torsdag 16. februar 2017

Huletur med flaggermus og kvelerslanger på Cuba!

Huletur med flaggermus og kvelerslanger på Cuba!

Tekst og foto: Beate Strøm Johansen

Januar 2017 var andre gang vi besøkte Cuba. Forrige gang var i januar 2015, og da var vi blant annet i en landsby som heter Playa Giron på sørkysten, 3-4 timers kjøring sørøst for Havanna. Nå skulle vi igjen besøke Playa Giron, primært fordi det er så vakre korallrev og nydelige snorkleforhold der. Men vi hadde også lyst til å oppleve noe helt annerledes når vi nå skulle besøke Playa Giron for andre gang. 


Flaggermusene har en veldig spesiell nesetipp!


Helt tilfeldig fikk vi høre om en halvdags-tur til et naturområde som het Enigma de las Rocas, spesielt egnet for zoologisk interesserte. Vertinnen i huset der vi bodde ringte og meldte oss på tur, og vi fikk beskjed om at vi ble hentet av hest og vogn neste morgen kl 0900. Siden vi ikke snakker noe særlig spansk, så klarte vi ikke å bli kloke på hva det var som ventet oss, annet enn at det skulle være fin natur. Vi fant ut at vi bare skulle ta med våre små Olympus tough kompaktkameraer og Go Pro Hero Silver 4, og håpet at det ikke var en fuglefoto-ekskursjon!

Man blir fraktet fra tettstedet Playa Giron til naturområdet Enigma de las Rocas i hest og vogn ca 5 kilometer. Vi var 2 vogner i dette følget, og de andre turistene var italienske, samt ett amerikansk ektepar.

Skilt inni skogen som viser at vi er i naturområdet Enigma de las Rocas. Ingenting langs hovedveien antydet at det var noe sånt her inne. Kanskje er det bevisst å holde en lav profil, fordi naturvernmyndighetene ønsker å ha folk på guidete turer hit, og ikke vil ha personer som går på egenhånd?

Guiden vår snakket faktisk litt engelsk (noe som er sjeldent på Cuba), og tok oss med innover en smal sti til en liten hule. Der fikk vi utdelt lommelykter og klatret ned en liten stige. Det viste seg at det bodde små, fruktspisende flaggermus i denne hulen. Siden hulen var så liten og taket var så lavt, så hadde vi flaggermusene omtrent i øyehøyde! Det var fantastisk å komme så nær dem, men jeg tviler på at gleden var gjensidig fra flaggermusenes side. De ble jo forstyrret i søvnen og fløy rundt og hang seg opp noen meter bortenfor. Håper av dyrevernhensyn at antallet besøk til hulen begrenses. Guiden fortalte at de får unger 2 ganger i året, og det er jo veldig forskjellig fra våre flaggermus i Norge som bare får unger en gang i året (men så er norske flaggermus i vinterdvale halve året ).

Huletaket var lavt og vi fikk virkelig nærkontakt med de søte små flaggermusene.


Guiden forteller om dyrelivet i huler på Cuba.

Guiden fortalte at det lever en spesiell tarantell-edderkopp i disse hulene, og plutselig fikk vi øye på en! Den satt på bakken, og vi passet godt på å ikke tråkke på den. Vi fikk høre at den lever av kakerlakkene som også lever i flaggermushuler.

Tarantell i flaggermushulen.

Kakerlakk i flaggermushulen
Det var vann i enden av hulen, og der levde små fisk og store, bleke krabber!

Små fisk i hulevannet.
Bleke landkrabber i hulen (disse er ikke marine krabber som krabber i Norge).

Vi gikk videre gjennom skogen til en ny og trangere huleåpning. Her fortalte guiden at det bor enda flere flaggermus enn i den forrige hulen, faktisk så mange flaggermus at det lønner seg for slanger å holde til her og jakte på dem. Vi begynte derfor å kikke etter slanger, og fant raskt 4 ganske store kvelerslanger (tipper ca 2 meter lange)! Det var en kjempeopplevelse! Slangearten er endemisk for Cuba (dvs at den bare finnes på Cuba), og er Cubas største slange. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle få se denne slangearten, så det var virkelig gøy! Den er ikke giftig, og er rolig og overhodet ikke aggressiv mot mennesker. Disse lå og sov i fjellsprekker rundt huleåpningen, og et par våknet og begynte sakte å krype rundt.

Kvelerslangene lå og hvilte i bergsprekker i huleåpningen (latinsk navn: Epicrates angulifer).
Denne kvelerslangen våknet og smøg seg forsiktig nedover i hulen.
Fargene i slangeskinnet er iriserende.

Stien gikk videre innover til et stort hull med vann nedi der vi kunne bade. Der så vi Cubas eneste ferskvanns-skilpaddeart, men de var sky og forsvant raskt ned i vannet når de merket oss. Det var rigget til en liten trestige så vi kunne komme opp og ned av vannet. Temperaturen var ok, jeg vil tippe cirka 25 grader Celsius. Jeg hadde med dykkermaske (går aldri et sted uten!), men det var ikke så mye å se under vann, bortsett fra lysstrålene nedover i dypet.

Italienerne vurderer å stupe ned i vannet. Guiden sa at det var 20 meter dypt der. Slike synkehull i kalkholdig, perforert berggrunn kalles «cenoter», og det er mye av det på Youcatan-halvøya i Mexico og på Cuba.
Ferskvannsskilpadde på Cuba er endemisk, og finnes altså bare på Cuba (latinsk navn: Trachemys decussata).
Det var deilig å bade i cenoten, for det var blitt utrolig varmt utover formiddagen.
ysstrålene forsvant nedover i dypet i cenoten.
Landbro over cenoten. Da vi sto oppå der hadde vi ingen anelse om at det var et hull med vann under oss!

Guiden stoppet ved endemiske kaktusarter, fortalte om epifyttiske planter og kvelerfikentrær, og lot oss få smake på termitter. Vi fikk demonstrert den enkleste måten å fange termitter på. Italienerne var allerede i full gang med å planlegge den nye Cubansk-italienske pastaretten «Pasta à termiti»!
 Italienerne så for seg å spare en masse penger på matbudsjettet framover etter denne oppdagelsen!  Aldri en kjedelig stund med italienere rundt. Jeg var turens første deltaker som smakte på termitt. Smaker litt av persille, synes jeg.

Termittene er virkelig bittesmå.
Man stikker en liten pinne inn i termittbolet (som er mørkebrune klumper i trærne) og beveger pinnen litt til det kommer fram noen termitter som klatrer ut på pinnen. Nam nam!
Vi ser på en kvelerfiken. Også botanikkens verden kan være kynisk og full av dramatikk!
Endemiske kaktuser på Cuba.

Denne halvdagsturen endte på en plankesti langs en sump, og jeg trodde ikke mine egne øyne da vi plutselig traff på en liten Cuba-krokodille! Den var tydeligvis vant til å bli matet, for den kom løpende mot oss og kikket optimistisk på oss. Da vi ikke hadde med oss noe egnet krokodillemat, snudde den og jogget raskt tilbake. Akkurat nå var det ikke vann i sumpen, men det blir det når det regner, og det er sikkert et idyllisk sted for en ung krokodille. Cuba-krokodillen er reddet fra utryddelse, og Playa Giron og områdene omkring er leveområder for denne endemiske og sjeldne arten. De fleste turister får bare sett den i krokodille-oppdrettet i Playa Larga (Zapata).
Plankesti gjennom sumpen.
Jeg ble utrolig overrasket da vi oppdaget en Cuba-krokodille i denne tørre sumpen! Guiden fortalte at den var plassert ut der og var 3 år gammel.
Krokodillen stoppet en halvmeter foran oss og forventet kanskje å få en godbit? Ikke vet jeg. Den var i hvert fall helt skjønn! (latinsk navn: Crocodylus rhombifer).
Etter å ha blitt fotografert, snudde krokodillen og jogget tilbake til yndlingplassen sin blant sumpplantene, der den la seg til med åpen munn for å termoregulere.
Dette var en fantastisk artig tur for oss som er glade i å se slike dyr, og alt vi så var så utrolig uventet! Det er merkelig at denne ekskursjonen er så lite kjent. Jeg har ikke funnet den i noen av de guidebøkene jeg har sett i, og reisebyrået vårt kjente ikke til den. Vi fikk turen anbefalt av cubanere da jeg fortalte et jeg er biolog og interessert i å se alle slags dyr. Jeg fikk inntrykk av at alle lokale cubanere i området rundt Playa Larga og Playa Giron kjente til dette naturområdet «Enigma de las Rocas», men at de antakeligvis ikke har deltatt på turen selv siden ingen kunne forklare oss hva vi kunne oppleve. Jeg kan på det sterkeste anbefale denne turen for folk som liker slike typer dyr.

Siden turen er ferdig til lunsj, kan man kombinere  med å dra på snorkling litt videre ca 10 minutters kjøring langs kysten retning Playa Larga. Den berømte Grisebukta har koraller, turkis vann, hvit sand og flere steder man lettvint kan snorkle fra land.

Hvis noen lurer på om vi så noen fugler på denne turen, så gjorde vi det. Vi så minst 3 endemiske fuglearter (som vi også så og fotograferte andre steder), blant annet Cuban Tody, Cuban Trogon (nasjonalfuglen), og Cuban green woodpecker. Dere skal få se bilder av dem i et annet blogginnlegg!

1 kommentar:

  1. Så utrolig moro "å få være med" dere på denne turen! Du skriver så levende, Beate, og bildene som hører til bidrar til opplevelsen. Tusen takk! :-)

    SvarSlett