onsdag 10. februar 2016

Klampenborg Park og Sort Sol

Medlemsmøte 02.02.2016Etter en liten introduksjon av noen få dyre- og fuglebilder tok Dag Harald Vennesland de fremmøtte biofotinger med på sine utflukter i parken hvor hvert skritt er en naturopplevelse. Pr i dag opprettholdes et antall hjort på vel 2000 dyr fordelt på 3 forskjellige hjorteslag. Hvert år fødes det ca. 700 kalver og et tilsvarende antall blir bytte for jegerne for å holde et stabilt antall dyr.


Tekst og foto: Anne Lund Sjøstrand


Litt nordøst for København ligger Klampenborg park, et inngjerdet område på 11 000 mål, med Eremitageslottet i sentrum, dit alle veier i området fører til. Danske konger på 1600-tallet bygget opp området for å jakte, hovedsakelig på hjort. Smale veier og stier fører inn i et landskap som veklser mellom sletter og skog, mest eik og bøk, som i dag ligger på Unesco's verdensarvliste .

  


Etter en liten introduksjon av noen få dyre- og fuglebilder tok Dag Harald Vennesland de fremmøtte biofotinger med på sine utflukter i parken hvor hvert skritt er en naturopplevelse. I dag opprettholdes et antall hjort på vel 2000 dyr fordelt på 3 forskjellige hjorteslag. Hvert år fødes det ca. 700 kalver og et tilsvarende antall blir bytte for jegerne for å holde et stabilt antall dyr.
Med musikk til viste Dag en mengde bilder av hjort; gressende, gående, stirrende og rautende, samt portretter og dyr i grupper, alle i en vakker setting med forgrunn og bakgrunn som fremhever hjorten. Hans valg av tidspunkt for fotografering var avgjørende for det myke, bløte lyset han presenterte dyrene i. Han var også nøye med å omtale atferdsreglene som gjelder i området for ikke å forstyrre dyrene, at veien er for alle, også dyrene, og at f.eks. stiene er forbeholdt dyrene alene.

 


I tillegg til å vise selve bildene fortalte Dag om muligheter for rimelig overnatting og mat som finnes i utkanten av parken. Han kom også med råd om gode tidspunkt for fotografering og når parken er full av folk.


Sort Sol er et begrep tilknyttet Vadehavssenteret syd i Danmark hvor stær i mengder på flere hundre tusen fugler danser i flokk fra bakkenivå til høyt over horisonten. Dag viste bilder fra denne balletten i luften der fuglene vinger seg i synkrone formasjoner.Fuglene fløy over området til og fra mat og hvile. Når de fløy mot bakken og senket seg ned i gresset, var de flere hundre tusen stær helt skjult for øyet og ble som en vakker drøm.

Alt i alt, en vakker og inspirerende opplevelse, ikke minst vedrørende steder å fotografere.

Forøvrig se Dag Harald Vennesland sin blogg; http://www.dhfoto.noEtter en takk til Dag Harald Vennesland fra ny leder i Biofoto sørlandet, Annette W. Høyland, ser vi  noen bilder fra pausen hvor vi ser at det er forskjellige måter å bruke pausen på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar