mandag 6. juli 2015

Botanikk-dag. Kurs i naturkartlegging og floravokteri

GPS-koordinater legges inn for Engstorknebb på Flekkerøya.
Foto: Tone Heggelund

 
Fagerperikum
Foto: Tone Heggelund
 
 
 
 
18 stk. hadde satt av lørdag 4. juli til et heldagskurs, i regi av Botanisk forening. Alle interessert i flora, alle med forskjellig erfaring og kunnskap. 
 
Honorata Kaja Gajda, fra Botanisk forening og Oslo, fortalte engasjert om arbeidet med å kartlegge arter – hvordan vi registrerer arten, beskriver voksested, ser etter om det foreligger noen trussel for arten m.m.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Asbjørn Lie v/ Agder naturmuseum og botaniske hage – guidet oss rundt på Flekkerøya.  Han delte av sin kunnskap, og viste oss sjeldne, så vel som vanlige planter. Vi stoppet opp ved Agderstarr, Lundhengeaks, Jordnøtt, Flekkmarihånd,  Engstorkenebb, Praktperikum, Ramsløk, Kristtorn, Kvann, Sløke, Strandløk, Fagerrogn m. m. Vi så at  den svartelista rynkerosa vokste på samme sted som den rødlista barlinden. Vi telte barlindtrær, og registrerte at den formerte seg godt.
 
 
 
Stopp ved funn av flekkmarihånd.
Honorata forteller hva som er viktig å gjøre av registreringer.
Foto: Tone Heggelund

Flekkmarihånd
Foto: Tone Heggelund

Agderstarr vises fram
Foto: Tone Heggelund
 
 
 
 
 
Framme i ei flott vik, ble det rast med reker og tilbehør. Det ble en koselig stund, praten gikk livlig og timene fløy. Det var ikke lett å bryte opp, det var mye å studere rett ved rasteplassen; engstorkenebb for eksempel – og litt sommerfugl og insekt. Tålmodig bør en være, når en er med botanikere på tur.
 
 
 
 
 
Engstorknebb
Foto: Tone Heggelund
Sommerfugl - Admiral
Foto: Tone Heggelund

Vi prøver å gå videre...., men - et stopp
Foto: Tone Heggelund
 
 
 
 
 
De som ikke hadde GPS med seg, fikk låne – det ble lagt inn koordinater på funnsted, og notert data på art og voksested. Mange av oss tok bilder underveis. Fotodokumentasjon er viktig – men, om det er svær tvil om arten, kan det være vel så nyttig å plukke en stilk/blomst, for pressing.  Dvs. dersom arten ikke er truet.  Jeg tok noen bilder, men til tider ble det mye å holde styr på med alt en skulle gjøre samtidig – lære seg GPS, notere underveis, ta bilder, se, høre, lære. Det var mange dyktige folk i gruppa, som alle lærte vekk av det de kunne til de andre.
 
 
 
 
Denne gallen fant vi ikke helt ut av..., men kanskje du vet arten?
Foto: Tone Heggelund

Rynkerose - fin, men svartelista.
Den har nyper som flyter, og spres dermed langs kysten – der den etablerer seg, tar den lett over.
Foto: Tone Heggelund

 
 
 
 
Vel tilbake på  museet, ble det gjennomgang av artobservasjoner.no. Vi så hvordan vi kunne legge inn funn. Den nye sida til artsobservasjoner er visstnok blitt veldig bra, selvforklarende og enkel. Et pluss er at  funn av flora, så vel som sommerfugl, fugl m. m kan legges inn i på samme side.
 
En inspirerende og lærerik dag.
 
Tone Heggelund
 
 
 
Mer om prosjekt "Floravokterne" nos NBF - Norge.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar