mandag 6. januar 2014

Portrettintervju med Halvor Smeland"Fotografen Halvor Smeland i aksjon"
Foto: Tony Reed
 
 
 
 
Foto av Halvor: Tony Reed
Øvrige foto: Halvor Smeland
Intervjuer: Anne-Lise Stangenes
 
 


 
 
 
1. Hvem er Halvor Smeland som fotograf?

Jeg er 63 år, kommer fra Gjøvdal og er nå bosatt på Fevik. Mitt første kamera fikk jeg da jeg var 11 år. Det var veldig stas. Det var alltid med på tur og en del bilder ble det. I 1975 solgte jeg en bil og kjøpte et Yashica speilreflekskamera med en 80 mm linse. Jeg tok nok bilder hver uke av hverdagslige hendelser, sendte filmen inn til et firma i Horten og venta spent på resultatet.

De siste 16 årene har jeg drevet med hytteutleie og da har jeg alltid kamera med meg. Det må tas bilder av hytten både inn- og utvendig, og helst noen bilder fra området rundt. Da var tiden inne for å kjøpe et digitalt kamera. Et knalldyrt kamera (kr 6 500,-) som kun tok enkle bilder. Ettersom tiden gikk ble det flere digitale kameraer.

For 5 år siden kjøpte jeg mitt første digitale speilrefleks; Canon 450. Da skjønte jeg at tiden var inne for å få litt mer kunnskap om fotografering. Et weekendkurs hos Sandra og Thom Ulvær gjorde underverker, og det ble kjøpt inn bøker og blad. Opp gjennom årene har jeg vært på en del kurs; både når det gjelder fotografering og bildebehandling. Så har det vært å dra hjem og prøve og feile.

Gjennombruddet kom etter at jeg ble med i Arendal Fotoklubb. Der var det likesinnede som kunne litt og mange som kunne masse. Det fine med fotoklubben er at alle er så hjelpsomme og rause. De deler sin kunnskap med oss amatører.


 
"Dragetjønnbekken i Gjøvdal"
Foto: Halvor Smeland


"Vårstemning ved Sagene-elva"
Foto: Halvor Smeland

 


 

 

2. Hva inspirerer deg som fotograf?

Det som har inspirert meg mest er å lese og se bilder; enten det er i blad eller bokform. Jeg har snart like mange fotobøker som kokebøker. Bøkene til Scott Kelby er vel den bokserien som har inspirert meg mest. Den siste tiden har jo Facebook vært en flott arena for å se hvordan andre gjør det, og til å dele egne bilder. Er det noe man lurer på så får man stort sett svar etter et søk på Google.

Medlemmene i Arendal Fotoklubb og BioFoto Sørlandet, og andre FB-sider gir meg alltid masse inspirasjon.

Nord-Norge er den landsdelen som alltid har fascinert meg mest. Jeg prøver å ta en tur på ulike årstider minst en gang i året. Det er naturen og opplevelser i forbindelse med friluftsliv som fascinerer meg mest. Reiseliveopplevelsene står i kø.

 
"Gratangen i Troms"
Foto: Halvor Smeland

"Fylt avokado"
Foto: Halvor Smeland

"Buhaugen på Tjeldøya"
Foto: Halvor Smeland
 
 
 
 
 
 
 

3. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Fotografering for meg går nok i rykk og napp. Jeg prøver å komme ut minst en gang i uken for å ta bilder av bestemte ting/motiv. Det går jo mye på teknikk. Jeg jobber med meg selv når det gjelder å se motiver, og er en stor beundrer av Lisbeth Sætra som ser motiver overalt.

Mine ambisjoner er å bli en bedre reiselivsfotograf. Ta flotte naturbilder, matbilder, mennesker og utstyr i sitt miljø.
 
 
 
"Nordlandsbåt fra Mosjøen"
Foto: Halvor Smeland
 
"Butikken i Nusfjord"
Foto: Halvor Smeland
  


4. Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Jeg ser på en fotograf som en jeger. Det er ikke utstyret det kommer an på for å ta flotte bilder - det er personen bak kameraet som betyr mest. Jeg bruker Canon 550D og linsen jeg bruker mest er en 18–200 mm. Ellers har jeg en 300 mm, 50 mm og en vidvinkel. Til mitt behov har dette holdt frem til nå. Høyest på ønskelisten står en 400 mm. Jeg har ulike stativ som jeg bruker til det meste for å få så klare bilder som mulig.

 
"Nordlys på Røst"
Foto: Halvor Smeland
 
"Stranden i Skagen"
Foto: Halvor Smeland

 
"På flukt"
Foto: Halvor Smeland


 

5. Hvilke tanker har du om bilderedigering?

Det er klart at når vedtekt nr. 7 skal følges, så settes det ekstra store krav til fotografen. Det er vel her man skiller klinten fra hveten og slik bør det være. Jeg har i den senere tid brukt Elements og Picasa i tillegg til standard programmene som følger med pc-en. Jeg har mye igjen å lære når det gjelder bilderedigering.

 
"Hoset i Misvær"
Foto: Halvor Smeland
 
"Flaggspett"
Foto: Halvor Smeland
 
"Portrett"
Foto: Halvor Smeland 

6. Hvordan vil DU definere hva et naturfoto er?

For meg er et naturfoto et bilde som er tatt utendørs, og der motivet har med natur å gjøre. Det kan være landskapsbilder, dyr, vann/elv/sjø, planter, blomster eller spesielle ting i naturen fra hav til fjell.

 
"Kor er hammaren Edvard, kor er han nå.."
Foto: Halvor Smeland
 
"Marmorstein fra Balvatn i Sulis"
Foto: Halvor Smeland

 
 

 


 

7. Hva er et godt fotografi for deg (uansett kategori)?

For meg er et godt fotografi bildet av en opplevelse/stemning og det må fortelle en historie.

 

 

8. Hvilket fototips vil du dele med oss andre?

Logg deg inn på SAS eller Norwegian og bestill en billett til Evenes, lei en bil og unn deg en uke i det herlig Nord-Norge. Uavhengig av årstid vil du garantert komme hjem igjen med masse flotte opplevelser.

 

"Rorbu på Dønna"
Foto: Halvor Smeland
 
"En stille morgenstund"
Foto: Halvor Smeland
 
"På fisketur"
Foto: Halvor Smeland

9. Hvor er ditt "fotoparadis"?

Mitt fotoparadis er uten tvil Gjøvdal. Fra Åmli til Nesvatn er det 42 km og hvis man studerer kartet litt på forhånd er det mulig å finne flere flotte områder utenfor hovedveien. Folket som bor i bygda er hyggelige og når du neste gang kommer til Gjøvdal er det bare å spørre lokalbefolkningen så får du mange gode fototips. I Gjøvdal finner du alle fugler og dyr som er i denne landsdelen, flate furumoer, flotte heiområder og høye fjell. I tillegg fins det eldre boplasser, gamle buer og redskapshus som inneholder masse spennende ting.

 

 
"Vinter"
Foto: Halvor Smeland
 
"Gjevden i Gjøvdal"
Foto: Halvor Smeland 
 

10. Hva var din bakgrunn for å bli medlem av BioFoto/BioFoto Sørlandet, og hva tilfører medlemskapet deg personlig?

I hele mitt liv har jeg ferdes mye i naturen, både gjennom jobb og på fritiden. Grunnen til at jeg ble med i BioFoto var at Lisbeth Sætra fortalte om klubben og inviterte meg på et møte. Jeg syntes dette var interessant og meldte meg inn. Har vært på en del møter og det gir meg god inspirasjon til å dra ut i skog og mark for å ta bilder. Det er alltid interessante temaer og foredragsholdere på møtene.

  
 

11. På hvilke måter tenker du at naturfotografer kan ta hensyn til livet i naturen når vi er ute og fotograferer?

Det viktigste etter min mening er at man kan la vær å ta bilde dersom det kan forstyrre spesielt sårbare dyr. Samme regelen her som på jakt, den største jegeren er den som lar dyret passere.

 
"På vei mot nord"
Foto: Halvor Smeland
 
12. Av dine selvvalgte fotografier til dette intervjuet, hvilket er du aller mest fornøyd med selv, og hvorfor?

For meg må det bli et bilde fra Sulitjelma. Jeg stod på en høyde ovenfor Jakobsbakken og så utover det lille tjernet framfor meg, der vaket ørreten. På fjellkammen mot horisonten gikk en rein og 20 meter bortenfor meg lettet 5 ryper. Jeg måtte bare sette meg ned og beundre den fantastiske naturen og opplevelsen.

 
"Fjellet ved Jakobsbakken"
Foto: Halvor Smeland
 

 
 

4 kommentarer:

 1. Anne Lund Sjøstrand6. januar 2014 kl. 20:52

  Mye fine bilder, Halvor og så fikk vi bli litt kjent med deg :)

  SvarSlett
 2. Hei Halvor Smeland
  Flotte Bilder du har, mange hilsener fra Torgrim. og et godt nytt år. fin tur vi hadde til Lofoten og Røst.

  SvarSlett
 3. Mange fine bilder Halvor :) skikkelig gøy å se ditt mangfold av motiver med masse flott natur...hvor din begeistring for naturen tydelig kommer til utrykk...Tusen takk for hjelp og inspirasjon....og for titten på bildene her :)

  SvarSlett