mandag 23. desember 2013

Portrettintverju med Ole Martin Hanssen

Ole Martin Hanssen
Foto: Rosmari Furuseth Gåsland

 
Et bilde som gir frysninger, og som er vilt, vakkert og rått - DET er for Ole Martin Hanssen det som inspirerer ham aller mest til å fortsette å fotografere...Portrettfoto: Rosmari Furuseth Gåsland
Øvrige foto: Ole Martin Hanssen
Intervjuer: Anne-Lise Stangenes

1. Hvem er Ole Martin Hanssen som fotograf?

Jeg er en kar på 20 år som har drevet med foto mer eller mindre de siste fem årene. Fotointeressen er hentet fra min far som selv er en ivrig hobbyfotograf. Mitt første kamera var et Nikon D40 med standardobjektiv. Det ble kjøpt da jeg gikk på ungdomsskolen. Vi var to kompiser som løp mye rundt i nærområdet og fotograferte planter, insekter, bekker, vann osv.  Helt fra jeg var liten gutt har jeg trivdes i skog og mark, og med på kjøpet kom interessen for fotografering av naturen; da spesielt fuglefotografering, det også fra min far. For et par år siden kjøpte jeg meg et Nikon D300s, og i og med at faren min også er Nikon-entusiast, har det gitt meg gode fordeler for lån av diverse utstyr og objektiver. Jeg vil ikke påstå at jeg er selvlært. Det er min far som har lært meg de grunnleggende fotoprinsippene og diverse fotolærere som har tilføyd en del kunnskap de siste årene. I og med at jeg gikk ett år på folkehøgskole ved linjen "naturfoto", er mye av den ferske kunnskapen derfra.
 
 

"Fjæreplytt"
Foto: Ole Martin Hanssen
 2. Hva inspirerer deg som fotograf?

Det som inspirerer meg mest er vel når jeg har folk rundt meg som brenner for det de gjør. Det gir meg en lyst og inspirasjon til å drive med foto. Mest av alt inspireres jeg av fantastiske naturfotografier!

 

"Heilo"
Foto: Ole Martin Hanssen


3. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Hvor mye tid jeg bruker på fotografering går veldig i bølgedaler. Ettersom jeg gikk ett år på folkehøgskole med naturfoto, følte jeg rett og slett for en lang pause. Gjennom folkehøgskolen har jeg allerede vært med på å arrangere en fotoutstilling med egne utstilte bilder, men jeg kunne gjerne tenke meg en gang i fremtiden å gi ut en bok. Tiden vil vise.4. Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Som tidligere nevnt, har jeg et Nikon D300s hus. Standard objektiv 18-50,2.8 av merke Sigma. Ellers så låner jeg ofte en Nikkor 80-400, 4.5-5.6 til fuglefotografering. Utstyret utvikler seg hele tiden, og det gjelder å holde følge. En ting som ikke kommer til å endre seg er nemlig at det viktigste er den som står bak kameraet, og at fotografen vet hvordan kameraet skal brukes. Det er det som gir de gode bildene, en dyktig fotograf- Ikke nødvendigvis utstyret.


"Vinterbål"
Foto: Ole Martin Hanssen


5. Hvilke tanker har du om bilderedigering?

Jeg gjør svært lite bilderedigering. Jeg kjører stort sett bare ei runde i Camera RAW for å friske opp fargene i bildet og sørge for å gjengi situasjonen så korrekt som mulig med hensyn til lys o.l. Jeg er ikke så opptatt av redigering, og har ikke så mye kunnskap om det heller. Det viktigste for meg er å gjengi situasjonen da bildet ble tatt.6. Hvordan vil DU definere hva et naturfoto er?

Naturfoto er ikke for meg bare et bilde av noe vakkert i naturen, men et bilde jeg assosierer med en fantastisk naturopplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

 
 
"Nordlys"
Foto: Ole Martin Hanssen
 

 

7. Hva er et godt fotografi for deg (uansett kategori)?

Et godt fotografi for meg er et bilde som brenner seg fast i minnet. Et bilde som inneholder noe utenom det vanlige, noe vilt, vakkert og rått! Et bilde som gir meg frysninger, et bilde som inspirerer meg til å fotografere videre!


"Måkeflokk"
Foto: Ole Martin Hanssen8. Hvilket fototips vil du dele med oss andre?

Da jeg gikk på folkehøgskole og ble vant til å fotografere med en hel klasse på en og samme tid, da lærte jeg en viktig ting. For å få det bildet du søker, det spesielle bildet som du ønsker å dele med verden så søkte jeg alltid til steder der jeg kunne fotografere alene. Jeg gikk litt utenfor gruppen og prøvde å se ting de andre ikke så.
 
Mitt andre tips i forhold til naturfotografering er at det gir, uten tvil, best bilder når man drar ut i naturen og overnatter i telt. Mann mot natur. Istedenfor å ligge inne i ei varm hytte eller hjemme foran tv-en etterfulgt av litt fotografering når anledningen skulle by seg. Ta deg heller god tid og nyt naturen."Vikinger i Lofotveggen"
Foto: Ole Martin Hanssen
9. Hvor er ditt "fotoparadis"?

Svaret på det må nesten bli i fjellheimen. Der finnes vakker natur, storslåtte fjell og ville dyr og fugler.
 
 
 

"Vinterrype"
Foto: Ole Martin Hanssen 

10. Hva var din bakgrunn for å bli medlem av BioFoto/BioFoto Sørlandet, og hva tilfører medlemskapet deg personlig?

Bakgrunnen for å bli medlem i Biofoto var først og fremst for å delta i konkurranser, med min far som min største konkurrent. Det at jeg får anledning til å fortelle litt om meg selv og min fotointeresse til Biofotos medlemmer, syns jeg er en fin mulighet. Biofoto tilfører meg personlig, inspirasjon. Det er mange dyktige fotografer som tar utrolig mange, flotte bilder og det inspirerer.

 


11. På hvilke måter tenker du at naturfotografer kan ta hensyn til livet i naturen når vi er ute og fotograferer?

Uavhengig av om du er fotograf eller ikke er jeg opptatt av at alle skal ta vare på naturen. Vi skal respektere naturen og det som lever der. Vi skal ikke gjøre inngrep eller forstyrre. Jeg syns Biofoto har et fint syn på dette, og det synet velger jeg å følge.

 

"Lillespeil"
Foto: Ole Martin Hanssen

12. Av dine selvvalgte fotografier til dette intervjuet, hvilket er du aller mest fornøyd med selv, og hvorfor?

Jeg tror faktisk jeg vil trekke frem bildet av måka. Det er utrolig lett å ta bilde av ei måke, og det finnes flere tusen bilder av måker i alle mulige positurer og situasjoner. I mitt bilde er det noe med stemningen der jeg har fått fuglen i motlyset med snøen. Mest av alt er det måten den ser på meg på. Den har hodet litt på skakke, akkurat som om den prøver å si meg noe. Det er vanskelig å forklare det, men jeg syns det er noe spesielt over bildet som gjør at jeg velger å trekke det frem. Jeg vil også nevne bildet av høstrypen. Det var en fantastisk opplevelse i Seiland nasjonalpark. Jeg kom over denne rypen i høstfjellet, snek meg inn på den og fikk fanget den i de nydelige fargene. Det var en herlig opplevelse, og hver gang jeg ser på det bildet minner det meg om en ekstraordinær naturopplevelse der jeg møtte rypa i høstfjellet. Ja, for ikke å snakke om den majestetiske kongeørna. Grunnen til at jeg velger å trekke frem flere er at mange av bildene mine får meg til å tenke på storslåtte naturopplevelser. Det er ikke bare et bilde, men også en opplevelse bak som gjør at jeg kan si meg fornøyd.
"Måke"
Foto: Ole Martin Hanssen

"Høstrype"
Foto: Ole Martin Hanssen

"Kongeørn"
Foto: Ole Martin Hanssen

 
 

1 kommentar:

  1. lisbeth.saetra@losmail.no2. januar 2014 kl. 10:15

    Takk for titten :) Gøy å oppleve de livfulle bildene dine...og å bli kjent med dine tanker rundt natur og foto...snapper opp litt her og der, og prøver å lære...inspirerende!

    SvarSlett