mandag 6. oktober 2014

Fotokurs med rikt utbytte



"Kjempebra kveld i Vennesla som jeg hadde rikt utbytte av. Det var også veldig trivelig rent sosialt. Tiden i matpausen gikk så fort at det var bare så  vidt  en rakk å spise og drikke kaffe før pausen var over. Alt i alt en innertier for min del. De som var med fra Mandal Fotoklubb var også kjempefornøyde".   ~ Arne Kvåle ~

 


Kveldens hovedperson; Roy Mangersnes, holdt kurs for mer enn 60 deltakere i Vennesla kulturhus.
Her er det Vidar Gran og Jarl Slettene fra BFS og VFN som fra første rad lar seg inspirere.
Foto: Terje Alveberg


Da Roy Mangersnes åpnet sitt teoretiske fotokurs under tittelen; "Ta bedre bilder i naturen" i Vennesla Kulturhus for et sekstitalls deltakere, var en av hans åpningsreplikker; "Kjærligheten til naturen driver meg fremover".

Kurset ble arrangert av Biofoto Sørlandet og Vennesla Film- og Naturfotoklubb, og var åpent for alle som ønsket å lære mer om naturfotografering.



Tekst: Anne-Lise Stangenes
Foto: Terje Alveberg (og Anne-Lise Stangenes)




"Hva skjer?"
Foto: Terje Alveberg

"Fram med kniven"
Anne-Lise forbereder til kafè og kakesalg
Foto: Terje Alveberg

"Vi håper på det beste..."
Anne-Lise og Øivinn forbereder seg til deltakerinnrykk på standen til Biofoto Sørlandet
Foto: Terje Alveberg

"Skummel mann - Sabeltann"
Øivinn, Anne-Lise, Erik og selveste Kaptein Sabeltann i kulturhuset
Foto: Terje Alveberg

"5 mann og en sal"
Roy Mangersnes t.h. og Jarl R. Holberg, Dag Harald Vennesland, Vidar Gran og John Eidet rigger til i Salen.
Foto: Terje Alveberg

"Ledninger må`n ha"
Foto: Terje Alveberg

"...men hvor skal de kobles hen?"
Foto: Terje Alveberg

"Danser med ledninger..."
Foto: Terje Alveberg

"Så var det fotosekken..."
Mangersnes forbereder seg til kurs
Foto: Terje Alveberg

"Imens samles fotofolket"
Foto: Terje Alveberg

"Praten går"
Foto: Terje Alveberg

"Kaffe og kake selges"
og det er full fart på standen til Biofoto Sørlandet
Foto: Terje Alveberg

"Pauseprat"
Mange ønsket å prate mer med Roy i pausen. Han fikk spørsmål om både fotoutstyr, fototeknikk, steder å fotografere, om bøkene han har gitt ut, og om Wildphoto travel samt fotogalleriet på Svalbard; verdens nordligste
Mobilfoto: Anne-Lise Stangenes


- - -
 
 
Fotokurset - kort fortalt
 
"Frem fra skyggene"
Foto: Terje Alveberg

 




Roy Mangersnes, som i dag er en anerkjent naturfotograf også utenfor vårt lands grenser, startet opp med å fortelle noe om sin egen bakgrunn. Uten å vektlegge særskilte merker innen kamerautstyr, men som Nikon-ambassadør, ga han også noe informasjon om hva han pleier å pakke med seg når han drar ut på sine private fotoekspedisjoner, og på fototurene han og Ole-Jørgen Liodden arrangerer gjennom WildPhoto Travel. Han var selvfølgelig også stolt over å være en av innehaverne i verdens nordligste fotogalleri i Longyearbyen på Svalbard, og inviterte alle til å komme innom om vi er på de kanter.



"Fotoutstyret mitt, med noen "dobbeltkameraer" pga. pågående utskiftinger"
Foto: Terje Alveberg

"Fotogalleriet på Svalbard"
Foto: Terje Alveberg




LYS
For Roy har det med tiden blitt mer og mer spennende å jobbe med og få frem lyset i fotografiene, mer enn å jage etter dokumentarfotografiet. Han ønsker i dag, i mye større grad enn før, å formidle en stemning enn å kun dokumentere, og det å ha evnen til å fortelle historier fra naturen til mennesker som ikke har anledning til å være i den selv, er svært verdifullt for ham. "Gjennom å arbeide med lyset; velge rett vinkel, skifte ståsted, og stille inn kameraet riktig - kan selv ordinære fuglearter bli ekstraordinære", sa han, samtidig som han tipset oss om å våge å gå over fra halvautomatiske innstillinger til de manuelle.

I FOTOBAGEN
Roy ga oss tre viktige stikkord for "smart kamerautstyr" til fotobagen;

  1. Lyssterkt teleobjektiv
  2. Raskt kamera
  3. Gode ISO-egenskaper
Vi fikk også se hvor enkelt det er å bruke kamuflasje. På få sekunder satte han opp et pop-up telt (dog-house), som han deretter pakket sammen like raskt. En av deltakerne i salen fortalte at denne typen kamuflasjetelt kan kjøpes for rundt en tusenlapp hos Natur & Fritid på Borhaug, Lista, eller i nettbutikken.

ACTION
For Roy, som ønsker å formidle en historie i bildene sine, er action-bilder svært spennende. Å ha rask autofokus i kameraet er derfor en stor fordel, f.eks. til å fotografere fugler i flukt eller vanndråper. Tipsene ble fulgt av fortellende fotografier som viste oss deltakere hva han snakket om, og her var det flere som nikket gjenkjennende.

PANORERING
For "å rydde opp" i et bilde; greiner, stein osv. - fungerer panorering veldig godt, samtidig som du også kan få frem følelse av fart i et motiv. For å fange bevegelse på en ryddig måte, er det lurt å bruke stativ og et stativhode som kan vatre bevegelsen. Her tipset Roy om at han personlig synes kulehoder fort kan gi en fallende bevegelse, og han anbefalte derfor ikke disse til bruk for panorering av f.eks. dyr som løper forholdsvis jevnt på flatt underlag. "Plukk de bildene du synes er interessante selv, og ikke tenk for mye på hva andre mener når du har jobbet med panorering", var et konkret råd fra Roy.


"Om panorering"
Foto: Terje Alveberg



 

PERSPEKTIV
Viktige stikkord vi fikk med oss ift. valg av perspektiv var bl.a.: Rydd motivet. Få mer nærhet. Kom deg ned på bakken. Få øyekontakt. Vis dyret i riktig høyde. Tenk lys og lysretning. Hva skjer om du flytter deg bare noen få centimeter? Test ut. Ta mange og nok bilder.

BAKGRUNN / FORGRUNN
Roy bragte oss dypt inn i kunsten med å få frem hovedmotivet gjennom hvordan vi velger bakgrunn og/eller forgrunn i våre fotografier. Kameraets innstillinger er selvfølgelig viktig her, men vi ble også inspirerte gjennom konkrete tips til metoder for hvordan vi kan jobbe frem en forgrunn eller bakgrunn som "kan gjøre hele bildet".

MOTLYS
"Å utnytte motlyset på riktig måte, kan gi interessante effekter", fortalte Roy. Han viste deltakerne et vell av fotografier som eksempler på hvordan motlyset kan innvirke på et innhold. Å bruke reflekser til å bringe liv i et bilde, eller å fotografere vanndråper - kan være svært spennende. Motlys mot mørk bakgrunn - der en får frem særkjennet ved f.eks. fuglen som fotograferes som silhuett; nebb, fjærdrakt, bringer motlysfotografiet et hakk videre. Motlys kan også fremheve varme og kulde, lys og skygge m.m.

MILJØBILDER
Tidligere var Roy svært opptatt av å bruke teleobjektiv for å komme nært innpå motivet. I dag er han oftere opptatt av å få frem miljøet omkring fuglen eller dyret som ses gjennom kameraet. Å bruke vidvinkel til slik fotografering kan bringe historien frem i et bilde i mye større grad enn bruk av teleobjektiv. Også bruk av fjernstyring og bevegelsessensor kan gi overraskende resultater, noe Roy også viste gode eksempler på.

VIDEO
Når en går til innkjøp av et kamera i dag, følger videofunksjonen ofte med - enten vi ønsker den eller ikke. Her rådet Roy oss til å ikke filme i RAW pga. gjengivelsen. Tips han kom med var å skru opp fargene og/eller fargetemperaturen, bruke mest mulig manuelt av innstillinger, og fortsatt tenke som en fotograf ift. komposisjon m.m.




Kurset ble avsluttet med ytterligere to gode læresetninger fra Mangersnes:


"HA DET KJEKT!   HA DET GØY"!





"Så er det hele over...."
Foto: Terje Alveberg

"En kaktus overlever lang tids tørke når du er ute og reiser,
og samtidig kan ordene "There is no Place like home" - være gode å ha med seg"
En stor takk for et svært lærerikt og inspirerende kurs fra arrangørene;
Biofoto Sørlandet og Vennesla Film- og Naturfotoklubb
Foto: Terje Alveberg

"Et glis fra kursholderen..."
Foto: Terje Alveberg

"Så en god klem - før alle går hjem"
Foto: Terje Alveberg






En dagen derpå hilsen til oss alle fra Roy:

"Takk for i går, jeg koste meg masse!
 
Håper deltakerne ble inspirert og fikk med seg noen poenger som de kan ha nytte av. All honnør til arrangørene for et velsmurt arrangement, og det var jo kjekt at det kom såpass med folk. Da gjorde det ingenting at jeg kom hjem halv to" ;-)   mvh, Roy







LENKER

Roy Mangersnes - Wildphoto - blogg

WildPhoto Travel - Webside

Roy Mangersnes WildPhoto - Facebook

Roy Mangersnes - Living Planet - Nature Photo Blog


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar