fredag 20. desember 2013

Julemøte med Tommy Solberg, torader og BioFoto-sang

Tommy Solberg holdt foredraget "Blikkfang i villmarken" for 59 fremmøtte under årets julemøte.
Foto: Øystein Birkenes



 
Anne-Lise viser frem boka vår;
"Vannets reise - fra kilden til havet".
Foto: Øystein Birkenes
Til denne måneds «julemøte» kunne Anne-Lise ønske hele 59 frammøtte velkommen, og som vanlig med en del praktisk informasjon/nytt fra styret. Bl.a. at kvelden skulle bestå av foredrag av Tommy Solberg, månedens foto, trekkspill og julekaker. Hun minnet om neste års Norsk Naturfotofestival, vår deltagelse der og evt. bestilling av overnatting og festival-/dagspass. Videre så ble også boka om «Vannets reise» nevnt. Både muligheten for å bestille boka, samt ønsket om medlemmenes hjelp med å skaffe annonser for å finansiere den.








Foto: Øystein Birkenes og Anne-Lise Stangenes
Tekst: Øystein Birkenes







Vår foredragsholder; Tommy Solberg
Foto: Steinar Wikan




 
Kveldens hovedperson var Tommy Solberg med sitt foredrag. Vi fikk se flotte bilder med gode og jordnære forklaringer fra «villmarksfotografen» som han også kaller nettsida si. Den kan virkelig anbefales for de som ennå ikke har vært innom der. Han beskrev sin framgangsmåte og svarte på det folk lurte på omkring dette.

Først fortalte han om mange jobboppdrag for bl.a. Vi menn og Villmarksliv. At han bruker Nikon-utstyr, og har hele tre kamerahus derfra. Videre at han bruker objektiver med brennvidder fra 14 til 600 mm. Bildene tar han mange steder, som vi fikk se. Flere fra ulike steder i Afrika, og han var nettopp kommet hjem fra tur til Namibia. I den anledning fortalte han om kommentarer om at han var blitt lite brun. Men at han da, som så mange ganger før, svarte at han jo ikke dro på tur for å få farge. Han startet derfor bildevisningen med en rekke fotografier av sanddyner. Flotte farger og formasjoner tatt fra helikopter; noe han bemerket var en problematisk kombinasjon av kamera- og objektivbytter samtidig med å holde seg fast.
 
 
 
 

Regnbuen over Sussusveil. Tatt fra oven.. Nikon D800 m 14-24 på 14 mm f6,3 1/1000.
Foto: Tommy Solberg





 
Han viste også flere andre bilder fra denne og andre turer til afrikanske land. Og pratet om og viste eksempler på svart/hvitt fotografier som han mente i noen tilfeller passet best. Beskrev hvordan han aldri endret disse bildene i kameraet, men på PC’en i etterkant ved å bruke Silver Efex Pro for konverteringen til svart/hvitt og Color Efex Pro til å myke opp farger.

Videre fortalte han om at selv med mye fokus på natur, så var også engasjementet for menneskene til stede. Han liker også å fotografere dagliglivet, og med seg til et barnehjem hadde de hatt et helt «tilhengerlass» med kofferter med leker. Barna der hadde enten AIDS selv eller foreldrene hadde det. Borgerkrig har drept mange og endret en rekke familieforhold.

Tilbake til norsk natur så viste han landskapsbilder og fortalte om bruk av ND-filter til mange av disse. Men også om sin fascinasjon for makrofotografering. Han hadde flere fototips å dele; fantasi, motlys, ISO, dybde, linjer, bevegelse, panorering, «å tenke annerledes», men framfor alt komposisjon. Om øyet var fokuspunkt på mange dyrefoto så kunne det etter hans mening være mye bevegelse i bildet for øvrig. Som han sa så hadde han selv lært av «gamlekara i Modum Fotoklubb». Tommy tenker i mange sammenhenger på å ha et lavt standpunkt (gjerne ligge), for også å ha med forgrunnen. Det viktigste mente han er å ha det gøy med kamera, og det å selv være fornøyd med resultatet uten å tenke for mye på det tekniske og andres meninger.



Foto: Tommy Solberg


 
Som sagt tidligere så var han en god forteller og hadde en artig beskrivelse av et dobesøk i trang kamuflasje sammen med en kamerat. Det er ikke bare, bare "å være kar"... Tommy delte også en levende beskrivelse av sitt litt vel nære møte med moskus med oss. Sitt samarbeid med NINA og forsiktige tilnærminger til fjellreven, i motsetning til en del andres, ble også nevnt. Også dette ledsaget av nydelige bilder, men som han sa, uansett om mange andre dyr var både større og sjeldnere så er han en tiurelsker. Han viste sin fascinasjon av tiuren gjennom sin tatovering på armen, og viste i tillegg mange fantastiske bilder fra leik.
 
 

Foto: Tommy Solberg





 
Tommy fortalte om hvordan fotograferinga er med på å hjelpe hans psykiske helse. Han har opplevd store nedturer, men fototerapien er med på å hjelpe han tilbake.
 
 


Tommy takkes for et svært lærerikt og godt, personlig foredrag av Anne-Lise på vegne av oss alle.
Foto: Øystein Birkenes






 
Pausen ble denne gang noe lengre enn vanlig, for denne gang koste vi oss med julebakst fra Tore, og mulighet for å se i de prøvetrykte utgavene av Vannets reise-boka.
 
 
 

Det hersket stor spenning rundt hvordan "Vannets reise - fra kilden til havet" virkelig så ut i bokform, og mange ville derfor ta, føle og se i boka under pausen. Her er det Per-Otto, Endre og Arnfinn som studerer den (i forgrunnen).
Foto: Øystein Birkenes



Kaffe skal smake godt! Eirik, Bjørn Vidar og Jørn i kaffekø, mens Lars Ole og Øystein serverer.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Øivinn, Tore og Øystein ved kafèbordet.
Foto: Øystein Birkenes

Praten går livlig mellom de leskende kaffedråpene for Vidar, Jarl, Ivar, John og Jan Erik i pausen.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Pausekos
Foto: Anne-Lise Stangenes

Tommy og Lisbeth over en hyggelig fotoprat.
Foto: Øystein Birkenes





Etter den hyggelige pausen var turen kommet til Øystein Paulsen med sine toradere. Først spilte han to valser for deretter også å ha med publikum på å synge en egenkomponert sang. Han og kona, Liv, hadde skrevet ny tekst til melodien til Musevisa; en tekst om BioFoto. Teksten ble vist fram på «kanonen» så alle kunne være med og synge.





Jeg ble utfordret av Anne-Lise i mars i år, og plutselig var kvelden her, fortalte Øystein før han trakterte toraderen valsetakt. Foto: Øystein Birkenes


Øystein Paulsen underholder
Foto: Øystein Birkenes


Alle synger med på "BioFoto-sangen" av Øystein og Liv.
Foto: Øystein Birkenes







Klikk PLAY nedenfor
 
for å høre sangen (mel: Musevisa), og hvis du vil kan du synge med. Teksten til Øystein og Liv finner du under videoen  - se nedenfor.
 


 
 





"BioFoto-sangen"
av Øystein Paulsen og Liv Paulsen
 
1
Når Biofoto møtes, er fotogleden stor.
Ja, stemningen er pixlet tett med fotofagets ord.
Og leder Anne Lise, hun fast i bresjen står,
så Biofotos medlemmer kan knipse nye år.
 
Refr. 
Forgrunn og bakgrunn og alt i perspektiv,
med makrolinser, vidvinkel og teleobjektiv.
 
2
På møter bilder drøftes, og tevlinger er fast.
Det ses på histogrammer-, på farger, form, kontrast.
Motivet er naturen, med bever, foss og vann,
og larver, sommerfugler og en elg i solnedgang.
 
Refr
S
øker og skarphet og valg av lukkertid,
og iso-tall og blender kan gi bildet harmoni.
 
3
Når Biofolka sover, er drømmen klar og lett:
Om linjer, kurver, rytme og en fargerik palett.
Og får man drømmebildet, da hjertet gjør et hopp!
Og skulle noe mangle, kan man ta fram photoshop!!
 
Refr:   Rådyr og ørner og vakker sommerfugl,
med kamera, blitz og stort stativ - er gaven klar til jul.
 
4
I år det har vært tema, og bilder samlet inn.
Med tittel Vannets reise,- i stille, storm og vind.
Naturen gir et mangfold, vi fritt får øse a'.
Det gjelder bare kunne se, og så et bilde ta!
 
Refr
Canon og Nikon - ja utstyr viktig, men;
Vær kreativ og nyfiken og prøv og prøv igjen!





-  -  -  -  -





Deretter ble klubbens vårprogram vist og gjennomlest av Anne-Lise. Programmet ligger for øvrig også inne på vår hjemmeside.

Til sist var det tid for månedens foto ved Øivinn. Denne gang med ny rekord på 33 innsendte bilder, der "fritt motiv" var emnet. Resultatet derfra ligger også på hjemmesida. En annerledes vri på bildekritikken ble det også, da Tommy sto for det meste av kommentarene til bildene, med noen få innspill fra salen.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar