lørdag 17. desember 2011

Måneformørkelsen 10. desember

Klare ved den store kanonen på Møvik Fort 10. desember 2011. Foto: Anne-Lise Stangenes

Astronomiforeningen i Agder, ved Arne Martin Kristiansen, inviterte alle medlemmer av BioFoto Sørlandet til Møvik Fort lørdag 10. desember. Den totale måneformørkelsen ville vi kunne se fra den store kanonen ca. kl. 15.03, dersom været tillot det. I tillegg sto flere medlemmer klare, både ved Tromøya og i Thailand...


Fotografiene er klikkbare for større format


På rekke og rad var vi 8 - 9 BioFotinger som satte opp fotoutstyret vårt ved den store kanonen på Møvik Fort. Arne Martin; leder av Astronomiforeningen og flere av hans frender, møtte oss ved fortet, også de med fotoutstyr og teleskop. Spenningen var stor. Mot øst lå nemlig et skylag nede ved trerekka, så vi lurte veldig på når månen ville stige over denne. Mens vi venta opplevde vi en flott solnedgang med pastellfarger mot øst og brennende rosaoransje mot vest. Praten gikk og kaffen smakte.



Vi venter på at månen skal komme tilsyne. Foto: Anne-Lise Stangenes




Arne Martin t.h. gestikulerer og forklarer Andrè og Inka om bruken av teleskop
til fotografering. Foto: Anne-Lise Stangenes


Plutselig kom en liten guttunge løpende. "Nå kan vi se månen i teleskopet"! Han pekte over Sømsområdet, og ganske riktig. Der kunne vi alle se en liten skalk av "den gule osten", og ganske raskt hørtes kameraer og fotografer in action...



Foto: Jørn Johnsrud

Foto: Arne Martin Kristiansen

Foto: Britt B. Bollerud

Foto: Britt B. Bollerud

Foto: Britt B. Bollerud

Det ble noen begivenhetsrike timer på Fortet. Ettersom skumringa og kveldslyset senka seg, begynte vi også å merke kulda; særlig på tærne, men standhaftige som vi var ble vi stående og øve på denne typen fotografering. Neste anledning for full formørkelse på våre kanter er ikke før i 2015, så vi kunne ikke la oss stoppe av blå tær.

Det var veldig interessant å se hvordan månesigdens skyggeside var rødlig, og hvordan skyggen fra jorda foran månen endret seg etterhvert som tida gikk...




Foto: Jørn Johnsrud


Foto: Jørn Johnsrud


SuperSpeed seiler sakte forbi under månen. Foto: Anne-Lise Stangenes


Foto: Anne-Lise Stangenes



Det var også skikkelig moro å få bruke teleskopene; både til nærstudie av månen, og til å studere Jupiter og dens måner, og det var lærerikt å få et lite innblikk i hvordan teleskop og kamera kan kobles til hverandre til astrofotografering.

Tusen takk til Astronomiforeningen i Agder for at dere ønsket å dele denne opplevelsen med oss!

- -

Fra Tromøya ved Arendal var både Terje og Tore (våre forelesere i desember) ute og fotograferte måneformørkelsen, men uten å vite om hverandre.

Terje skriver: "Jeg dro ut på Spornes på Trømøya i går. Der sto tre ungdommer med meterlangt teleskop og venta på måneformørkelsen. Først gikk imidlertid sola ned; noe som ga en flott lys, passe med skyer og bilder. Skyene ble etterhvert et problem da de skygga for månen. Tilsslutt dro teleskoptitterne med uforurettet sak. For meg som holdt stand i den sure vinden, kom belønningen i form av skydekket som sprakk opp. Fantastisk moro å se hvordan måneformøkelsen beveget seg på måneflata. Stort øyeblikk som naturopplevelse. Tok bilder, men det var ikke helt enkelt. Sender to som er tatt med 300mm linse, f2.8-blender og ISO 1250 - for å prøve å begrense lukkertida. Ikke beste kvalitet, men det er dokumentert som flott minne. Hilsen Terje"



Foto: Terje Alveberg


Foto: Terje Alveberg


Foto: Terje Alveberg



Tore forteller: "Jeg var først ute på Hove og fotograferte den flotte solnedgangen. Mange spennende skyer som ga fin effekt. På hjemveien stoppet jeg på broa ved Sandumkilen. Jeg tenkte ikke over at det var måneformørkelse i det hele tatt, men tenkte å prøve meg på noen bilder utover i bukta. Plutselig oppdaga jeg månen, og så ble det noen bilder av den istedet. En fin bonusopplevelse. Hilsen Tore"




Foto: Tore Moy


Foto: Tore Moy


Foto: Tore Moy




Fra Ko Chang i sørøst-Thailand kommer denne rapporten fra Olav og Beate: "Formørkelsen der var om kvelden. Det var en fin og klar kveld, og helt mørkt og stjerneklart. Og varmt, så klart. Bildet er tatt ca kl 2150 på kvelden i Thailand. Den startet nok et par timer før. Vi nøt tidligere faser av formørkelsen i fra restaurantbordet utendørs. En varm rødaktig farge dekket den mørklagte månen. Bildet er tatt med 400 mm på stativ. Beste hilsen Olav Didriksen og Beate Johansen"



Foto: Olav Didriksen

2 kommentarer:

  1. Flott at så mange fikk med seg dette. Mye bra bilder også fra et relativt fjernt motiv i relativt lite lys. Bra folkens.
    Terje A.

    SvarSlett
  2. Veldig moro å dele samme opplevelse fra flere ulike steder! :-)

    SvarSlett