tirsdag 28. januar 2014

Velkommen til en "brummende" kveld på museet


 
TIRSDAG 4. FEBRUAR KL. 18.00 - ca. 21.00 
 
 
- AGDER NATURMUSEUM OG BOTANISKE HAGE - 
 
 

"Bjørn"
Foto: Kjell-Erik Moseid
DU  FÅR:
 
- Bjørn på foto og film ved Kjell-Erik Moseid og Arve Henriksen -
 
- Åpning av fotoutstillingen "B J Ø R N" ved BioFoto Sørlandet -
 
- Pause - åpen kafè ved museet i 1 etg -
 
 - "Ursus - bjørner i nord" - utstilling ved museet og Naturexpo -
 
- Månedens Foto: "På 4 bein" -
  Fotokonkurranse for medlemmer av BioFoto Sørlandet - inkl. avstemning
 
- Avslutning -
Kjell-Erik Moseid
Kjell-Erik Moseid
Foto: Kjell E. Kiberg


Kjell-Erik Moseid, som har bodd det meste av sitt voksne liv i Trøndelag, flyttet i 2008 tilbake til Birkeland - der han vokste opp i tillegg til i Vennesla. Kjell-Erik fotograferer fremdeles mye i Trøndelag og i Jämtland/Västerbotten i Sverige, men er nå i ferd med å dreie mer av virksomheten til Sørlandet. Han er frilanser fotograf og reporter med ganske lik fordeling mellom jakt og pattedyr.


Moseid betrakter Biofoto som den klart ledende foreningen for naturfotografer her i landet, og ble medlem av Biofoto og lokalavdelingen på Sørlandet i januar.

Kjell-Erik står for noen av fotografiene i utstillingen "Ursus - bjørner i nord", og vil fortelle oss noe om hvordan han har tatt dem - med vekt på hvordan DU kan ta lignende bilder.Foto: Kjell-Erik Moseid

 

"Fotografering"
Foto: Kjell-Erik Moseid

I Norge er det flere som tilbyr ferdige turer / workshop for foto og film av bjørn og andre rovdyr i Finland. Moseid vil informere oss om dette, og legger til at man "før man evt. bestiller en slik tur bør ha tenkt gjennom hva man er ute etter, fordi de ulike tilbyderne har forskjellige opplegg, eller hvorfor ikke booke selv? Det er enklere enn man kanskje tror, gir ofte langt større frihet, og til en billigere penge".


I tillegg vil Kjell-Erik ha en lignende seksjon i forhold til fotografering av isbjørn.Arve Henriksen
Arve Henriksen
Foto: Magne Myhren

Arve Henriksen fra Vennesla begynte å fotografere etter konfirmasjonen i mai 1983 - da med manuelt kamera og lysbilde. Grunnen til oppstarten med kamera var at han ønsket å bevare minner fra det han så og opplevde i naturen, og spesielt i skogen der han vokste opp - øst for Vennesla. Arve solgte mange bilder på 80-, og 90-tallet til blader som Villmarksliv og Vi-menn, og han fikk ca. 50 bilder på trykk i 8 - 10 naturbøker, noe som var stort for en ung naturfotograf. Arve solgte også en del "veggbilder" til privatpersoner.
"Elgku"
Arve omtaler fotografiet av denne unge elgkua som et av sine herligste bilder pga. minnene det fremkaller. Å følge elgkua fra hun var en liten kalv og opp igjennom, var en nær og god opplevelse. I disse skogene er det at Arve fortsatt vandrer, men som han sier "det mangler dessverre bjørn her". Bildet er solgt både til blader og som veggbilder.
Foto: Arve HenriksenI 1999/2000 gikk den ivrige fotografen og naturvandreren over til film fordi han mer og mer savnet å få gjengitt sine mange opplevelser med bevegelse og lyd. Arve sier selv at han føler seg heldig som har fått vist et par filmer på NRK - i tillegg til 4 - 5 småfilmer og klipp, brukt i andre naturfilmer. De siste årene har Arve hatt en del filmvisninger i lag og foreninger, bl.a. hos BioFoto Sørlandet og Norsk Zoologisk Forening Sørlandsavdelingen."Isbjørn I"
Foto: Arve Henriksen
Arve har vært på turer rundt i hele Norge inkl. Svalbard, til Sarek i Sverige (grensetraktene mellom Russland og Finland), i Alaska og på tre turer til Afrika. Til tross for alle disse spennende reisemålene, er det de lokale skogene øst for Vennesla som betyr mest for Arve. Der ligger hans hjerte, hans minner fra oppveksten; "den store og mystiske skogen", og spesielt området som han selv kaller "Beverdalen".

I kveld skal Arve vise to filmer for oss;
1. Brunbjørn i Finland (ca. 25 min.)
2. Grizzlybjørn i Alaska (ca. 15 - 20 min.)
 

 
Foto: Kjell-Erik Moseid
Illustrasjonsfoto: Agder Naturmuseum og Botaniske Hage
 
"Ursus - bjørner i nord"
Utstillingen - som åpnet 19. januar på museet - fokuserer på ulike typer brunbjørn, isbjørn og amerikansk svartbjørn. I utstillingen får du informasjon om bjørnenes særtrekk, livsgrunnlag, deres situasjon på den nordlige halvkule i dag m.m. Du kan også kjenne på følelsen av å stå ansikt til ansikt med en grizzly på to bein..., slik Beate har gjort...


Foto: Kai Arild Holm


 

Vannets reise - fra kilden til havet
av Biofoto Sørlandet og Yvonne Ranestad


Forhåndsbestilte bøker kan hentes i pausen - se etter Anne-Lise


Kjøp boken under arrangementet

kr 396,-

se etter Erik 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar