdt på litt lenger enn normalt. 
- Tore Moy -
Dybdeskarphet med kompaktkamera, og bruk av undervannshus
Tore Moy t.v. forteller om dybdeskarphet ved bruk av kompaktkamera kontra speilreflekskamera. Til venstre ses nestleder Øivinn Bruce. Foto: Øystein Birkenes
 

Dybdeskarphet med kompaktkamera
Foto: Tore Moy

Canon G12 og undervannshus er brukt her, med kameraet delvis over og delvis under vann.
Foto: Tore Moy

Her er kameraet helt under vann idet svanen strekker seg ned mot sjøbunnen for å finne seg en godbit. Legg merke til den artige speilinga av svanens hode.
Foto: Tore Moy


 
- Hannah Edmunds -
Presentert av Beate - bilder fra Tanzania
Foto: Hannah E. Edmunds

Foto: Hannah E. Edmunds

Foto: Hannah E. Edmunds

Foto: Hannah E. Edmunds


 
- Beate S. Johansen -
Reptiler og andre småkryp fra bl.a. Sri Lanka
Beate S. Johansen ivrer over slanger, frosk, og salamandere m.m.
Foto: Øystein Birkenes
 
Pyton med hinne over øynene idet den skifter ham. I denne perioden kan den ikke se noenting, og er svært utsatt for farer.
Foto: Beate S. Johansen

Inne i en flaggermushule på Sri Lanka lå denne vakre skapningen og gapte...
Foto: Beate S. Johansen

Sinhaharaja
Foto: Beate S. Johansen

Garden fence lizard - "hagegjerdeøgle (veldig fritt oversatt) - rød hann
Foto: Beate S. Johansen

 
- Harald O. Steen -
Jærglimt
Harald O. Steen gledet oss ikke bare med "Jærglimt",
men også med "Mot soleglad" av Arne Garborg.
Foto: Øystein Birkenes

"Ein tidleg vintermorgon på Sele i Klepp.
Idet eg skulle ta bildet, dukka ein person opp akkurat på rett plass".
Foto: Harald O. Steen

"Typisk Jæren med steingardar (steingjerde) og gardar – i eit flatt landskap med høg himmel, men det er ikkje ofte det er snø. Bildet er tatt frå rv. 44 i Hå mot Njærheim".
Foto: Harald O. Steen

"Eigentleg var det ein “kjedeleg” himmel denne kvelden då eg køyrde ut til Reve – og eit bilde av sola som glar ville blitt lite spennande. Men eg snudde meg 90 grader, sette meg på huk og støtta kameraet på kneet. Bildet blei antatt i landskonkurransen i NSFF våren 1996".
Foto: Harald O. Steen

 
- Brit I. Lande -
Seljebørstespinneren
Å følge seljebørstespinneren over en 3-års periode har gitt vakre fotografier og lærerike opplevelser for Brit I. Lande, og fremmøtte var så heldige å få ta del i dette.
Foto: Øystein Birkenes


 
"Seljebørstespinneren er den eneste helt hvite spinneren som forekommer i Norden. Vingespenn 34 - 55 mm. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni - juli. Parring kan forekomme over et helt døgn. Hunnen legger 200-400 egg i samlinger på 50 - 100. De dekkes med et glinsene skum som stivner og verner eggene. Klekkes ut etter 10 - 24 dager. Overvintrer som larver, og våkner til live når bladene springer ut om våren. Osp og selje. Mine lever på litt lave seljebusker. Fullfører utviklingen og spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe. Klekkes etter ca. 3 uker. Jeg oppdaget Seljebørsrespinneren tilfeldig da vi en kveld gikk iland på en av de små ubebodde øyene i Mandals skjærgård. Har fulgt dem gjennom tre somre og gleder meg til en ny sommer med lite vind"!Egglegging
Foto: Brit I. Lande

Larve
Foto: Brit I. Lande

Larven vever seg inn i puppestadiet
Foto: Brit I. Lande

Ut av puppen, og vingene brettes ut.
Foto: Brit I. Lande

 
- Sigmund Raniszewski -
Filmsnutter fra viltkamera, og varierte fotografier
Med et enkelt viltkamera fanges bevegelser opp fra dyrene som kommer forbi. Vi fikk se både rådyr og rev gjennom filmglimtene til Sigmund Raniszewski, i tillegg til varierte fotografier fra naturen.
Foto: Øystein Birkenes"Alle bildene er tatt i mitt nærområde, Arendal bygrense".

Tromøya, øst for Bjellandstrand. Året er 2010 med mye havis.
Foto: Sigmund Raniszewski

Høstblad i rennende vann, hvor det er fargekontrastene/ bevegelse som trigger fotografen.
Foto: Sigmund Raniszewski

Blåveis i lav kveldsol hvor bakgrunnen ligger i skyggen. Gir et enkelt og tydelig uttrykk.
Foto: Sigmund Raniszewski


 
- Hilde Skiffard -
Minner fra Andøya
Vår eminente Hilde Skiffard, tok oss med nordover til Andøya - til vakker natur og gode minner.
Foto: Øystein Birkenes
 

Utsikt mot Stave på Andøya med sangsvaner i forgrunnen. Mye flott landskap.
Foto: Hilde Skiffard

To små familier på tur i den lyse midtsommernatta på Andøya.
Foto: Hilde Skiffard
Ikke enkelt å være havørn i måkeland.
I 2012 var det serdeles mye havørn å se på Andøya ifølge lokalbefolkningen.
Foto: Hilde Skiffard
 
- Ivar Sviland -
Hønsehauken
Gjennom flere år har Ivar Sviland forsøkt å fange bilder av hønsehauken - akkurat på et bestemt tre, og hans store tålmodighet ga resultater til slutt - noe vi fikk ta del av gjennom hans fotografier.
Foto: Øystein Birkenes
 
 

Ivar tok bildene i Øvrebø, og åte ble delvis brukt.Hønsehauken har landet i toppen av det råtne treet.
Foto: Ivar Sviland

Hønsehauken vet å si ifra
Foto: Ivar Sviland

Blikket er intenst
Foto: Ivar Sviland


 
- Leif Olsen -
Mitt fotoparadis Loppa øy
Aller lengst nord "dro vi" med Leif Olsen. Hans fugleparadis er nemlig øya Loppa,
og flere ble fristet til å reise dit etter kveldens bildevisning.
Foto: Øystein Birkenes


 
"På grensen mellom troms og finnmark, ved lopphavet, vest for øya silda, ligger Loppa øy. Den er ikke stor, 6-7km fra sør- til nordspiss og ca 3km på det bredeste.

På øya finnes et sjøfuglreservat, som ble opprettet i 1983 og Loppa øy er et fugleeldorado med over 100 registrerte arter. Selv om lundefuglen er den arten som de fleste vil se, er det mange andre spennende arter å observere her. Noen eksempler: Rype, Blåstrupe, Jordugle, Kongeørn, Havørn, Rødnebbterne, Storspove, Rødstilk, Storjo, Tyvjo.
 
Øya loppa var tidligere senter i kommunen, og et viktig fiskevær. I dag er det bare 1-2 fastboende igjen på øya".
 
 
 
Mellom fugløya i vest og sørøya i nordøst er det hav så langt øyet kan se. I slutten av april og frem til midnattssola kommer kan du oppleve spektakulære solnedganger her, og det gyldne kveldslyset skinner rett inn i fuglefjellet.
Foto: Leif Olsen"I storskardet og langs kanten noen hundre meter sørover hekker det store mengder Lunde og Alke. Lomvi forekommer også, men har de senere årene vært langt færre i antall. Vær oppmerksom på at det er løse steiner/partier på fjellkanten i storskardet som kan rase ut; gå derfor ikke helt ut på kanten"!
Ute på kanten av storskardet kan du komme på nært hold av lunde og alke. Dersom du nærmer deg forsiktig har du gode muligheter for å se lundefugl og alke på 2-3 meters hold.
Foto: Leif Olsen

Alke i midnattsol.
Foto: Leif Olsen

Alke og Lomvi i fugleberget

 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar