tirsdag 12. november 2013

Slik var "Medlemmenes aften" - tirsdag 5. november -13

Fra "Medlemmenes Aften" under Sigmund Raniszewskis miniforedrag om HDR-fotografering.
Foto: Øystein Birkenes

 
Denne gangen var møtets tema "Medlemmenes Aften". Det innebar at det i stedet for en foreleser utenfra var medlemmene selv som sto for innslagene. I tillegg skulle noe av kvelden brukes til lotteri. "Medlemmenes Aften" er helt tydelig ekstra populære. Omlag halvparten av våre medlemmer og flere gjester, fant veien til Agder Naturmuseum og Botaniske Hage denne tirsdagskvelden...
 
Tekst og foto: Øystein Birkenes og Anne-Lise Stangenes



Som så mange ganger før var det Anne-Lise som ønsket velkommen og delte en del informasjon fra styret samt andre påminnelser om kommende arrangementer. Heriblant vår rolle under Norsk Naturfotofestival 21. - 23. mars 2014, årsmøtet i BioFoto Norge som vi skal arrangere i 2015, og fremdriften i prosjektet "Vannets Reise - fra kilden til havet".


Første sak på programmet deretter var en diskusjon om hva medlemmene definerer som naturfoto; en sak som har kommet opp som forslag fra flere medlemmer. Illustrert av flere bilder på vår nykalibrerte projektor, kalibrert av Dagfinn og Jarl, ble det samtalt om hva som kan kalles landskap. Hvor går grensen mellom det som kan kalles naturfoto i forhold til menneskeskapte elementer i bildet, og det som ikke kan omtales som naturfoto? Som sagt fra styret så var ikke meningen å komme fram til en fasit, men at hver enkelt får et mer bevisst syn på saken, også ifm. innsending til Månedens Fotokonkurranse, og kanskje etter drøftingen noen nye innfallsvinkler. Øivinn halte det hele i land på en god måte.


Medlemsforedragene sto så for tur, og førstemann ut var Sigmund Raniszewski. Han forklarte om fremgangsmåten for å ta HDR-foto og viste de flotte bildene det resulterte i. For  å vise fremgangsmåten med 3, 5 eller 7 bilder som legges oppå hverandre for å gi den ønskede effekten, viste han også disse. Bildene tas med stativ og med fast blender, mens lukkeren endres for hver gang. Det nødvendige program for dette kan lastes ned fra HDRsoft.com og det som ifølge Sigmund er best heter Photomatix Pro og koster USD 99.


Leif Olsen fortalte om og viste bruken og resultatet av gratisprogrammet Hugin. Hans bruk var til å lage panoramabilder, men det kunne som han sa også framstille HDR-foto. Som han videre sa så hadde han, for å få et best mulig resultat, brukt hele 70 - 80 bilder som så ble satt sammen, men at det dermed var en adskillig mer tidkrevende prosess når alle disse skulle behandles. Det vil være fordelaktig å bruke stativ for disse opptakene og at opptakene har gradinndeling. Bildene må videre ha samme fargebalanse. Under foredraget laget han et bilde for å vise fremgangsmåten og hvor raskt og enkelt det kan gjøres.


Ingvald R. Ingebretsen fortalte så om hans og Øyvind Andersens erfaringer ved utgivelsen av fotoboka "VENNESLA med åpne sanser". Dette var nyttige tips å ta med seg; både for enkeltmedlemmer som ønsker å samle bilder i ei bok og for utgivelsen av Vannets Reise-boka. Ledsaget av en flott bildeserie fra boka pratet han om problemene deres med bruken av firmaet Blurb. Dette gjaldt både kvalitet og pris. De hadde derfor endt opp med å bruke et lokalt trykkeri og fått den innbundet på Vestlandet.
 
 

Ingvald R. Ingebretsen viser bilder fra boka "VENNESLA med åpne sanser", og forteller om erfaringene med Blurb.
Foto: Øystein Birkenes






 
Tor Punsvik viste bilder av, og fortalte om villrein på Forollhogna, som ifølge han selv er det dyret i naturen som ligger hans hjerte nærmest. Han mente selv å ha lite peiling på det fototekniske, men ville derimot formidle stemninger. Det gjorde han på en ypperlig måte gjennom de fine bildene han viste. De kunne, som han selv sa, med enkle grep i etterbehandlingen vært «piffa» opp litt, og blitt mer intense. På slutten av hans miniforedrag ga tilstedeværende tilbakemeldinger på bildene. Om villreinprosjektet




"Villreinen er nok det dyret som ligger mitt hjertet nærmest", forteller Tor Punsvik under sitt miniforedrag.
Foto: Øystein Birkenes







 
Anne Lund Sjøstrand viste deretter sine vakre og kreative makrobilder. Hun hadde kjøpt makroobjektiv høsten 2009, og hadde begynt å bruke den våren etter. Hun hadde øvd seg på ei potterose, med et flott resultat.
 
 
 

Anne Lund Sjøstrand under "Medlemmenes Aften".
Foto: Øystein Birkenes



 
Hilde Skiffard viste bilder fra en tur til Island i sommer; sammensatt som en serie ledsaget av musikk. En for henne ny, men særdeles vellykket måte å få vist frem bilder på. Flotte bilder med passende musikkvalg. Hun ba om kritikk av bildene og bildevisningen, og fikk en rekke gode tilbakemeldinger fra de frammøtte.


Geir S. Kjellevand var siste mann ut med sine fine makrobilder. De fleste var tatt av egne blomster, kaktuser og sukkulenter, men var også fra andre steder. Dette var bl.a. motiver med og uten insekter. Noen satt på en sopp, og som han sa var bildene tatt med ringblitz for å få nok lys. Som vi er vant med fra den kanten var bildene flotte og ledsaget av Geirs lune og artige kommentarer.



Geir S. Kjellevand bergtas når han fanger flyvende insekter med kameraet.
Foto: Øystein Birkenes


 
Kaffepause med loddsalg var neste post på programmet. Tore hadde bakt sin deilige eplekake, og Anne-Lise hadde bakt skillingsboller til søtsultne BioFotinger. Erik, som har ansvar for "kafeen" under møtene våre, kunne fort se at alle fat ble renset for smuler.


Etter kaffe, mat og prat var det trekning av en rekke flotte gevinster. Her var utstoppede fugler gitt av Tom L. Larsen, DVD-film fra Arve Henriksen, kunstkort fra Yvonne Ranestad,  gavekort fra både Japan Photo i Kristiansand, og bilpakker til Danmark-, og 2-netters cruise gitt oss av Fjordline. I tillegg var både kalendere for 2014 - laget av og gitt oss av Lillesand Fotoklubb, fonduesett og ståltermos, gitt av Lars Ole, og boka "VENNESLA med åpne sanser"; gitt av Ingvald R. Ingebretsen, en del av premiebordet. Det ble mange fornøyde vinnere av de flotte gevinstene, og ved opptelling fra loddsalget kunne vår kasserer; Dagfinn, fortelle at det kom inn kr 3660,- til lokallaget. Vi takker alle som bidro til lotteriet vårt!
 
 

Gavekort fra Japan Photo i Kristiansand, og gavekort på bilpakker og cruise fra Fjordline, var noen av kveldens gevinster. Foto: Anne-Lise Stangenes

Gevinster
Foto: Anne-Lise Stangenes



 
Temaet for Månedens Foto var linjer, og denne gang hadde Øivinn ekstra mange bilder å vise frem. Hele 27 bilder var sendt inn fra like mange medlemmer, og så mange innsendte bilder har vi ikke hatt før. Dette kan tyde på en økning av konkurransens popularitet, også fordi medlemstallet vårt har økt med 20 % på kort tid, noe som er svært gledelig. På grunn av tiden vi hadde til rådighet - måtte bildekritikken dessverre velges bort denne gang. Av de innsendte bildene var det flott å se at BioFoto Sørlandet har mange meget dyktige medlemmer.


Da klokka tippa over 21.00 minnet Anne-Lise om vår neste aktivitet, som er Astrofotografering på Møvik fort tirsdag 19. november kl. 19.00. Dette er et samarbeidsmøte mellom AIA (Astronomiforeningen i Agder) og oss, der Arne Martin Kristiansen skal holde foredrag om emnet, og der vi får prøve ut astrofotografering ved å låne AIA's utstyr (se program).
 
Som avslutning på kvelden gikk mange medhjelpere i gang med å rydde bord og stoler, og da gikk ryddinga av lokalet vi bruker på Agder Naturmuseum og Botaniske Hage veldig kjapt.

Resultatet av Månedens Fotokonkurranse kommer via e-post til alle medlemmer når avstemningsresultatet er klart, og alle bilder kan ses her i bloggen når resultatet er offentlig. I tillegg kan de 3 - 4 beste bildene også ses i Fædrelandsvennen ca. månedsskiftet november - desember. Vinneren får et print i valgfri størrelse og på valgfritt materiale - sponset av Japan Photo i Kristiansand, og kan ses i butikken i desember-måned.
 
 

1 kommentar:

  1. Artig å oppleve den flotte Medlemmemes aften ennå en gang...gjennom dette grundige og gode referatet :)

    SvarSlett