søndag 10. november 2013

Kveld i Beverdalen


Klokken er ni om kvelden. Det er to - tre kuldegrader. Jeg beveger meg forsiktig innover i Beverdalen. Det knaser litt i frosten på bakken når jeg går. Tidligere på ettermiddagen raket jeg vekk løv med frost på de siste tyve meterne inn mot der jeg satte opp stativet med kameraet og ei kraftig lykt. Begge deler er tilpasset stativhodet og dekket til med en tykk genser. Jeg stopper 30 m fra kameraet, slukker den lille hodelykta, og ser nå kun Karlsvogna funkle over åsen på nordsiden...

 

Bilder fra film: Arve Henriksen
Tekst: Arve Henriksen
 
 

Så hører jeg at stillheten blir brutt av gnaging og smatting. Det er beveren som er i gang med kveldens måltid før han skal fortsette med nattens arbeid. Det består i å forsterke hytta og demningen, og bygge opp matlageret før vinteren fryser igjen dammen.

Jeg fortsetter videre på stien som jeg nå kan gå helt stille på. Det er helt vindstille, men jeg ser at pusten min går bak meg. Perfekt, for da vil ikke beverne kjenne lukta av meg. Jeg klarer å komme fram til stativet der jeg skrur på kameraet og lykta uten å bli oppdaget. 


 Beveren foran frostlagt hytte
Foto fra film: Arve Henriksen 
Den ene beveren; en av de voksne, blir foreviget der han sitter å spiser ved hytta. Det er en fantastisk opplevelse å se den glinsende frosten overalt, og høre at is-snerken i vannet gir fra seg en svak singlelyd fra bølgene etter beverens bevegelser. 


Frosten glinser vakkert ved dammen
Foto fra film: Arve Henriksen 

Plutselig knaser det i is-snerken i mørket ute til høyre for meg. Jeg vrir kameraet med lykta mot høyre, og ser en unge som antagelig har møtt is for første gang. Han snuser på isen, tar på den, og er tydelig nysgjerrig på dette "kalde, harde vannet". Han blir liggende ei stund der...

 

"Hva er dette kalde, harde for noe"?
Foto fra film: Arve Henriksen
 

 
Plutselig knaser det ved matlageret. Jeg vrir kameraet forsiktig i den retningen, og der er det en annen unge som beveger seg gjennom is-snerken og inn og opp på matlageret. Dette får han egentlig ikke lov til for matlageret skal ikke brukes før beverne er innestengt av is senere i vinter, men unger er unger. 

Ungen spiser av matlageret
Foto fra film: Arve Henriksen

Beverungen på matlageret
Foto fra film: Arve Henriksen

 

Så hører jeg en ny knasing i is-snerken igjen; nå ute i dammen. Det er en av de voksne, og han ser ut til å være litt mistenksom til lyset, for jeg svingte kameraet med lykta litt for kjapt mot han. Han sitter rolig og kikker, lytter og lukter. Det glinser vakkert i frosten rundt ham. Så roer han seg, og "overalt i dammen" kan jeg høre beverne gnage og tygge.

 
 
 
 

Den voksne beveren ser mistenksomt mot lyset
Foto fra film: Arve Henriksen
 
 
 
 
 
Når klokka bikker over midnatt begynner strømmen i lykta å dabbe av, så jeg trekker meg rolig tilbake. Jeg beveger meg lykkelig hjemover etter en kveld der det var full klaff. En herlig stemning under stjernehimmelen som er vanskelig å forklare...

 

 

1 kommentar:

  1. Så koselig du skriver :) føler nesten kulda og frosten er på vei inn i soverommet. Så gøy med så mye liv du fikk fanget opp. Var vel en periode det var veeeeldig stille også. Blir nok mange gode opptak :)

    SvarSlett