mandag 12. mars 2012

Fotoreise; nesten jorda rundt med Alf Jacob Nilsen


Alf Jacob Nilsen og hans kone, Lise.
Foto: Erling Svensen - Tom Lennart LarsenMedlemsmøtet 6. mars ble innledet av Anne – Lise som opplyste om hva som hadde skjedd siden sist møte, blant annet et vellykket Lightroom-kurs med Jostein Øksne. Deretter ble kvelden overlatt til foredragsholder Alf J. Nilsen, og en lærerik og smakfull fotoreise - nesten jorda rundt...

Foto og tekst: Tom Lennart Larsen
Alf Jacob presenterte seg selv som biolog med kamera. Biologi og bilder er en opplevelse. Hans kone og han arbeider sammen, og stiller spørsmål som: biologi gjennom søkeren, hva er det?  Videre fortalte han om sitt hjemsted Hidra, som har gjennomgått store forandringer de siste årene og at innbyggerne nå ser frem til å få tunell, som de er avhengige av for å opprettholde befolkningsgrunnlaget.

Da de etterlyste bilder fra tidligere tider på Hidra i fotoklubben, viste det seg å være en vanskelig oppgave, Som vanlig tar nesten ingen seg bryet med å fotografere dagliglivet. Dette kan være et hint til oss også; for ettertidens oppvoksende slekt. Fotografier fra dagliglivet har verdi.

Han fortalte videre at han er med i den lokale fotoklubben; Hidra Kameraklubb - som teller ca. 50 medlemmer. Fotointeressen begynte med astrofoto,  noe som er svært tidskrevende, og videre til den andre ytterlighet mikroskop/ makro.

Nå går det mye i fotoreiser rundt i verden, noe han viste i en nydelig fotoreise nesten jorden rundt.

Reisen startet her i Norge på Revtangen, hvor der er blant annet mye vadere og skarv. September en flott tid å reise hit. Videre tok han oss med til Flatanger med Havørn, Runde og fuglefjellene med Lunde og Havsule, Dalen i Telemark med Spurvehauk og Nøtteskrike.

Så gikk veien til utlandet, hvor første stoppested var Sverige med Hornborgasjøen og Tranedansen. Videre til Camargue i Frankrike, hvor der er hvite hester som er halvville,  flamingoer og flotte solnedganger.  Neste stopp var Australia og korallrevene. Under vann kunne der være opp til 110 m sikt. De tørrlegges en gang i måneden og er næringsfattige. Nilsen foreslo at om vi reiser til Australia bør vi reise nord eller sør, som fortsatt er det ekte Australia. Videre gikk turen til Afrika som han ga uttrykk for er et favorittreisemål hans nå.

Første stopp var Tanzania, med Serengeti, Lake Natron og Ngorogoro. Disse stedene har alt av dyr, slik som Store Ganole, elefanter, bøfler, gepard. Alle disse kan en se på en dag. Vi ble fortalt at de beste tidene for å observere er mellom kl. 06 – 10 og kl. 16 – 19. Neste stopp på turen var Kenya med Samburu og Masai Mara. Samburu, med blant annet 900 elefanter, antiloper, leoparder,  perlehøns, gribber og bavianer. Lake Nakuru med flamingoer, svart neshorn, og bietere.  Da vi kom til Bwindi i Uganda fikk vi dele hans største naturopplevelse til nå, Gorilla tracking.  Her opplevde han en flokk på 20 gorillaer.

Deretter gikk turen til Galapagos og Ecuador med kolibri og regnskogsmacro,  med blant annet flotte foto av edderkopper. På Galapagos, som består av flere øyer, må en følge alle beskjeder som blir gitt. Hvis ikke risikerer en å bli sendt hjem på egen regning. Dyr og fugler har ingen frykt for mennesker. Vi fikk se bilder av haviguan, galapagosalbatross, en endemisk måke, fregattfugl, blåfotsule, Darwinfink og "lonesome George", en skilpadde, hvis jeg oppfattet det rett er den siste av sin art. Vi fikk også se en artig kortfilm om kurtisen til galapagosalbatrossen. Kveldens foredrag ble rundet av med en liten tur til Svalbard,  med bilder av blant annet sel.


Kaffepause

Det smaker med kaffe, boller og eplekake i pausen

MedlemmerTil slutt ble vi alle inndelt i fire grupper, og da viste Alf Jacob oss 6 bilder;  3 av en leopard, og 3 av en elefant i møte med turister. Her skulle vi diskutere  hvilke bilder som vi mente best beskrev budskapet i bildene.  Dette var tydelig populært, for her ble det lagt frem mange synspunkter og meninger.
Bildediskusjon i grupper - en givende oppgaveHele foredraget var krydret med gode historier, faktaopplysninger og flotte bilder i stort monn. Det ga stor inspirasjon til å reise til flere av disse fantastiske stedene, som han delte med oss denne kvelden.

Et foredrag som ga mersmak.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar