mandag 5. mai 2014

Medlemsmøte 25/4-14


26 BioFotinger fant veien til museet for å møte redaktøren for Naturfotografen; Pål Brenne.
Foto: Øystein Birkenes

 
Med Pål Brenne som foreleser kom det hele 26 personer på møtet denne kvelden. Færre enn normalt, men til å være en fredagskveld var dette særdeles bra. Årsaken til at fredagen ble valgt var at Brenne ønsket å utnytte sørlandsturen med leikbesøk i tillegg til visitten hos oss. Derfor var han på leik sammen med, og bodde hos BioFoto-medlem Vidar Gran fra torsdag til søndag, som tok i mot Pål med åpne armer. Temaet for foredraget til Pål Brenne var “Hvordan skrive reportasjer/artikler inkl. fotografier”, noe han som redaktør av medlemsbladet vårt; "Naturfotografen" hadde mange formeninger og gode tips om.
 
Tekst og foto: Øystein Birkenes
 

 
 
 
Mye av kvelden ble like mye en dialog som et foredrag. Han begynte etter en kort velkomst og presentasjon av Anne-Lise med å spørre publikum “Hva er interessant å lese?”
 
 
Som redaktør for medlemsbladet var spørsmålet "Hva er interessant å lese" et svært aktuelt tema å få vite noe om vår Pål.
Foto: Øystein Birkenes
 
 
Etter en prat omkring det, der vi som var tilstede bidro med våre meninger, startet han med å vise en bildeserie der alle foto var tatt innen 10 min. fra hans hjemsted Sørumsand. Dette for å presentere seg selv, og som han sa så bor han på et sted de aller fleste bare kjører forbi da det er en “anonym” plass langs E-6 til Gardermoen. Opprinnelig hadde serien hatt tittelen “Et år i et høl”, men siden kona mente det blei så negativt var den omdøpt til: “Fire årstider”. Mange flotte bilder som viste at det innenfor denne korte radiusen var mulig å se og oppleve veldig mye. Et tips til etterfølgelse for oss alle
 

Naturfotografen nr. 1 2014
Forsideillustrasjon: Pål Brenne
Illustrasjonsfoto: Anne-Lise Stangenes
 
Som sagt så var det hele lagt opp med tanke på spørsmål og kommentarer, og Pål hadde en PowerPoint-visning med forklaringer og stikkord som han som utgangspunkt ga sine tips fra til hvordan skrive artikler til medlemsbladet. Her er en oversikt over disse, som sikkert er gjenkjennelig for de som var tilstede, og forhåpentligvis så er de ganske forståelige og beskrivende for andre også;
 
 
 
 
 
 
Artikkel-sjangre:
- Poesi og bilder
- Intervju
- Galleri
- Naturkunnskap og miljøvern
- “Dette liker jeg å gjøre” (Makro, leik, undervannsfoto, kunstfoto, øyenstikker, natur i bymiljø etc.)
 
Hvordan:
- Kjenn ditt tema
- “Hvordan-artikler” må være riktige og forståelige.
- “Dette liker jeg artikler” skrives ikke som de er lærebøker.
 
Bildene:
- Lettest med det som ikke har vært på trykk før.
- Noen artikler er gode pga. bildene, noen pga. teksten, noen pga. begge deler.
- Send flere enn du tror blir brukt.
- Send høykantbilder!
 
Hvordan:
- Bilde og tema må henge sammen.
- Forsøk å få sammenheng i teksten, gjør ferdig et tema før du går til neste.
 
Innledningen:
- en inngang til hva som kommer.
 
Hvordan:
- Skriv i Word.
- Unngå tab, innrykk og spesielle oppsett.
- Bilder og tekst hver for seg.
- Bildene i full størrelse med en gang.
- Adobe RGB, JPG beste kvalitet, uskarpet.
- Dropbox med ditt navn som foldernavn.
Naturfotografen nr. 2 - 2013
Forsideillustrasjon: Roy Mangersnes
Illustrasjonsfoto: Anne-Lise Stangenes
 
 
Utfra de gitte beskrivelsene produserer han så bladet. Han tar gjerne mot stoff fra oss alle, men pga. deadliner og årstider må han i mange tilfeller “skyve på ting”. Det er lurt å være forut for sin tid; bladet trykkes noen måneder før den årstiden det sendes ut på. For høstnummeret - som kommer ut i september, skal artiklene inn nå i mai f.eks.
 
 

Pauseprat ved kafebordet
Foto: Øystein Birkenes
 
Tore må ha et kakestykke til...
Foto: Øystein Birkenes


 

Etter en lang pause med deilig kake fra fru Kristensen (tusen takk!) fikk vi i Biofoto Sørlandet en hyggelig invitasjon til å bli med på fototur til Jomfruland 11. mai av Lillesand Fotoklubb ved turansvarlig Hege Ødegård. Invitasjonen legges inn på Facebook-siden til Biofoto Sørlandet, der også kontaktinformasjonen til Hege er å finne. Tusen takk for invitasjonen, Hege og Mariann!
 
Turansvarlig i Lillesand Fotoklubb, og biofotingen Hege Ødegård,
inviterer oss alle til Jomfruland på fototur søndag 11. mai.
Foto: Øystein Birkenes
 

 
 
Anne-Lise fortalte om våre planer for Lista-tur og formålene med den søndag 27. april. Både som fotoopplevelse, men også at den skal inneholde en form for befaring av området med tanke på å muligens legge neste års BioFoto-landstreff/årsmøte dit. Det er jo Biofoto Sørlandet som skal arrangere dette for alle deltakende medlemmer i Norge i mai/juni 2015. Hun hadde også fått henvendelse fra Farsund Fotoklubb i forbindelse med turen, om at medlemmer av klubben ønsket å møte oss og være sammen med oss på Lista. Det er alltid veldig hyggelig å møte andre fotofolk, så medlemmer fra Farsund Fotoklubb har blitt ønsket velkommen på vår planlagte tur i vest.

Den siste økta til Pål Brenne brukte han hovedsakelig til å vise mange av sine flotte bilder. De var sortert i flere serier etter sted og tema, og igjen ledsaget av hans gode, lune og humoristiske kommentarer. Første seanse hadde våren som tema der han i bilde- og verbalform var innom: kamuflasjetelt på Orre-leik, feltseng (tips til oss stive og tilårskomne), Østensjøvannet, fugl, rev og tiurleik. Han beskrev også noen lengre turer med bl.a. rein både på Dovre og Norefjell. Han fortalte om sine reiser til mange landstreff i Biofoto-regi og den store variasjonen i landskap og dermed fotografier de hadde medført. Pål kom også tilbake til de nære og fine områdene omkring der han selv bor; om f.eks. utallige fiske- og kanoturer i Glomma.
 
 
Dialog underveis
Foto: Øystein Birkenes


 

Avslutningsvis så viste han en bildeserie han hadde laget og brukt som svar/forsvar av sin «100-meterskog» mot politiske planer for utbygging i Sørumsand. Kommunens ide var å fjerne det nåværende, fortette, bygge ut og doble folketallet. Kort sagt bytte ut dagens naturlomme med kunstige stier og betong. . .

En meget glad og fornøyd Anne-Lise takker på vegne av oss alle sammen - for en lærerik kveld med boka "Tett på" fra Nasjonal Fotovandring 2013, der Biofoto Sørlandet var lokal arrangør i Kristiansand
Foto: Øystein Birkenes

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar