mandag 24. mars 2014

Medlemmenes aften 4/3-14

På denne månedens møte var det avduking av klubbens to nye roll-ups som var første post på programmet. Og kanskje på grunn av at det var medlemmene selv som skulle stå for innholdet denne kvelden, så var det ekstra mange frammøtte? Høyst sannsynlig ny rekord med nær 70 personer.

Jo-Atle og Per under avdukingen av roll-upen med "vann" som bildetema.
t.v. leder og sekretær Anne-Lise Stangenes
Foto: Øystein BirkenesTekst og foto: Øystein Birkenes

Hege og Line avduker roll-upen som har bildetemaet "skog"
Foto: Øystein Birkenes

Først av foredragsholderne var Vidar Gran med sine betraktninger og tips omkring leik. Lærerikt og interessant ledsaget av flotte bilder fra hans leikopplevelser. Allerede i disse dager kan man finne leik-steder. Både ved å høre fuglene og ved å se etter sportegn. Orreleiker kan være lettere å finne enn tiurleiker.
 
Siden tiuren begynner spillet sitt veldig tidlig om morgenen, men slår seg ned i trærne allerede kvelden før, anbefalte han å være på plass i teltet før dette. Viktig å planlegge at alle de kommende timene skal tilbringes der. Ha nok tøy, varm sovepose, mat, drikke, tisseflaske m.m. Kort sagt alt som behøves uten å forlate teltet. For å slippe å lage unødig lyd er det også lurt å legge alt utstyret klart til det skal brukes i «halvmørket». Montere kamera på stativ, legge klar nødvendige objektiver osv.
 
Med orrfuglen er det annerledes. Den kommer først inn til leiken og spiller om kvelden, for deretter å fly igjen. Den kommer så tilbake tidlig neste morgen og spiller videre. Det er derfor strengt tatt ikke nødvendig å være der om natta, men det anbefales for å få med kveldsspillet. Det kan også være mer behagelig, framfor å ta seg fram til teltet i mørke/grålysning.
 
Om spill sesongen strekker seg over lengre tid på vårparten så er det midten av april som regnes for å være høydepunktet på våre kanter. Og mens tiuren spiller i skogsterreng så foretrekker orren myrområder her i lavlandet. Men den bruker mer fjellterreng litt lenger innover i landet.
 
Vidars stykke i siste nummer av Naturfotografen kan også sterkt anbefales angående samme tema. (portrettintervju)
 
Deretter var det Arve Henriksen som sto for tur. Han viste filmen fra da vi i BioFoto Sørlandet var med ham på tur til Risdalen naturreservat i juni i fjor. Fin film med god kommentering; både fra han selv, men også med noen innspill fra de andre som var med.
 
Brit I. Lande hadde kalt sin bit av programmet «Naturens egen lyssetting». Det viste hun til fulle med mange flotte bilder ledsaget av gode beskrivelser.
 
«Det våte element» het Tore Moys innslag. Igjen fikk vi se mange av hans fantastiske bilder fra en litt annen vinkel enn vi er vant med. Både svaner og vannliljer fotografert fra like under eller over vannflata. Men også bl.a. noen fine stemninger av spindelvev med dugg.
 
Anne Lund Sjøstrand viste sine fortellende motiver ledsaget av sine selvkomponerte tekster. Flott ny variant av et innslag. (portrettintervju)
 
«Miljørelaterte bilder» hadde Øystein Paulsen kalt sitt bidrag denne kvelden. Som han selv sa noen ganske annerledes bilder enn de andre maleriske og flotte naturstemningene. Men beklageligvis også en realitet i dagens samfunn. Først viste han flere motiv etter oljesøl, både tilgriste fugler og mange andre følger på strender og svaberg. Deretter gikk han over til å vise og snakke om ettervirkningene av skogbrannen i Mykland. Ålreit å se hvordan han hadde sine inntrykk fra like etter brannen, men også hvordan det hadde blitt der noen år etter. Han fortalte også om sine planer om en videre oppfølging med nytt besøk i området.
 
Leif Olsen var sistemann ut av kveldens foredragsholdere. Til stor interesse fortalte han om sin måte å bruke Lightroom på. Som han hadde kalt innlegget: «Bilderedigering i Lightroom. Min arbeidsflyt i 9 steg.»Leif Olsen
Foto: Øystein Birkenes

Arve Henriksen
Foto: Øystein Birkenes

Brit I. Lande
Foto: Øystein Birkenes


Øystein Paulsen
Foto: Øystein Birkenes

 
 
 
 
Etter en lang pause med prat, drikke, mat og boksalg var siste del av kvelden satt av til Månedens foto. Med temaet «blått» var det hele 28 bilder som deltok, og med hele siste del av møtet til denne bildevisningen ble det også tid til kritikk.
 
Anne-Lise kunne dermed avslutte med påminnelser og beskrivelser av bl.a. aktivitetskvelden vi skal ha på museet 25. mars med fotografering av mineraler, konkylier o.l. Fotofestivalen ble nevnt, og det ble minnet om neste medlemsmøte 1. april der Geir Rognlien Elgvin skal prate om opphavsrett. Og det er ingen aprilsnarr! 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar