søndag 3. november 2013

Mørkefoto på Odderøya fyr i Kristiansand

Den nye fyrlykta på Odderøya fyr sett fra den gamle fyrlykta fra 1874
Foto: Anne Lund Sjøstrand

 
Det ble en særs våt, likevel lærerik og svært sosial fredagskveld da 11 BioFotinger møtte på Odderøya fyr for å få vite mer om fotografering i mørket...

Fotografer: Hege Ødegård, Geir S. Kjellevand, Anne Lund Sjøstrand, Jørn Johnsrud, Torhild Djupesland, Mariann Uldal og Anne-Lise Stangenes




Første gang fyrlykta viste vei for sjøfarere fra Odderøya var i 1832. Da ble både denne fyrlykta og fyrlykta på Oksøy fyr tent. Den vernede fyrbygningen, som også kan ses i dag, ble oppført i 1874, og hele området består av et maskinhus med utleieenhet, et bryggerhus, en oljebod og et naust. Selve fyret var i drift frem til 1984. I dag har en ny fyrlykt overtatt. Tilknyttet det gamle fyret kan du fortsatt se en tåkeklokke på en "galge" av betong, som er den eneste bevarte i Vest-Agder.




Tåkeklokken på betonggalgen - med Oksøy fyr langt der ute...
Foto: Jørn Johnsrud





Disse historiske opplysningene, og mer til, fikk vi høre om av Kjell Røste Fossen, som møtte oss et stykke oppe i den bratte bakken da vi var på vei ned fyret. Den spreke åttitoåringen, som har arbeidet som frivillig ved fyret i et tosifret antall år, fortalte villig og med stort engasjement om fyrvoktere, den gamle skoleveien til fyrvokterbarna, og om den gamle, grønne porten som er satt istand igjen. Han viste oss omkring, og geleidet oss både utendørs og innendørs. Ekstra stas var det å få gå opp i den gamle fyrlykta og føle historiens sus omkring fyrvokteren med 24 barn, flere koner og - tro det eller ei - 4 tjenere... Kanskje ikke så rart det ble mange barn utav det...?





Kjell Røste Fossen (stående t.h.) forteller med iver og engasjement om fyrets historie til oss BioFotinger
Foto: Anne-Lise Stangenes



 

Kjell hadde ordnet det svært greit for oss. Vi fikk nytraktet kaffe, og god plass rundt det ovale bordet i den ene "stua". Her viste Vidar Westergren oss et par flotte bilder fra Kulturnatta i Lillesand, da han hadde fotografert fyrverkeriet over havna så sent som kl. 22.00 om kvelden. Vidar fortalte hvordan han hadde planlagt det hele, fra å undersøke hvor fyrverkeriet ville bli sendt opp, for så å finne et velegnet sted til stativ og kamerautstyr. Da tiden nærmet seg gikk han til sitt planlagte sted og foretok noen forhånds-shoot for å teste lys og kamerainnstillinger. Resultatene lot ikke vente på seg. Vidar ga en hjelpende hånd til flere som ønsket tips og råd senere på kvelden, til fotografering i mørket på fyret.


Geir S. Kjellevand hadde også med seg et par bilder som han viste frem. Begge to var tatt ved solnedgang. Han fortalte hvordan han ved bruk av lommelykt hadde lyst opp en gammel, flaskegrønn glasskule på stranden på det ene bildet. Geir hadde også med seg et gradert gråfilter som han sendte rundt, og som kan være kjekt å bruke ved f.eks. fotografering av rennende vann. Han var ellers et oppkomme av hjelpsomhet ift. kamerainnstillinger, tips og råd, og jeg ble gående og lure på om det er noe den mannen ikke kan?


For ytterligere tips hadde Anne-Lise med seg bilder fra blåtimen på Island og fotografier med lengre lukkertider, panorering og ellers fotografering av bevegelige motiver fra London. Alle som var tilstede fikk i tillegg tre ulike utskrifter om mørke-, og nattfoto printet ut fra Internett, og disse ga også gode tips til innstillinger og lek i mørket (se linker nedenfor).


Jørn Johnsrud, som var i gang med å fotografere i god tid før det ble "helt svart" utenfor, ga enda flere forklaringer på blender og lukker, stativ og trådutløser, og sammen med Vidar ble det også snakket om speillås og Bulb.


Mange hadde spørsmål, og alle fikk svar, og det beste av det beste var utprøvingen etterpå. Da var mye kaffe drukket, kjeks og sjokolade spist, og alle var klare for å teste ut det vi nettopp hadde hørt om.


Utenfor var det blitt både mørkt og vått, og våtere skulle det bli. Å trekke på seg fullt regnutstyr gikk bra, både på kropp og kamera (plastposer), mens andre valgte å trekke opp i den gamle fyrlykta for fotografering derfra. Mulighetene var mange.





Foto: Hege Ødegård


Foto: Torhild Djupesland

 

Foto: Mariann Uldal

 

Den nye fyrlykta
Foto: Torhild Djupesland


 
Tåkeklokka og fyrlykta
Foto: Mariann Uldal




Foto: Geir S. Kjellevand

 




Fyret kunne vi bruke så lenge vi ville og vi brukte tiden godt til både fotografering og til å bli enda bedre kjent med hverandre.




Foto: Mariann Uldal


Foto: Hege Ødegård
 

Mørkt og vått på fyret; maskinhuset til høyre og selve fyrboligen rett frem.
Foto: Anne-Lise Stangenes





 
Tusen hjertelig takk til Kjell Røste Fossen for svært interessant guiding på Odderøya fyr, for kaffe, brosjyrer og velvillig lån av fyret denne kvelden!






NOEN TIPS OM MØRKEFOTO PÅ INTERNETT:

1. Bruk lang lukkertid - med tips til lek

2. Nattfotografering - en veiledning fra Canon

3. Hvordan ta gode bilder om natten (enklere forklart enn nr. 2)




Har du flere tips? Legg gjerne inn tipsene i kommentarfeltet nedenfor :-D


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar