mandag 6. oktober 2014

Tur i Furulunden lørdag 27.09.14


"Turgjengen"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

 
"To små fotografer"
Foto: Kristin Uleberg
 
 
Med kamera rundt halsen, niste i sekken, og et ørlite håp om å se rådyr - dro 14 voksne + 2 små barn på fototur til Furulunden i Mandal. Her hadde vi møtt opp ved parkeringsplassen ved videregående skole i Kallhammerveien. Det vekslet mellom sol og overskyet vær, og skogen hadde begynt å få høstfarger...
 
 
 
 
Tekst: Anne Lund Sjøstrand, Bjørn Vidar Olsson, Terje Alveberg og Arne Kvåle
Fotografer: Anne Lund Sjøstrand, Arne Kvåle, Bjørn Vidar Olsson, Terje Alveberg, Geir S. Kjellevand, Kai-Erik Uleberg, Kristin Uleberg, Lilje Uleberg, Lavrans Uleberg, Stein Hille og Erik Kristensen
 Arne (midten) viser og forteller
Foto: Geir S. Kjellevand


Anne Lund Sjøstrand ser ut til å være i makromodus og utforsker Furulunden i lavt perspektiv
Foto: Arne Kvåle

"Liten læregutt"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

Foto: Lavrans Uleberg - 4 år


"Kongler og korsnebb"
Foto: Terje Alveberg


Arne Kvåle tok imot de av Biofotos medlemmer som hadde funnet veien til Furulunden denne lørdagsformiddagen. Han begynte med å orientere om arboretet; denne samlingen av trær som han selv, i egenskap av å jobbe i Parkvesenet, hadde vært med å plante i sin tid. Som han bemerket: "Når jeg ser på størrelsen på trærne i dag ser jeg at alderen min har økt". Noen av trærne i området var tungt lasta med kongler og korsnebb.

Han trakk frem foringsplassen for fugl som er anlagt ved rasteplassen der, og nevnte også at rådyrene ofte besøker denne plassen i kveldingen.Foto: Geir S. Kjellevand

 

Arne loset oss gjennom et virvar av stier. Det gikk litt opp, litt ned, men for det meste i flatt og greit terreng. For noen er Furulunden et kjent og kjært tursted, andre var der for første gang. Underveis gikk man mer eller mindre samlet, mens en eller flere hele tiden gjorde noen avstikkere for å fotografere noe de fant interessant. På strategiske steder ventet imidlertid Arne - for å forsikre seg om at alle var med videre.
 

Foto: Stein Hille - fast rådyrfotograf i Furulunden, som var med på turen
"Forfall I"
Foto: Erik KristensenTuren gikk over i Sjøsandenområdet og Piren hvor mandalsfotografene tar veldig mange fine kveldsstemningsbilder, særlig høst og vinter. 
"Bestemor"
Foto: Erik Kristensen

"BioFotinger"
Foto: Erik Kristensen
 
"I motlys ved Sjøsanden"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

Foto: Kai-Erik Uleberg
"Øystein"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

"Geir sjekker bilder"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

"Geir i aksjon"
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
 
 
 
Første mål var laksestigene ved piren, ved utløpet av Mandalselva. Der fikk vi vite hva laksestigene var bygget for og hvordan man fisket laks i gamle dager. Laksestigene har sin egen historie og er fine deler av motivområdet, særlig når det sitter skarv i toppen og tørker vingene sine. Det var overskyet da vi var der, men ute i skjærgården "gikk lyset av og på". Det ga muligheter for flotte bilder. Denne dagen var det ingen rådyr i Sjøsandleiren, men de er ofte der.
 
Arne forteller om laksestigene
Foto: Anne Lund Sjøstrand

"En strime av lys"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

Foto: Kai-Erik Uleberg
 
 
 
 

Strendene på Risøbank, tidligere kalt ”Lordens”, var neste mål. Det er et kommunalt område som for en del tiår siden var eid av en engelsk lord med norske aner. Stedet ble bygget opp som et gods hvor lorden og hans familie tilbrakte somrene. Arne Kvåle fortalte om da Parkvesenet hadde sitt hovedsete i en av bygningene, og at det ble tid til et raskt bad på "Lordens" i spisepausen. I tillegg til strendene og furuskogen er der store plener, drivhus, lysthus, tennisbane og svære rhododendronbusker, egentlig små trær.

"Lordens"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

"Terje på Lordens"
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
"Den skal tidlig krøkes"
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
"Fot(o)tur"
Lilje Uleberg - snart 2 år
Arne tar nærbilde av mauren
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
"Forfall II"
Foto: Erik Kristensen

Terje i skuddposisjon
Foto: Anne Lund Sjøstrand


"Ut mot Sjøsanden fant jeg noen halvvisne konvallblader med et lite insekt på. Så da var det bare å lade kamera igjen. Tydelig at høsten er her, selv på en sånn fin dag som den vi hadde i Furulunden". Foto: Terje Alveberg
"En samlet gjeng"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

Foto: Erik Kristensen
"Kjøttmeis i tette skauen"
"Jeg hadde 12 arter med meg hjem på brikka. Ikke alle bildene var like gode, men uansett er det morsomt å se hvilke arter man fikk med på en sånn tur. Kjøttmeisa rakk nesten å fly sin vei, men den blei fange på brikka der inni tjukke skauen".
Foto: Terje Alveberg
 
 
 
 
Vi spiste niste ved et av drivhusene, som var helt i le for lørdagens nordvestlige innslag av vind. Litt sol fikk vi også under den lange matpausen. Ei rødstrupe ble behørig foreviget av et par av fotografene som lot nisten komme i annen rekke.
 
 
"Risøbank"
Foto: Erik Kristensen

"Bildet i midten er tatt under matpausen. Det ble en behagelig matpause ute ved Lord Salvesens drivhus på Risøbank. Vi kom i le for vinden og hadde det riktig så sommerlig der - og det ble en relativt lang pause". Foto: Arne Kvåle

Foto: Bjørn Vidar Olsson

Foto: Bjørn Vidar Olsson
"Rødstrupe I"
Foto: Geir S. Kjellevand

"Rødstrupe II"
Foto: Geir S. Kjellevand
 
 
 
 
Rådyrene hadde vi ikke sett enda, men turen var ikke på noen måte over selv om vi ikke gikk videre i samlet flokk. For noen var turen over, mens andre gikk videre i mindre grupper. Geir gikk ned til tennisbanen hvor han fant rådyr, mens hovedgruppen gikk via Stompestrendene, Kanelstranda og Lillebanken til Bankebroa; den andre enden av Furulunden, og hogstfeltet der. Arne ledet oss gjennom feltet. Her pleide det ofte å være rådyr. Kom vi til å se noen i dag? For øyet var det flatt terreng med høyt gress, men det gjemte seg mange større og mindre dumper der nede. Et par av oss slo ut med armene og falt nedi slike, men landet bløtt og uskadet. Vi vasset videre i høyt gress og klatret over kvister og grener, med alle sanser åpne for å få et glimt av rådyr.
 
 
"Kanelstranda"
Foto: Anne Lund Sjøstrand

"Rett innenfor Kanelstranda"
Foto: Arne Kvåle
"Rødstrupe III"
Foto: Geir S. Kjellevand
"Hogstfeltet"
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
 
 
 
Erling Skakke; en rådyrbukk med karakteristisk utseende pga. det skjeve geviret, spratt plutselig avgårde noen meter fra oss - og forsvant. Vi kom oss ut på stien igjen. Der kom vi over ei rågeit med en årskalv blant trær og kratt, nysgjerrige og ikke særlig lettskremte. De ble behørig fotografert, og det synes vi tobente var veldig stas.
 
Foto: Bjørn Vidar Olsson

"Rådyrene"
Foto: Anne Lund Sjøstrand
 
For noen ble dette slutten på turen, og fornøyde takket vi hverandre for en flott tur og en fin dag. For "oss gutta" gikk turen tilbake til arboretet. Der "fora" Arne fuglene med vann. Han gikk i bekken og henta sølevann i termosen sin og helte oppi fuglebadet. Rundt oss flaksa korsnebb, blåmeis, gråsisik og svartmeis. De kom og drakk fra fuglebadet, mens vi satt på benken og hygga oss med telelinser på noen få meters avstand. Arne fikk  kaffe av oss andre. Han hadde visst ikke så veldig lyst på sølevannet han hadde i termosen sin. Etter noen slurker fortsatte han med gode fortellinger om natur og foto, mens vi andre knipsa og koste oss. En flott slutt på en herlig lørdag med BFS i Furulunden.
 
Tusen takk til Arne for flott guiding i Furulunden!
 
 
"Trivelige folk å være sammen med på tur i Furulunden. Hjertelig takk til alle for en trivelig tur". mvh Arne
 

"På vei tilbake så jeg en liten tass på en furustamme. Forsiktig nærma jeg meg treet og fikk bilde av den lille trekryper'n med det fine mønsteret på ryggen". Foto: Terje Alveberg
"Gråsisik ved fuglebadet"
Foto: Terje Alveberg
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar