lørdag 11. februar 2017

Fuglefotografering, teknikk og taktikk

Medlemsmøte 7.februar 2017

Fuglefotogrefering, teknikk og taktikk,  med Bjørn Erik Hellang

Naturfotografer har jo ofte vært ute en vinternatt eller to, så det skulle mer enn litt uvær og snøkaos for å holde dem lenket til sofaen da Biofoto Sørlandet hadde medlemsmøte 7. februar. Selv om ikke alle rakk fram til møtestart klokken 18, så ble salen imponerende nok fullsatt underveis.

Foto: Geir Kjellevand

Tekst: Lillian Tveit
Foto: Geir Kjellevand


En av dem som ble sittende fast i kaoset på E39, var selveste foredragsholder Bjørn Erik Hellang. Så lang ble kjøreturen fra Farsund, at leder
Annette Wimme Høyland måtte ta en sjefsavgjørelse, og flytte Månedens Foto frem til før foredraget.

Foto: Geir Kjellevand


Tema for månedens foto i februar var sort/hvitt, og 35 bilder var sendt inn. Annette og Anne Kamilla Wimme Høyland presenterte bildene for publikum, som gav poeng til hvert bilde. Bildekritikken etter poenggivningen var noe nølende i starten, men tok seg opp. Etter hvert kom også foredragsholder på plass, og bidro med sine synspunkter.

Etter en pause med deilige kaker og kaffe, ble det et kjempeflott foredrag om fuglefotografering, teknikk og taktikk.


Foredragsholder Bjørn Erik Hellang. Foto: Geir Kjellevand

Bjørn Erik er fra Farsund, og han har interessert seg for fugl siden han var en guttunge. Fotointeressen har han også hatt, og selv om den lå litt på hylla en stund, har han vært svært aktiv med kameraet de siste årene. Å ha Lista som nærområde gir mange muligheter, og Bjørn Erik benytter både fotoskjul og ghillie suit for å komme tett på sine flyvende motiver. Hans teknikker har resultert i mange flotte bilder, og noen av dem ble vist frem under foredraget.
Noe som opptar Bjørn Erik er at man skal tenke på mer enn bare å få en fin fugl på bildet. Fuglen er jo viktig, men bakgrunn, forgrunn, lys og synsvinkel er også viktig. Han oppfordret til å tenke før du knipser. Hvordan kan du plassere deg i forhold til det du skal ta bilde av for å få en fin bakgrunn? Kanskje kan du få med gylne farger fra solopplyste trær i bakgrunnen bare ved å flytte deg litt. Bilder i motlys, hvor sola gjennomlyser fjærdrakten, får fram detaljer og tekstur. Dette gir helt spesielle bilder. Noen ganger kan det være lurt å legge seg ned på bakken for å ta bildet, slik at du får fuglen i fokus, og en uskarp bakgrunn langt i det fjerne. Da kan du også velge å ta med litt strå eller tang i forgrunnen, som er med å gi dybde i bildet.


Fotografert fra bildevisningen til Bjørn Erik Hellang. Foto: Geir Kjellevand 

Fotografert fra bildevisningen til Bjørn Erik Hellang. Foto: Geir Kjellevand 

Disse, og mange flere tips, ble gjennomgått mens det ble vist flotte bilder som illustrerte poengene hans. Det ble en berikende fotokveld, med gode og konkrete råd for å få bedre fuglebilder. Så i dag er det sannsynligvis mange inspirerte biofotinger som stamper rundt i snøen der ute, på jakt etter fuglemotiver.


Bilder fra kaffepausen

Foto: Geir Kjellevand

Foto: Geir Kjellevand

Foto: Geir Kjellevand

Foto: Geir Kjellevand

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar