søndag 12. mai 2013

Medlemsmøtet 7/5-13


Eventyrskogens Tyrin; Hans-Jørgen Hovelstad, holdt kveldens foredrag
Foto: Øystein Birkenes
 
Denne tirsdagskvelden kunne Anne-Lise ønske hele 39 frammøtte velkommen. Stor oppslutning var forventet med Hans-Jørgen Hovelstad, alias Tyrin, som foredragsholder, og flere av foreningene som har sine møter på naturmuseet var innbudt, i tillegg til fotoklubbene i Aust-, og Vest-Agder. Flere prioriterte kanskje hus og hage i finværet, men da gikk de glipp av en flott kveld...

Tekst og foto: Øystein BirkenesAnne-Lise informerte om siste nytt fra styret og hva som ellers kunne være aktuelt for medlemmene; bl.a. Nasjonal Fotovandring 25. mai, utstillingen vi skal ha hos Japan Photo, tur med Arve Henriksen 1. juni, Museets dag 9. juni, og siste delkonkurranse av "Vannetsreise". Høstprogrammet ble presentert på "kanonen". Det var også tilgjengelig på papir, samt at det vil komme under program på websida vår.
 
Så ble ordet overlatt til Hans-Jørgen Hovelstad, som var kveldens hovedgjest. Han sang og fortalte fra sitt rikholdige foto-liv. Han ble født på Hvittingfoss i 1954, men det er bare det siste drøye tiåret han har drevet med fotografering, selv om bildene kunne tyde på noe helt annet. De fleste kom fra «Eventyrskogen»hans, men mange også fra andre steder i både inn- og utland.Hans-Jørgen - en levende og kreativ forteller som vet å by på seg selv.
Foto: Øystein Birkenes

39 fremmøtte fikk oppleve "Tyrins" mange sprell
Foto: Øystein Birkenes
 
 

For et par år siden ga han ut boka «Spette-Nils og livet i Eventyrskogen». Den beskriver i tekst og bilder mye av hans fantasirike. Den er laget som en årskavalkade av livet og hendelsene i «Eventyrskogen», og foredraget var en noe annerledes og utvidet form av boka.

Foto: Øystein Birkenes
Som sagt er Hans-Jørgen en fantasirik, dyktig og artig forteller. Han komponerer historier og eventyr i forkant, og regisserer de oppe i «Eventyrskogen» sin etterpå. D.v.s. han har et gårdsbruk med en del skog der han har ei lita bu med vedovn og glugger i veggene til å fotografere fra. Han har en rekke figurer; for det meste kjøpt på loppemarkeder, som utgjør kulisser for ekorn og fugler. Ved å gjemme mat lokker han de til å bli med å delta i fortellingene sine.

Det hele begynte med en gammel oldefarstøvel han fylte med frø eller nøtter, og siden har det vokst til et utall figurer, fortellinger og bilder. Det blir for langt å komme inn på alle idéene, men for å illustrere det kan f.eks. de Olympiske Pipp-Pipp Leker nevnes - med en rekke forskjellige øvelser, og med fugler som deltagere. Videre så belyser han også dagsaktuelle saker som at vi passerte 7 mrd. mennesker, og det han på sin dialekt kaller «merrakjøttskandalen». Eller hva med Justin Beaver? Flere av fortellingene og fuglene ble ytterligere beskrevet med lydopptak. Han har vunnet priser med bilder fra «Eventyrskogen», og folk har feilaktig lurt på om de er manipulert.

Som nevnt tidligere har han også mange andre vakre dyre-, fugle- og landskapsbilder, bl.a. orreleik med noen av figurene sine på plass, og tranebilder fra Hornborgarsjøen i Sverige; også disse med lydopptak.

En dyktig fotograf med en sprudlende fantasi og fortellerevne. Under hele foredraget satt latteren løst til mange av påfunnene, og tida fram til en noe utvidet pause gikk særdeles fort. I pausen var det anledning til å kjøpe boka av Hans-Jørgen, samt mat og drikke. Det ble altså en litt lenger strekk på beina enn normalt, og mulighet til å prate med likesinnede.

 
Endre Mjåland får signert sine bøker av Hovelstad
Foto: Anne-Lise Stangenes

Det ble tendenser til kødannelse under boksigneringen.
Foto: Øystein Birkenes

Tre av "Tyrins" eventyrlige figurer; "Kulern" t.v., selveste "Drivdalsgubben" i midten, og "Franz" t.h. Bak ses Hans-Jørgen sammen med ytterligere tre figurer, flybårne fra Island for anledningen.
Foto: Øystein Birkenes

Hyggelige samtaler over kaffekoppen i pausen
Foto: Øystein Birkenes

Beate inviterte til paddeparringstur dagen etterpå, så snart pausen var over, og klikker du HER eller HER, får du se noen av bildene som ble tatt.

Etterpå var det Månedens Foto (se alle bildene HER) med mørkefoto/blåtimen som tema. Med 14 deltagende bilder ble det også bestemt at det var tid til kritikk. Nok en gang viste bildene at det også blant medlemmene er stor kreativitet. Mange nydelige fotografier; flotte farger og gode fortellinger er beskrivende for de deltagende bildene. Også denne delen av møtet gikk fort, selv om det ble noe lenger enn vanlig.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar