onsdag 27. november 2013

En spennende kveld hos AIA på Møvik Fort



Her er det BioFotingene Leif og Espen t.h. som får en innføring i astro-foto av AIA`s ivrige medlemmer.
Foto: Terje Alveberg



 
"Astronomisk aften på Møvik fort ja. Det var kjempemoro å utvide grensene for naturfoto for egen del. Jeg synes det var en spennende innføring i planet- og stjernehimmel. Toppen var å få skru eget kamera på et digert teleskop å ta bilde av planet med måner - og spesielt Andromedagalaksen. Bildene ble ikke "perfekte", men det var en morsom debut for en som er vant til å ta bilder på det litt mer jordiske plan. Takk til alle som har bidratt til å få denne kvelden i stand, og takk til alle som deltok". - Terje Alveberg -




Foto: Terje Alveberg, Espen Hjetland, Anne-Lise Stangenes

 
Tekst: Arne Martin Kristiansen, Terje Alveberg, Espen Hjetland, Gunn M. Benning-Rogers, Anne-Lise Stangenes
 
 


 
 
 
 
 
"Jeg var litt tidlig ute for jeg ønsket og starte med litt nattfotografering i det fine måneskinnet før møtet i klubbhuset til AIA startet, men det var ikke mer enn at jeg var kommet ut av bilen så møtte jeg en i klubben som satt ut fakler for å vise vei til klubbhuset, så jeg ble likegodt med han. I klubbhuset fikk jeg en forsmak på hva kvelden ville gi oss, for klubbens medlemmer var ivrige til å vise og forklare hva de hadde av teleskop, stativ m.m. Flere av stativene var datastyrte slik at de kunne følge stjerner og planeter, for bl.a. å ta bilder med lengre eksponering uten at stjernene blir en lang strek. Stativet ble også brukt til å finne den stjernen eller planeten man er på jakt etter. De viste også litt av bilderesultatet de hadde fanget gjennom deres teleskop hvor de brukte alt fra kameraet på telefonene til speilreflekskameraer.

Jeg likte spesielt en innretning som kunne settes på et vanlig fotostativ der kameraet fulgte stjernene på lik linje som det de datastyrte stativene til teleskopene gjorde, og hvor en da kunne ta bilder med lang eksponering og få klare stjerner". - Espen Hjetland -
 
 
 
 
"Complete guide to Astro Photography"
Foto: Terje Alveberg




AIA - Astronomiforeningen i Agder
 
 
 
 
"Hva er astro-foto", spurte Arne Martin Kristiansen - da han innledet sitt interessante foredrag for 11 BioFotinger og 13 medlemmer av AIA. Han svarte selv på spørsmålet med ordene "fotografering av alt som er utenfor vår atmosfære". Dette kan være Månen, stjerner - stjerneformasjoner, Galakser - f.eks. Andromeda-galaksen, som er galaksen nærmest jorda, tåker - nebula; f.eks. Orion-tåka, og solen med dens solflekker - men da må det brukes helt eget utstyr.





Illustrasjonsfoto I

Arne Martin fortalte videre at vi alltid kan se månen om solen skinner på den, og noen ganger reflekteres så mye sollys fra jorden at det som ligger i skyggen på månen, blir opplyst av “jordskinn".

Illustrasjonsfoto I og II - med “jordskinn”; det veldig lyse er direkte lys fra solen, Det store feltet med lite lys er reflektert sol lys fra jorden.




Illustrasjonsfoto II




For å drive med astro-foto kan du bruke alt fra kompaktkamera til speilrefleks, astrofotokamera og webkamera m.m. Av annet utstyr er det alltid lurt å bruke stativ, trådutløser (timer), og T2-ring med ulike bajonetter ift. avstandsplan.

Arne Martin kom også innom ulike monteringsmuligheter for kamerautstyret, der det var særlig viktig at denne må være i vater ift. lengre eksponeringstider; opptil 10 minutter. Det var også greit å merke seg at det du ser i et teleskop enten er på hodet eller speilvendt.

Med "vanlig kamerautstyr" - og uten teleskop, er det også fullt mulig å fotografere stjernehimmelen. Da kan man f.eks. fokusere mot Nordstjernen med et 50mm objektiv som har god lysstyrke; 1,2 - 1,4, men det går også fint med 2.0, ISO-400 og fokus på uendelig - stativ og lengre eksponeringstid - så får du stjernespor i bildene.

(Se for øvrig vårt eget medlemsblad; Naturfotografen nr. 3 - 2013 - "Høstens himmelske fotomuligheter" s. 42 - 46 av Trym Norman Sannes).

Dess flere eksponeringer du tar med de samme kamerainnstillingene, dess enklere er det å få noen gode og skarpe bilder å plukke ut fra", fortalte Arne Martin, fordi disse kan "stackes" oppå hverandre i et redigeringsprogram, og du vil få frem enda flere detaljer".






"Å strekke seg etter stjernene"
Foto: Terje Alveberg

 
 


"Det store hvite teleskopet som jeg hadde oppstilt inne er et Newtonian teleskop. Det har en lysåpning på 200 mm og brennvidde på 1000 mm som gir en f verdi på f/5. Stativet det står på er en Ekvatorial montering. Den settes opp parallelt med jordaksen og to motorer vil da følge objektet man har valgt seg slik at man ikke får feltrotasjon i bildet. Monteringen kan også styres via et stjernekartprogram som f.eks. Stellarium (Se forklaring til programmet lenger nede på siden). Da klikker man bare et objekt og velger “go to” og monteringen kjører dit av seg selv. Et pip vil varsle om at monteringen er ferdig med å fin innstille seg og objektet vil være i senter". - Arne Martin Kristiansen -
 
 
 
 

"Teknologi på nært hold"
Foto: Terje Alveberg

"Forsmak"
Foto: Terje Alveberg

"Mens vi venter på..."
Foto: Terje Alveberg

"Mens vi venter på II..."
Foto: Terje Alveberg

"Vår kontaktperson i AIA gjennom snart tre år - Arne Martin Kristiansen"
Foto: Terje Alveberg


"Leder for AIA - Trond Hugo Hermansen - ønsker alle velkommen"
Foto: Terje Alveberg

"Trond viser hvordan du kan fotografere stjernehimmelen med mobiltelefon, deksel og teleskop"
Foto: Terje Alveberg





Etter så mye god og spennende informasjon om astro-foto, var det tid for en fin sosial stund, med kaffe, te, brus og kaker. I pausen var det mange ivrige som studerte utstyret som sto oppstilt, og mange behjelpelige og kunnskapsrike medlemmer av AIA som besvarte spørsmålene fra spørrelystne BioFotinger og egne medlemmer.

Det ble også solgt lodd i pausen. AIA har alltid lotteri under medlemskveldene sine, og det kunne se ut til at BioFotingene var ekstra heldige denne kvelden...




"Torhild, Øivinn og Gunn stakk av med hele 5 premier i pauselotteriet"
Foto: Terje Alveberg
 
 
 
"Jeg synes det var veldig moro og interessant, og det frister til gjentakelse. :-) Kjempekoselige folk, og man følte seg veldig velkommen, selv om man stakk av med litt for mange premier". - Gunn M. Benning-Rogers -
 
 
Foruten å vinne bladet "Astronomi", et hefte om Astro-foto av Jesper Sørensen (www.astrofoto.dk), og en himmelkalender for 2013, vant Gunn en Chondrite L - der "L`en" står for lavt jerninnhold. Dette er en steinmeteoritt som ble funnet i Sahara i 2004. Meteoritten er ca. 4,5 milliarder år gammel. De fleste meteoritter stammer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. (se illustrasjon under)
 
 
 
Illustrasjonsfoto
 
 
 
"Tusen takk for godt samarbeide gjennom flere år! Vi ser frem til mer!
Anne-Lise overrekker en takk til Arne Martin før vi går ut for å fotografere".
Foto: Terje Alveberg
 
 
 
 


 


"Etter klubbmøtet var det ut å prøve teleskopene. Det var mange om beinet så jeg startet med nattfotografering som var årsaken til at jeg var tidlig ute. Noen av bildene ser dere her; ett av kanonen og ett av festningen eller hva det er. Det bilde med en stor hvit flekk og tre små tror jeg er Jupiter med tre av sine måner tatt gjennom et teleskop". - Espen Hjetland -
 
 
 
"Kanon"
Foto: Espen Hjetland

"Festning?"
Foto: Espen Hjetland

"Jupiter og 4 måner; t.v. Ganymede, Europa og Io, og langt ute til høyre ser du månen Callisto"
Foto: Espen Hjetland




 
 
Det var nydelig måneskinn og klar himmel denne kvelden, noe jeg som fotograf likte for da fikk jeg litt lys på motivene. Astro-folkene var ikke så begeistret for det skarpe måneskinnet fordi det ødela en del av sikten mot stjernene.
Jeg må takke Astronomiforeningeni Agder for en fin kveld"!
Mvh. Espen.

 
 

 
"Månen"
Foto: Anne-Lise Stangenes

"Ivrige deltakere en måne-, og stjerneklar aften"
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
 
 
 
 
Mens vi sto der under stjernehimmelen holdt Trond Hugo Hermansen et "astro-show" for oss. Med laser pekende opp mot himmelen, mikrofon og høyttaler, viste og fortalte han oss om ulike stjernebilder, hvor kometen Lovejoy befant seg, hvor Endromeda galaksen var m.m.
 
 
 
"Jupiter med t.v. månene Ganymede, Europa og Io, og oppe til høyre ses så vidt månen Callisto"
fotografert gjennom teleskop, med god hjelp av Terje Lindstrøm - sekretær i AIA.
Foto: Terje Alveberg

"Andromeda galaksen" (midten)
fotografert gjennom teleskop
Foto: Terje Alveberg
 
 
 
 
 
 
 
Litt småfrosne og veldig fornøyde tuslet vi BioFotinger nedover til parkeringsplassen etter noen friske og artige timer utendørs sammen med AIA-folket. Med oss i tankene hadde vi forslaget til Grete E. Kristiansen; "det hadde vært utrolig gøy å gjøre noe lignende en annen gang også"...
 
 
 
 
TUSEN TAKK FOR EN SVÆRT INNHOLDSRIK KVELD FRA ALLE OSS TIL DERE I AIA!
 
 
 
 
 
 
En hilsen fra Arne Martin i ettertid av astro-kvelden:
 
"Hei alle sammen !
Det ble en meget hyggelig aften, og det var moro med så mange gjester også.
Her er noen linker til programmer for Astro-bruk :
 
En virtuell stjernehimmel på skjermen din, legg inn din posisjon og det vil vise deg hvordan himmelen ser ut hvor du er. Man kan også gå frem og tilbake i tid.
(f.eks. se hvor månen vil være kl. 18:00 neste 17 Mai) Programmet fås til pc – Mac – iPad –Iphone og Android. Er også gratis
 
Et bildebehandlingsprogram for astro-foto. Alle dine bilder blir “stacket” oppå hverandre og gir til slutt et bilde hvor all “info” er samlet til et godt resultat. Også gratis.
 
Google Sky Map er også en fin app til mobilen.
------------
 
Denne sida gir en god del linker til andre side om astronomi
 
-----------

 
Er et supert nettsted . Under CONFIGURATION på en av de øverste linjene
kan du legge inn din posisjon, enten manuelt eller zoome deg inn på kartet og klikk.
Husk også å legge inn tidssone GMT +1
Nå får du karter og opplysninger ut i forhold til din posisjon.
Du kan da f.eks. få ut når og hvor neste Iridium satellitt vil passere
 
-----------

 
Gir også mange linker videre blant annet om stjernekart til de fleste datasystemer.
 
------------
 
En veldig bra er Cartes du ciel som er et Fransk kart men som kommer Norsk versjon
Et annet bra stjernekart er Stellarium som også går til de fleste systemer
-----------

 
Til Android Nettbrett søk på Astronomy eller Skychart på Google Play
Av bra programmer er :
Sky Safari til ca. Kr 20.-
Vortex Planetarium ca. Kr 20.-
Astro Panel som gir deg en værmelding om observasjonsforhold og er gratis
Mobile observatory ca. Kr 40.-
Stellarium mobils ca. Kr 15.-
Til Ipad nettbrett søk på Astronomy eller Skychart på App Store
Her finner du stort sett de samme programmene som til android"


Hilsen Arne Martin Kristiansen

 


 

1 kommentar:

  1. Takker for en hyggelig kveld ute på Møvik Fort !
    Noen flotte stemningsbilder her og en ypperlig første Andromeda av Terje Alveberg
    Anne Lise har skutt en flott måne også ser jeg.
    Nøl ikke med å ta kontakt om det er noe dere lurer på !

    Mvh Arne Martin Kristiansen

    SvarSlett