fredag 13. november 2015

Biofotinger i svensk natur

Medlemsmøte 03.11.2015

Foredrag ved Bjørn Vidar Olsson og Tore Moy.

Med stor kjærlighet til kulturlandskapet, blomster, dyr, insekter og morkne stammer som er rike på biller og andre små kryp, er vennegjengen fra Biofoto på farten fra morgen til kveld for å få med seg hjem de største opplevelsene og de beste minnene fra turen.
Tore Moy og Bjørn Vidar Olsson viste bilder fra sin årlige tur til Sverige. Sammen med to andre venner drar de hvert år med fullstappet bil og besøker forskjellige deler av vårt naboland, Sverige. I år ble det en forholdsvis lang tur.

Med stor kjærlighet til kulturlandskapet, blomster, dyr, insekter og morkne stammer rike på biller og andre småkryp, er vennegjengen fra Biofoto på farten fra morgen til kveld for å få med seg hjem de største opplevelsene og de beste minnene fra turen.  

Tore hadde ansvar for å vise bildene, mens Bjørn Vidar øste av sin rike kunnskapsbase og ga tilhørerne en interessant kveld. Første stopp ved Hornborgasjön var det traner som var i fokus. Svenske myndigheter har ryddet et stort område på størrelse med mange fotballbaner for at traner og andre fuglearter skal kunne trives der. Det kan være opp til 20 000 traner og de spiser 70 tonn hvete hvert år. Hvert år kommer det ca. 200 000 besøkende til området, som har flere skjul rundt vannet slik at de besøkende kan komme veldig nær fuglene uten å forstyrre. Ellers er det også rådyr og insekter i kulturlandskapet. I hytta de bor i jobber Bjørn Vidar med fugleboka foran seg for å dokumentere hva de har sett etter at de har vært ute og tatt bilder. Med skog og morkne trestammer med alskens småkryp var dette et eldorado for en bille- og insektsgal fotograf (les: Bjørn Vidar). I Risen nasjonalpark var det mye frosk.


Hekkende sangsvaner, som ikke var sky for mennesker, var det mange av i Søderåsen nasjonalpark og i skogen dekket fjorårets løv bakken mens greinene skjøt nye, friske, lysegrønne skudd. På Øland var det også mye fugl, bl.a. Skjærflekkan, samt mange gammeldagse vindmøller som fortsatt var i bruk. Som en kuriositet kan nevnes at når en bonde her selger land som det står en vindmølle på, inngår ikke vindmøllen i kjøpet. Den tar bonden med seg.

Dåhjort finnes også på Øland fra en tid da de ble importert dit av konger. Trollskogen naturreservat med sine mange flott trær og Ismantorp, ruinen av en gammel bebyggelse som var i bruk fra år 200 til år 600, er også en av Ølands attraksjoner. Foruten ruinene fant Tore interessante blomster det var verd å flate ut på bakken for - for å fotografere.


En lydhør forsamling


Idyllisk svensk natur

Bjørn Vidar forklarer

Også denne gang var frøene fra Svalbard en del av pausen


Foredragsholder og Biofoto Sørlandets leder i god dialog

Glade biofotinger i pausen


Uten mat og drikke ........

........... og praten går

Foto: Lisbeth Sætra


Tore Moy i hyggelig passiar med en annen biofoting


Pausen er over Tekst og foto: Anne Lund Sjøstrand når ikke annet er skrevet.Månedens Foto - tema "Mennesket i naturen"

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar