fredag 30. desember 2011

Velkommen til årsmøte, og filmvisning ved Arve Henriksen

Tirsdag 3. januar ønskes DU velkommen til årsmøte i BioFoto Sørlandet på Agder Naturmuseum og Botaniske Hage kl. 18.30. Foruten vanlige årsmøtesaker blir det saker fra medlemmene, og valg av nytt styre. Kun betalende medlemmer har stemmerett, men alle er velkomne! Papirene til årsmøtet skal du ha mottatt via e-post eller vanlig post.

Etter årsmøtet:

Arve Henriksen inviterer DEG på skautur til Beverdalen gjennom sin eksklusive filmvisning hos oss i BioFoto Sørlandet. Du bør selvfølgelig være interessert i naturen for å bevege deg bort fra tv-apparatet for å ta del i foto- og filmskaperens 3-årige arbeid...



Foto fra film: Arve Henriksen

En helt unik situasjon. Beverne har begynt å ta for seg av denne godsaken av ei osp på hele 92 cm i diameter. Et svært sjeldent tilfelle. Vil ospa bli stående, eller vil den falle og rasere hele hytta som beverne nitidig, og gjennom mange år har bygd opp på den andre sida av dammen? Svaret får du under kveldens filmvisning...



Alle foto fra film: Arve Henriksen






Utpå vinteren, når beverdammen er islagt, er det godt for beveren å ha et solid matlager under isen ved inngangen til hytta si. Likevel hjelper det godt på matforrådet når isen sprekker opp, for da er det mulig for beveren å svømme frem til råkene, gå opp på isen og finne mat der istedetfor å tære på matlageret han har under vann. På bildet over har beveren nettopp kommet opp fra issnerken i morgenlyset, der han koser seg med barken på stokkene.

 




Om vinteren, når det er mye is, snø og kulde, er beveren innestengt i den gode, varme hytta si. Der inne er det aldri kuldegrader, og i tillegg er han godt beskytta mot rovdyr.


 




Under den varmeste tida på sommeren har beveren det svalt og godt; både inne i hytta si og i vannet. Samtidig er han godt beskytta mot både mygg og andre insekter. En mer vellykka skapning skal en lete lenge etter.

 



Både elg, andre planteetere og andre dyr liker seg ekstra godt i nærheten av der beveren har felt trær. De nye, ferske skuddene som vokser frem på disse trærne er fristende føde, og under vinterhalvåret benytter planteeterne seg av barken på de felte trærne; lett tilgjengelige som de er. På denne måten har beverens trefelling en fin effekt også for andre dyr som finnes i miljøet omkring bevernes tilholdssted.

 




Arve Henriksen kjenner områdene mellom Vennesla og Erkleiv nesten bedre enn sin egen bukselomme. Det er her han har vokst opp. Allerede som barn vandret han i disse skogene, og det er fra dette området han har fulgt bevere og andre dyr de siste tre årene.

 




Siden beveren lever store deler av sitt liv under vann, må en også følge den under vann, og ikke bare over og i vannet. Det er imponerende å tenke på at en bever kan holde pusten i opptil 15 minutter i nød.


Den velkjente Peter Valeur gjorde en undersøkelse på 60-tallet om nettopp beverens svømmedyktighet under vann. Han fulgte en liten beverfamilie gjennom vinteren, mens det var tykk is på beverdammen, og kun ei åpen råk i bekkeinnløpet helt i den andre enden av vannet. Fra hytta til råket i isen var det hele 800 m, og hver eneste natt svømte beverne to ganger frem og tilbake under isen mellom hytta og råket for å få mat. Det er ingen tvil om at beveren er en glimrende dykker.

Les innlegg og se bilder fra et av Arves mange møter med Peter Valeur i bloggen til Zoologisk Forening, avd. Kristiansand.


 




I de fleste tilfeller; når beveren spiser, sitter han halvveis ute i vannet på noen cm dyp. Da får han maten godt bløyta, samtidig som han er klar til å dykke under vann dersom det kommer rovdyr. Beverens verste fiende på sørlandet i dag; er verdens farligste og uberegnelige rovdyr; nemlig mennesket...






På sjarmerende, venndølsk avslutter Arve drømmende: "Til tross for at jeg som oftest bærer med meg kilovis med filmutstyr på heia, blir jeg ofte bare sittende å ta inn alle inntrykk. Jeg lytter til naturens egne lyder, ser meg omkring og legger merke til alle detaljer. Jeg kjenner lukta av mose og kjenner gleden ved å nyte fra naturens eget spiskammer. Jeg trenger ikke alltid "action" for å ha det godt. Vi mennesker har på mange måter glidd vekk fra naturen, men dypt inne i oss tror jeg at det ligger en lengsel etter den. Det å se, føle og nyte. Det å være en del av selve naturopplevelsen"...


 
Om filmen og filmvisningen: Arve har arbeidet med filmen i Beverdalen gjennom de tre siste årene, under alle fire årstider og under de fleste værforhold. Filmen som vises for oss i kveld er et resultat av dette iherdige arbeidet, og når Arve forteller at ca. 80 - 90 % av filmen nå er ferdig, gjenstår fortsatt finpussen, og det er her DU kommer inn i bildet. Arve vil svært gjerne ha dine konstruktive tilbakemeldinger på det du får se; både det du synes fungerer godt, og også dersom du har ideer til forbedringer. Han tar imot spørsmål og kommentarer under filmvisningen, og vil også gjerne at du kontakter ham i ettertid. Det kan du gjøre enten ved å sende ham en e-post, eller ved å ringe ham:

E-post: ahenrix@online.no
Mobilnr: 95 20 00 06
Tlf.nr: 381 54 711

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Det er et imponerend arbeid Arve her har gjort. Fantastiske opptak og ikke minst en innlevelse og kjærlighet til beveren og naturen som vi alle har mye og lære av.
    Arves holdninger til alt levende er eksempel til etterfølgelse og det er bare en tur ut i naturen selv som kan overgå de naturopplevelsene vi her får.

    Å jobbe over tid med et film/fotoprosjekt er å anbefale til alle som har tid, interesse og kjærlighet til naturen og som liker å fotografere/filme!
    Det gir ofte gode resultater.

    Lykke til med kvelden og godt nyttår til alle i BioFoto-Sørlandet!

    mvh. Anders Tveit.

    SvarSlett
  2. Dette gleder jeg meg til!
    Vennlig hilsen Magne

    SvarSlett