torsdag 5. september 2013

Hvilket turutstyr anbefaler Bente R. Dybesland?

Bente R. Dybesland t.h. forteller om hvordan hun pakker lett når hun kombinerer telt og foto.
Leder/sekretær; Anne-Lise Stangenes t.v.
Foto: Lars Ole Røed

 
"Det kan fort gå sport i å finne det letteste utstyret", sa Bente R. Dybesland under hennes interessante bildeforedrag på medlemsmøtet i BFS tirsdag 3. september. Hun bragte oss rundt i Norge på reiser til alle årstider, og viste frem tur-, og fotoutstyr av god kvalitet og med liten vekt, som får plass i en ryggsekk som maks veier 10 kilo.

De 37 fremmøtte fikk også høre nytt om årsmøtet for BioFoto i Nordland i juni, høre nytt fra eget lokalstyre, og nyte deilig kaffemat i pausen, i tillegg til å se og stemme på de 23 innsendte bidragene til Måneden Foto med temaet "landskap".

Et annet av kveldens høydepunkter var om BioFoto Sørlandet nå har et medlem nr. 100?

Foto: Lars Ole Røed og Anne-Lise Stangenes
Klikk et bilde for større format


Leder og sekretær, Anne-Lise, åpnet kvelden med å ønske alle fremmøtte velkommen til høsthalvåret i BioFoto Sørlandet. Hun fortalte om en økning av medlemstallet gjennom sommeren, og heiet frem alle damene som har funnet veien til lokallaget vårt.

Årsmøtet i BioFoto - nytt sentralstyre
Som representant for BFS under årsmøtet i Nordland i juni, arrangert av BioFoto Nordland, viste Anne-Lise frem et lite knippe bilder (se under), og fortalte fra både selve årsmøtet og aktivitetene som fant sted under årsmøtehelga. Hun presenterte også det nye sentralstyret valgt under årsmøtet, der Anne-Lise selv ble valgt inn som styremedlem.Anne-Lise viser bilder og forteller fra årsmøtet 7. - 9. juni - i Nordland
Foto: Lars Ole Røed


Utsikt mot midnattsola fra Sandhornøya
Foto: Anne-Lise Stangenes

Fra Sandhornøya
Foto: Anne-Lise Stangenes

Sandhornøya er kjent for sin bestand av elg.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Det var også rådyr å se på Sandhornøya.
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
Aamnes i Meløy - den hvite bygningen midt på til høyre var samlingsstedet
under årsmøtet, og her ble også selve møtet holdt.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Aamnes camping der deltakerne på årsmøtet var innlosjert.
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
Utsikten fra campingplassen, der vi var innlosjert i hytter.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Lørdag var alle på tur til Engenbreen - en brearm til Svartisen.
Foto: Anne-Lise Stangenes

6 stk. BioFotinger og en brefører tok seg opp på isen.
Foto: Anne-Lise Stangenes

Søndag ble alle invitert med på tur til Glomfjellet.
Foto: Anne-Lise Stangenes

 
 
 
 
Øverst fra venstre; leder Jostein Øksne - foto: Steve Cottrell. Nestleder Ola Arnfinn Loe - foto: Espen Sandsund Seierstad. Sekretær John Sandøy - foto: Anne Sandøy. Kasserer Dan Aamlid - foto: Jan Blindbæk.
Andre rad fra venstre: Styremedlem Jonathan Bjôrklund - foto: JB. Styremedlem Anne-Lise Stangenes - Foto: Britt B. Bollerud. Varamedlem Bjørn-Egil Brekke. Varamedlem Unni Fonneland - Foto: Sissel Aasnes Borch.
Nederst -  redaktør for Naturfotografen, Pål Brenne - Foto: Kai Jensen
Collagen er sydd sammen av Anne-Lise Stangenes

Av andre nyheter for medlemmer av lokallaget kan nevnes:

- Lokalstyret ble presentert - Se også HER

- Valgkomiteen ved Terje Alveberg og Magne Myhren starter sitt arbeid med å finne kandidater til neste års styre i BFS. På valg står leder, sekretær, og kasserer. Både Anne-Lise, som har hatt leder og sekretærvervet i 3 år, og Dagfinn, som har vært kasserer i 3 år, ønsker å tre ut av styret. Medlemmer som selv ønsker seg inn i styret, eller som har forslag til kandidater til nytt styre, kan ta kontakt med valgkomiteen; Terje Alveberg eller Magne Myhren

- Fototur til Nedre Timenes Naturreservat - søndag 8. september kl. 11.00 - MER INFO Du kan melde fra om at du blir med på turen på vår Facebook-side - frivillig.

- Innsending av inntil 3 stk. bilder av bever til utstilling - frist søndag 8. september før midnatt. Send bildene til manedensfoto@gmail.com - merk med fullt navn. Full kvalitet. Se også medlemsmail av 29.08. for detaljer.

- Utstillingen K A K T U S tas ned onsdag 25. september kl. 18.00. Alle utstillere bes komme og hente sine bilder. Se også medlemsmail av 29.08. for detaljer.
- Klargjøring av ny utstilling; B E V E R - onsdag 25. september kl. 18.00 på museet. Alle utstillere bes møte opp med sine bilder, ferdig innrammet og merket på baksiden av rammen. Hjelp til klargjøring trengs, så utstillerne bes om å delta. Se også medlemsmail av 29.08. for detaljer.

- Utstillingen MED NATUREN I FOKUS i lokalene hos Japan Photo, Henrik Wergelandsgate 11, Kristiansand, blir fortsatt å se frem til vi får beskjed om å ta den ned. Se ytterligere info i medlemsmail av 29.08.
 
 
 

- Friisøya ved Eydehavn. Vi har fått en forespørsel fra Geir Svendsen i Friisøyas venner, som er en gruppe som ønsker å verne om mangfoldet på øya, om BFS kan tenke seg å fotografere naturen der. Dette er et oppdrag vi er velvillige og positive til. Alle medlemmer som ønsker å være med på dette, gjør det på frivillig basis - av entusiasme og ønske om å bidra til vern av faunaen og floraen på Friisøya. Det tar ca. 5 min. å komme ut til Friisøya med båt. BFS kan arrangere 1 - 2 felles fototurer til øya - ikke bestemt datoer enda. Lars Ole fra styret, er kontaktperson mellom BFS og Svendsen. Det er ønskelig med bilder fra alle årstider, og arbeidet berammes til 1 år. Har du lyst til å være med på dette kan du kontakte Lars Ole. Friisøyas venner har egen side på Facebook - der du kan legge deg til som venn. Det kan du gjøre HER- Medlem nr. 100?
Før bildeforedraget til Bente, var det ekstra spennende i lokalet. Hvor mange medlemmer har BioFoto Sørlandet nå, og har vi fått et medlem nr. 100? Svaret er: JA!

BioFoto Sørlandet består nå av 109 ihuga natur- og fotointeresserte fra begge Agder-fylkene, og vi har også medlemmer fra andre steder i Norge! Stor innsats fra styret og andre medlemmer har bidratt til økningen, noe vi er svært glade for, og veldig stolte av! En økning på 20 % i løpet av knappe 4 måneder kan tyde på at noe av det vi gjør i vår lokalavdeling er veldig, veldig riktig!

Den som ble registert som betalende medlem nr. 100 er: Geir S. Kjellevand. Geir fikk to flotte gaver som velkomstpresang, nemlig boka gitt av fotograf og forfatter Hans-Jørgen Hovelstad: "Spette-Nils og livet i Eventyrskogen" - signert og med en personlig hilsen fra han "Tyrin" selv, og DVD-filmen "Ett år i naturen" med filmfotograf Arve Henriksen - gitt til nettopp medlem nr. 100. Vi ønsker både Geir, og alle andre nye medlemmer velkommen til sørlandslaget, og takker Hans-Jørgen og Arve hjertelig for gavene!Medlem nr. 100 - Geir S. Kjellevand overrekkes boka fra Hans-Jørgen Hovelstad.
Foto: Lars Ole Røed

Den personlige hilsenen fra Eventyrskogens "Tyrin" leses opp.
Foto: Lars Ole Røed


Gaven fra Arve Henriksen til medlem nr. 100; "Ett år i naturen med naturfotograf
Arve Henriksen overrekkes til Geir.
Foto: Lars Ole Røed

 
En velkomstklem må også deles ut ;-)
Foto: Lars Ole Røed
Bente R. Dybesland - Telt & Foto
Foredraget ved Bente R. Dybesland var tredelt, og besto av både fotografier, fotoutstyr, og turutstyr. Bente fortalte at hun, sammen med sin mann, ofte reiser ut med telt og fotoutstyr på både korte og lengre reiser. Hun bragte oss ut i det norske landskapet til både Lofoten, Skomvær, Femunden og Suleskaret m.m. Da er det viktig med kvalitetsmessig godt utstyr, og lett utstyr. Det skal jo bæres, og til tider har gemalen måttet tre på seg Bentes ryggsekk på brystet, og samtidig ha sin egen på ryggen. Bente har derfor aldri mer enn 10 kilo vekt i sin Bergans "Helium lady", 55 liter m/regntrekk. Da har hun med seg alt hun trenger av utstyr til noen netter utendørs.Bente R. Dybesland gir oss gode tips til lett turutstyr.
Foto: Lars Ole Røed

 

Av underlag anbefaler hun Exped DownMat 7, 183x52x7, 700 dun, -24 grader, med en vekt på 900 gram, og hvis nødvendig ift. ruglete underlag, også Term-a-rest "Z-lite regular", 183x51x2cm, 3-sesong plast - med eggkartongstruktur. Sistnevnte kan også brukes under det første underlaget, som kan punktere hvis bakken består av noe spisst. Som sovepose har Bente valgt Rei "Kilo plus -5 grader, dun (-21 grader), som veier 1200 gram.

Bente anbefaler også gjerne teltet Fjellheimen Superlight 3-camp fra Helsport, som har god plass til tre personer med 230 cm lengde i "soverommet", 160 cm høyde, og god "kjøkkenplass". Dette teltet veier bare 1,9 kg, så det var med enkelhet de fremmøtte overleverte det nedpakkede teltet fra den ene til den andre i stolradene under foredraget. I tillegg til tips om telt og annet utstyr, fortalte hun også at hennes erfaring tilsier at XXL er svært rimelige på turutstyr. Ellers har hun også kjøpt noe utstyr fra USA, bl.a. soveposen fra Rei..

På sine turer har Bente enten med seg sin Canon G12 (kompaktkamera), eller sitt speilrefleks; Canon med allroundobjektiv fra Sigma. Hun bruker gorillapods som stativ, og har ellers alltid med seg ekstra batteri, ekstra minnekort, trådutløser, filter o.l. Alt plassert i vanntette poser, som hun gjerne syr selv.

Vi fikk mange gode tips til turutstyr av Bente, som også hadde tatt med seg sine lister over turutstyret hun har med seg og info-ark om både telt og liggeunderlag, som vi alle kunne ta med oss hjem.


De fremmøtte var gode lyttere til alt Bente hadde å fortelle.
Foto: Lars Ole Røed

 

For et så flott foredrag kunne Bente velge sin egen gave blant to bøker som takk, og hun valgte en signert utgave, som vi tidligere har kjøpt direkte fra Jon Østeng Hov - Poesi i grønne skoger.

Tusen takk, Bente, for en svært lærerik reise!Den boka har jeg, så jeg vil gjerne ha Poesi i grønne skoger, sier Bente.
Foto: Lars Ole Røed

En god klem og tusen takk, Bente, fra kasserer Dagfinn og alle oss andre!
Foto: Lars Ole Røed
Med så mange nyttige inntrykk var det ekstra godt å strekke på beina og talemusklene over en kaffe, brus ,og kringle fra Øivinn, munker fra Lars Ole, eller eplekake fra Tore til en tyvekroning.
Nå skal det smake med kaffe og kake.
Foto: Lars Ole Røed

Erik, Harald og Leif slår av en prat i pausen
Foto: Lars Ole Røed

Anne-Lise og Vidar samtaler om det gode miljøet i BioFoto.
Foto: Lars Ole Røed

Flere benyttet seg av anledningen til å ta med seg Bentes utstyrsliste, og til å
slå av en prat med kveldens hovedperson.
Foto: Lars Ole Røed

Her ses Solfrid, Erik og Dagfinn, mens Tone studerer Bentes fotoutstyr.
I bakgrunnen ivrige BioFotinger ved kafébordet
Foto: Lars Ole Røed
Etter pausen ble det gjort stas på lederen vår; Anne-Lise. Hun gikk helt til topps i Nasjonal Fotovandring, som fant sted i 16 byer den 25. mai i år, og en flott blomst ble overrakt henne av nestleder Øivinn fra alle i BioFoto Sørlandet. "En svært uventet og veldig gledelig overraskelse! Tusen takk!", sa hun og smilte bredt.Nestleder Øivinn overrekker blomsten fra alle i BioFoto Sørlandet til Anne-Lise
Foto: Lars Ole Røed

Tusen takk til dere alle!
Foto: Lars Ole Røed

 Kvelden ble avsluttet med vår faste, månedlige fotokonkurranse; Månedens Foto ved Øivinn. Denne gang var temaet "Landskap", og det var kommet inn hele 23 bidrag. Dette er kjempeflott, og det var et bredt utvalg landskap; fra sjø til fjell, fra innland og utland. De fremmøtte ga sine 1 - 10 stemmer på alle bildene, etter to gangers visning, og så - helt plutselig - var første høstmøte over. Lokalene våre måtte uventet stenges kl. 21.00 denne kvelden, og dermed strakk ikke tiden til til verken positiv, konstruktiv bildekritikk eller å drøfte "hva er naturfoto", dessverre. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar