onsdag 19. februar 2014

Samarbeidsmøte med museet om bjørn og åpning av fotoutstilling - 4/2- 14


Publikum under utstillingsåpningen
Foto: Øystein Birkenes


 
Som overskriften sier var dette et samarbeidsmøte mellom Biofoto Sørlandet og Agder naturmuseum og botaniske hage. Derfor var noen av de frammøtte også andre enn medlemmene i BioFoto eller de andre foreningene som har sine møter der. I forbindelse med museets utstilling om bjørn som de har kalt «Ursus - bjørner i nord» så hadde vi møtet i fellesskap med bl.a. film og bilder av bjørn, og med åpning av klubbens fotoutstilling om bjørn. Og i pausen var museets kafeteria åpen...

Bli medlem


Tekst og foto: Øystein Birkenes
Foto: Anne-Lise Stangenes


 
57 fremmøtte trosset snøvær og vind og møtte på samarbeidsmøte mellom museet og Biofoto Sørlandet
Foto: Øystein Birkenes





 
Arve Henriksen
Foto: Magne Myhren
Etter velkomst og en kort informasjon til de 57 frammøtte ga Anne-Lise ordet til Arve Henriksen som var kveldens første foreleser. Han viste to filmer, hvorav den første var fra en tur til Alaska. De første seks minuttene var kun ledsaget av musikk og formidlet stemninger fra reisen. De hadde først flydd til Anchorage og deretter tatt småfly videre til en «lodge» langt inne i «villmarka». Noe av det som hadde gjort mest inntrykk på Arve, og sikkert også på mange andre, var at de før landing på stranda måtte fly over for å sjekke at det ikke var bjørner der. Som vanlig en flott film fra Arve, der han foruten den flotte naturen også beskrev turen og den store bjørnetettheten. Han kom inn på dyrenes adferd og hvordan fotografene utfra dette måtte oppføre seg.



Den neste filmen hans var fra Selkosen; grenseområdene mellom Finland og Russland. Dit hadde han reist sammen med kveldens andre foreleser Kjell-Erik Moseid. Igjen et flott håndverk og beskrivelse av området og bjørnene som lever der. Mange fine episoder ledsaget av gode kommentarer, både på selve filmen og utenom.

Som allerede fortalt var Kjell-Erik Moseid nestemann ut. Han hadde med seg bilder fra flere steder. Først av brunbjørn i de samme områdene som Arve og han hadde vært; Selkosen. Han fortalte at det er tre hovedaktører på markedet som tilbyr sånne reiser. Graden av «naturekthet» kan variere sterkt, men som han sa så hadde han selv fått best inntrykk av opplegget til Martinselkosen. Slitasje på terreng er en av de viktigste tingene i denne sammenhengen. P.g.a. stor pågang kan derfor ofte april være den beste tiden å dra dit på siden det da er størst sjanse for at få bjørner har forlatt hiet, og at man dermed kan ta fine bilder av dyrene på snø. Det kan også være greit i denne sammenheng å ha mulighet til å ta turen bort nokså «på sparket» når noe skjer. Altså å ha en avtale med firmaet som gir beskjed når det skjer noe aktuelt.
 
 
 
Kjell-Erik Moseid informerer om ulike firmaer som arrangerer bjørnefotografering, og anbefaler Martinselkosen, der du har stor mulighet for å velge hvilket skjul du ønsker og hvilket sted du vil fotografere bjørn.
Foto: Øystein Birkenes





 

Kjell-Erik anbefalte altså Martinselkosen siden de har minst skade på skogbunnen og der er det også mulighet for å bestille et bestemt skjul. Skjulene er beregnet for to, men han anbefalte heller å betale litt ekstra for å ha skjulet alene. Det ga tilgang til tre sider hvis nødvendig. Avhengig av gjestenes ønsker tilbyr disse firmaene også alle varianter av fototur. Henting og levering på flyplass kan være inkludert for en ekstra penge. De tilbyr f.eks. også servering av te eller kaffe samt noe å bite i, som man tar med til skjulene. Det er altså mulig å velge alle varianter fra det noenlunde enkle turliv til «Stressless-fotografering».

Deretter gikk han over på sine bilder av isbjørn og beskrivelse av sine Svalbardturer. Han anså våren og sommeren som den mest behagelige reisetida opp der, og at fotografering fra båt er en mer behagelig reisemåte kontra den mye mer arbeidskrevende scooterturen. Mens de omtalte scooterturene er best på vårparten så går båtturene langs iskanten om sommeren. I likhet med fotograferinga av brunbjørn så er det her flere tilbydere, og også her er det noen av naturfotofirmaene i Norge som arrangerer «ferdige pakketurer» i samarbeid med de lokale aktørene. Over hele linja er det altså stort sett opp til den enkelte å veie opp alternativene mot hverandre. Etter flere spørsmål omkring bl.a. mye av dette, så var tiden inne for å avslutte denne delen av møtet oppe i 2 etasje.
 
 
Kjell-Erik Moseid t.v. og Arve Henriksen (midten) mottok hvert sitt gavekort fra oss, fra Intersport Skippergata - som også sponser alle medlemmer med 20 % av veiledende priser, som takk for informative foredrag gjennom foto og film.
Foto: Øystein Birkenes





 

Neste sak på kveldens program var åpninga av BioFoto Sørlandets fotoutstilling om bjørn. Åpningen sto Øystein Birkenes for - sammen med snorholderne Bjørn Vidar Olsson og Tore Moy. Utstillingen består av 25 bilder fra fem av klubbens medlemmer og er et flott bidrag til museets "Ursus - bjørner i nord". Utstillingen kan ses i 1. etasje i museets åpningstid. (nederst i artikkelen kan du se bilder fra klargjøringen av utstillingen)
 
 
 
Utstillingsansvarlig fra Biofoto Sørlandet og snorklipper; Øystein Birkenes, flankert av snorholderne Tore Moy (t.v.) og Bjørn Vidar Olsson (t.h.) åpner utstillingen til Biofoto Sørlandet; "B J Ø R N".
Foto: Anne-Lise Stangenes


 
 
Fra utstillingsåpningen
Foto: Øystein Birkenes





 

I pausen som fulgte var kafeen åpen, og ventetida på vaffelsteikinga viste hvor populært innslag det var. I pausen var det også mulig å hente de forhåndsbestilte eksemplarene av Vannets Reise-boka, samt å få kjøpt den, noe flere gjorde.
 
 
 
 
Mange benyttet seg av den åpne kafeen i pausen, med salg av kaffe, brus og nystekte vafler.
Foto: Øystein Birkenes
 
Pausekos i kafeen
Foto: Anne-Lise Stangenes
 
Også aulaen ble benyttet i pausen
Foto: Anne-Lise Stangenes




 

Etter pausen var det Månedens Foto som sto for tur. For igjen å presisere og oppfriske reglene startet Anne-Lise med en gjennomgang av disse. Temaet var «På fire bein» og 21 bilder deltok i konkurransen. Med bildekritikk og mange gode og lærerike kommentarer og forslag - blei klokka fort bortimot 21.30 før vi kunne rydde sammen etter oss og låse.


Tusen takk til museet for et godt samarbeidsmøte!




Bilder fra klargjøringen av utstillingen mandag 03. februar:


Jørn og Beate
Foto: Øystein Birkenes



Dag retter på bildene mens Erik og Jan Erik følger nøye med på at alt er i vater.
Foto: Øystein Birkenes

Dag og Jan Erik
Foto: Øystein Birkenes

Erik, Jørn og Beate
Foto: Øystein Birkenes

Erik, Jan Erik og Dag - siste finpuss med støvkluten
Foto: Øystein Birkenes




Mer fra klargjøringen HER



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar