mandag 23. juli 2012

Nærøyfjorden

Bakka
Foto: Erik Kristensen
Nærøyfjorden er en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en del av Sognefjorden. Fjorden kom på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder 14. juli 2005, og er dermed kommet i samme selskap som den kinesiske mur, pyramidene i Egypt, Victoriafallene i Zambia, og Grand Canyon i USA. Nærøyfjordområdet blir regnet som et av de vakreste fjordlandskapene på kloden.

Foto og tekst: Erik KristensenNærøyfjorden representerer den mest dramatiske delen av Sognefjorden. Det er den trangeste fjorden i verden, på det smaleste er den bare 250 meter bred. Fjellene omkring fjorden reiser seg opp til 1700 meter over den blanke vannflaten. Det har bodd folk i dette området i nærmere 10 000 år. I snart 3000 år har landbruk vært en viktig næring her. Dette preger kulturlandskapet langs fjorden.  Fjorden er 17 km lang og avstanden fra Gudvangen innerst i fjorden, til Flåm innerst i Aurlandsfjorden er 36 km, så man kan få med seg mye natur i løpet av få dager.  Enkelte områder kan ha et visst preg av masseturisme i feriemånedene, som Flåm med Flåmsbanen, Gudvangen, og fergetrafikken på fjorden. Men fjorden er også et yndet mål for kajakkpadlere og man er da fort borte fra masseturismen og store områder har man nesten for seg selv.


DyrdalNår man snart er 4 år, må man konsentrere seg for å treffe strået...

"Nam, nam"."Bestefar! Dette gikk visst rett på skogen".

Det er viktig med en boks å samle skatter i...En annen mulighet er å leie robåt av Svein Tufte på Bakka; utleige.bakka@kystled-sogn.no - tlf 57 63 39 17 / 90 52 63 24, ei lita bygd et lite stykke ute i fjorden. Noe jeg kan anbefale på det varmeste da jeg prøvde dette sammen med barnebarna i sommer. Fjorden gir mange muligheter for barn, med fine strender, og gamle veier og stier i et interessant kulturlandskap. Sel og niser er du også nokså sikker på å se, og fisk finnes det i fjorden. Det er også gode muligheter til å komme seg fra fjorden og opp på høyfjellet om en ønsker det.
Flo og fjære er på 2 meter, så tenkt litt på hvordan du legger til båten.Parti fra den gamle postveien langs fjorden.

Fra postveien

PostveienOg om du ikke er klar over det. Det er ikke lenger borte enn en 8 timers grei kjøretur fra Sørlandet. Av overnattingsalternativ kan du velge mellom hotell eller hytte på Gudvangen, eller telt langs fjorden.Fra Gudvangen
Kystled Sogn: www.kystled-sogn.no


Se film fra nrk; "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" - fra Nærøyfjorden:


3 kommentarer:

 1. masse flotte bilder! det ga reiselyst! vi var faktisk på en dagstur med kajakk i Nærøyfjorden fra Gudvangen for 2-3 somre siden. Vi tok også en tur på en av turistbåtene sammen med kinesere og alle slags nasjonaliteter. Vi var de eneste norske. da så vi både sel og niser. fint med tips om hytteutleie og båtutleie der, tar gjerne en tur tilbake! beate s Johansen

  SvarSlett
 2. Kjekt å høre at du likte bildene Beate, jeg var litt redd for det skulle bli for privat. Det jeg ønsket var å peke på mulighetene vi har til å nå disse områdene. Det er interessant å oppleve et slikt kulturlandskap hvor menneskene har satt sine små spor gjennom generasjoner.

  Fikk foresten en hyggelig tilbakemelding fra lederen i Indre Sogn Kystlag som jeg gjengir her.

  " Hei,

  Takk for flotte bilde!

  Svein Tufte videresendte de flotte naturbildene med utfyllende tekster og med historisk tilbakeblikk , som dere har produsert og publisert fra sommerferien i Nærøyfjorden.

  Jeg ble veldig glad over å se og lese hvorledes dere opplevde turen i robåten. Som leder i lokallaget Indre Sogn Kystlag og Kystled Nærøyfjord ble jeg veldig begeistret av å se deres produksjon.

  Det er virkelig fantastisk! Vi har som formål å ta vare på de gamle opne ro- båtene og bruken av dem på Sognefjorden. Det er mange utfordringer for oss i lokallaget for å få til gode løsninger på hvorledes å bruke kulturminne «Sognebåten» i friluftsliv på Sognefjorden. Det gjelder ikke minst å få fram historien og markedsføring av både båten og naturen vi lever i langs veiløse små bygdesamfunn. Dere har på en uvanlig fin måte lagt vekt på og synliggjort hvor fint det kan være å oppleve fjordlandskapet i en enkel robåt sammen med barnebarna. Det er absolutt på denne måten vi ønsker å markedsføre oss."  Med vennlig hilsen

  Marny Tønnessen
  Leder
  Indre Sogn Kystlag

  Det er kjekt å få slike tilbakemeldinger.

  Og vil gjerne være med å peke på denne muligheten, håper andre kan dra nytte av opplysningene.

  Erik  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, Erik, med tilbakemelding også fra Indre Sogn Kystlag til bildene dine, og artikkelen fra Nærøyfjorden! Moro at du også gjengir det her! :-)

   Anne-Lise

   Slett